Produsul românesc care a devenit celebru în toată Europa. Germanii plătesc chiar și 100 de euro pe kilogram: “Am făcut trei ani la rând export”

Produsul românesc care a devenit celebru în toată Europa. Germanii plătesc chiar și 100 de euro pe kilogram: “Am făcut trei ani la rând export”

Produsul românesc care a devenit celebru în toată Europa. Germanii l-au achiziționat în număr mare și plătesc chiar și 100 de euro pentru un kilogram. Proiectul a început cu mulți ani în urmă, iar procesul este unul complex.

Produsul românesc devenit celebru în toată Europa. Germanii sunt dispuși să plătească bani grei pentru el

Brazii românești au devenit foarte căutați și în Germania în ultimii ani. O regiune întreagă din această țară urmează să fie plantată cu semințe care provin din Maramureș.

Până în prezent, în Germania au ajuns câteva tone de semințe de brad românesc. Plantația de conifere din Cărbunari, Maramureș, a ajuns deja cunoscută în toată Europa. Brazii proveniți de aici sunt foarte calitativi, după cum spun îngrijitorii.

“Am şi făcut trei ani la rând export de asemenea seminţe foarte căutate din punct de vedere calitativ, pentru că germinaţia lor este una peste 70%”, a spus Mihai Leşan, purtător de cuvânt Direcția Silvică Maramureș, conform Observator News.

Din 2021 și până acum, germanii au achiziționat aproape 7 tone de semințe de brad românesc. Acestea au fost plantate în regiunea Teisendorf. Cât despre preț, acesta poate fi diferit în fiecare an.

“Undeva la 12 euro pe kilogram. Dar în fiecare an diferă în funcţie de ce lucrări au fost executate în anul respectiv”, a mai explicat Mihai Leșan.

Atunci când ies semințe pure de brad, prețurile pot să ajungă chiar și până la 100 de euro pe kilogram. Acest sezon al bazilor pare să fie, însă, unul bun, după cum spun îngrijitorii.

Proiectul a început în anul 1979, iar în prezent sunt peste 2.700 de arbori, care au fost crescuți special pentru sămânța lor. Pomii au devenit maturi după mult timp, abia în anul 2015.

Tot atunci au început și exporturile. Până la etapa recoltatului semințelor, mai este foarte mult de muncă. Uscarea conurilor reprezintă prima etapă în acest proces.

“În două săptămâni conurile încep să se deschidă. Se separă solzii de seminţe, după care urmează procedeul de dezaripare, vânturare, până ajungem să avem seminţele curate, pure” , a spus Ioan Văsuț, gestionar plantație Cărbunari.

Toate semințele stricate ajung să fie aruncate, astfel că la export ajung doar cele bune. La noi în țară, asemenea plantații mai există în județele Bihor și Bacău.

Please follow and like us:
Pin Share