Problema nevăzută a construcției noii autostrăzi a Moldovei: fermierii spun că n-au fost despăgubiți pentru culturile distruse. „Nu s-au respectat procedurile legale”

Problema nevăzută a construcției noii autostrăzi a Moldovei: fermierii spun că n-au fost despăgubiți pentru culturile distruse. „Nu s-au respectat procedurile legale”

Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea a explicat, într-un dialog cu Libertatea, că niciun fermier nu e împotriva construcției A7, „proiect de mare importanță”. 

Cultivatorii au fost anunțați prea târziu de începerea lucrărilor la autostradă, ultimele culturi au fost distruse și nicio autoritate n-a venit cu soluții ori despăgubiri, este poziția asociației cultivatorilor din Moldova. Este vorba despre Autostrada A7, „salvarea” Moldovei, cea care va lega Bucureștiul (prin A3) de județul Suceava.

Circa 80 de kilometri din Autostrada A7 trec prin Vrancea, în principal pe terenuri agricole.

„Precizăm de la început faptul că niciun membru al Asociaţiei nu se împotriveşte construcţiei acestei autostrăzi, de altfel, un proiect de o mare importanţă strategică pentru judeţul Vrancea”, spun fermierii.

Ei au transmis mesajul către Libertatea prin Asociația Cultivatorilor de Cereale și Plante Tehnice (ACCPT) Vrancea.

„În ianuarie, culturile au fost distruse”

„(n.r. – Fermierii) au fost afectaţi, pe lângă pierderea folosinţei terenului, de altfel, o consecinţă firească a exproprierii pentru o cauză de utilitate publică, şi de distrugerea culturilor agricole înfiinţate”, spune ACCPT.

Asociația indică faptul că, potrivit legii, fermierii ar fi trebuit anunțați din timp de începerea lucrărilor, pentru a nu însămânța terenul.

„Deoarece nu au fost înştiinţaţi în timp util şi conform legii că se vor începe lucrările acestui proiect, ei şi-au început anul agricol, aşa cum este normal şi firesc, din toamna anului 2022, iar în ianuarie, aceste culturi agricole au fost distruse prin începerea lucrărilor”, continuă fermierii. Totul a venit, adaugă fermierii, pe fondul vremii, care a făcut din Vrancea polul secetei din România.

Fermierii: autoritățile tac

Ei spun că au încercat, până în vara lui 2023, să discute cu mai multe instituții referitor la problemă, însă nimic nu s-a rezolvat până acum.

„Nici până la acest moment, chiar dacă s-au depus și cererile la APIA, ei nu au o situaţie clară şi neechivocă, reflectată în cartea funciară a terenurilor pe care le lucrează, nu s-au respectat toate procedurile legale aplicabile”, spune ACCPT.

În plus, conchid fermierii, „nicio autoritate locală sau centrală nu le-a indicat cum şi dacă vor fi despăgubiţi pentru culturile distruse”.

Libertatea a adresat întrebări Ministerului Agriculturii, instituție care coordonează APIA, unde au fost trimise cererile fermierilor, dar și Ministerului Transporturilor. Autoritățile nu au răspuns, deocamdată, solicitărilor.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *