Producătorii auto încep să ceară abonamente proprietarilor de autoturisme pentru funcții pe care mașinile deja le au incluse

Producătorii auto încep să ceară abonamente proprietarilor de autoturisme pentru funcții pe care mașinile deja le au incluse

Constructorii auto cer proprietarilor subscripții lunare pentru deblocarea unor funcții precum scaunele încălzite, deblocarea și pornirea mașinii de la distanță, mai mulți cai-putere sau funcția de pilot automat.

Americanii sunt dispuși să plătească pentru aplicații și pentru abonamente lunare precum Netflix. Dar astfel de abonamente lunare, cunoscute drept „funcții la cerere”, vin acum și pe autoturismele lor, care sunt conectate la internet și la sisteme de cloud computing. Și în cele mai multe cazuri, aceștia nu sunt prea fericiți cu achiziția acestora, mai ales că prețul mediu pentru o mașină a ajuns la aproape 50.000 de dolari, scrie Yahoo Finance.

Un studiu realizat de Cox Automotive arată că 75% dintre respondenți sunt de acord cu afirmația că „funcțiile la cerere vor permite producătorilor auto să facă mai mulți bani”.

Iar 69% dintre aceștia spun că dacă anumite funcții vor fi disponibile doar prin abonament pentru o marcă anume, atunci se vor reorienta către alte branduri.

Acesta este un trend îngrijorător pentru constructorii auto, care se bazează pe venituri de miliarde din servicii pe bază de abonament.

Producătorii insistă

Dar aceștia le dezvoltă în continuare.

„Cred că perspectiva generală este că acest lucru nu va dispărea, deoarece cei mai mulți văd asta drept o sursă semnificativă de venituri, și nu e vorba doar de brandurile de lux”, spune Alistair Weaver, redactorul-șef al platformei de cercetare auto Edmunds.

„General Motors a fost foarte deschisă despre asta, Ford lucrează la asta. Așa că aceasta este noua frontieră pentru generarea de venituri”, spune el.

Scandalul BMW cu scaunele încălzite

La rândul său, BMW a provocat rumoare când a introdus abonament pentru scaunele încălzite ale mașinii. Problema în acel caz era că scaunele încălzite sunt deja incluse în majoritatea BMW-urilor.

Problema este simplă: de ce cumpărătorii trebuie să plătească pentru funcție, din moment ce este deja inclusă?

Iar acesta nu este singurul caz.

Tesla are pilot automat

Tesla utilizează abonamentele pentru funcții precum Autopilot sau Full-Self Driving (FSD), care sunt programe software ce îmbunătățesc performanțele mașinii.

Nu sunt caracteristici fizice care există deja în mașină, chit că unii ar putea spune că cipurile și senzorii necesari pentru funcțiile de conducere autonomă ale Tesla există deja.

Mercedes vrea bani pentru deblocarea cailor-putere

Mercedes s-a aventurat la rândul său: compania permite proprietarilor de mașini electrice din seria EQ să aibă acces la deblocarea unei funcții prin intermediul aplicației Mercedes. Spre exemplu, pentru modelul EQE 350 4MATIC cere 60 de dolari pe lună, 600 de dolari pe an sau 1.950 de dolari pentru deblocarea pe viață a unei puteri suplimentare de 60 de cai-putere. Aceasta îmbunătățește accelerația de la 0 la 100 km/h de la 6 secunde la 5,1 secunde.

Este o mișcare interesantă din partea Mercedes, scrie sursa citată, deoarece mașina este teoretic capabilă de producerea acestei puteri, însă Mercedes a „detunat” motorul prin software.

Toyota vrea să plătești pentru funcții din aplicație

De asemenea, Toyota a fost arătată cu degetul de către utilizatorii rețelei sociale Reddit pentru solicitarea unor sume pentru deblocarea anumitor funcții din aplicația Toyota. Este vorba de abilitatea de a debloca ușile mașinilor și pornirea de la distanță a mașinii. Din nou, funcția este deja inclusă în aplicație și în mașină, dar Toyota dorește ca proprietarii să plătească pentru a o activa.

Toyota se apără și spune că are oferte mai bune pentru proprietari pe măsură ce produsele se maturizează.

„Anterior, abonamentele noastre de servicii conectate aveau prețuri a la carte (din care fiecare își alege ce dorește – n.r). De exemplu, Remote Connect costa 8 dolari pe lună, iar Drive Connect – asistentul nostru vocal inteligent și funcția de navigare în cloud – costa 16 dolari pe lună, pentru un preț lunar total combinat de 24 de dolari”, a declarat un purtător de cuvânt al Toyota.

„Noul abonament care include ambele servicii are acum un preț mai mic, de 15 dolari pe lună. De asemenea, am introdus o versiune de probă pentru serviciul nostru telematic de urgență Safety Connect, care este acum inclus pentru o perioadă de până la 10 ani la fiecare vehicul echipat cu noul nostru sistem multimedia”, a mai spus acesta.

Toyota a mai spus că multe dintre modelele sale au perioade de încercare a softurilor de un an, iar multe dintre modelele Lexus au trei ani pentru a introduce funcțiile și beneficiile consumatorilor înainte de a le cere vreun abonament.

Care este cauza?

Aceste funcții pe bază de abonament sunt importante pentru producătorii auto deoarece mulți dintre aceștia au inclus deja aceste venituri în proiecțiile lor financiare viitoare. Mai departe, analiștii de pe Wall Street au inclus aceste venituri adiționale în calculele lor privind veniturile și profiturile companiilor, ceea ce mai departe a dus la creșterea acțiunilor pe burse, scrie Yahoo Finance.

Studiul Cox a arătat că 65% dintre respondenți au spus că o perioadă gratuită de testare a funcțiilor suplimentare ar fi un factor pozitiv pentru a considera brandul ca opțiune de achiziție.

Mai mult, aproape jumătate dintre aceștia spun că simt că abilitatea de a face un update pentru capabilitățile mașinii ar fi un motiv de a ține mașina pentru mai mult timp.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *