Profesoara de muzică din Focșani care luptă pentru titlul de „cel mai bun profesor din lume”. Premiul cel mare e de un milion de dolari

Profesoara de muzică din Focșani care luptă pentru titlul de „cel mai bun profesor din lume”. Premiul cel mare e de un milion de dolari

Ana-Maria Rusu este profesoară de muzică în Focșani și a intrat în cursa pentru cel mai bun profesor în Top 50 Global Teacher Prize, competiție internațională organizată de Fundaţia Varkey, axată pe îmbunătățirea standardelor de educație pentru copiii defavorizați, scrie publicația de educație Școala 9. Profesorul câștigător al competiției primește marele premiu de un milion de dolari. 

Nominalizarea Anei-Maria Rusu o clasează printre cei mai buni profesori din lume, la acest concurs participând mii de dascăli din toate țările. 

Ana-Maria Rusu predă educație muzicală la Colegiul Naţional Unirea şi la Şcoala Gimnazială nr. 5 Anghel Saligny, din Focşani. Este profesor de 18 ani și a creat metode interactive de predare a muzicii care au fost preluate de alți profesori din țară sau din Republica Moldova. 

Ana-Maria Rusu a publicat în 2021 un text în Școala 9 în care și-a nuanțat propriile experiențe ca elev și ca profesor. „Bună, sunt Ana, sunt profesor și de fiecare dată când un copil mă vede, întâi îmi zâmbește și abia apoi mă salută. Ăsta e un lucru chiar plăcut după 15 ani”, vorbește ea în articol despre satisfacțiile vieții de dascăl.

„Când văd elevi îndârjiți sau vorbăreți peste măsură, mă gândesc că așa eram și eu și parcă mă văd mică și nesigură. Mă mai gândesc cum ar fi azi Ana-eleva, dacă ar fi avut-o în gimnaziu pe Ana-profesorul”.

Ana Maria Rusu, editorial în cadrul seriei „Good prof, bad prof”, o campanie Școala 9:

„Cea mai mare frică a unui elev este aceea de a nu conta, de a fi un nimeni în ochii celorlalți”

Rusu crede că un dascăl trebuie să îi înțeleagă pe elevi, după cum afirmă într-un discurs în cadrul evenimentul TEDx Brașov din 2019: „Cea mai mare frică a unui copil, elev, nu este aceea de abandon sau singurătate. Cea mai mare frică a unui copil, a unui elev este aceea de a nu conta, de a fi un nimeni în ochii celorlalți și mai ales ai profesorului din spatele catedrei”.

Despre ea, spune în cadrul aceleiași conferințe că încearcă să fie „profesor-sunet”, care încearcă să îi facă pe elevi să înțeleagă că „Cel mai bun este cel mai bun pentru că este ăla ultimul în clasă și că fără el nu se poate. Ăla pe care-l considerăm noi zgomot”.

Corul pentru elevii indisciplinați 

Pe lângă activitatea didactică, Rusu este și cofondator al platformelor Mai multă Educaţie Muzicală în Şcoli şi Grădiniţe (MEMIS) şi edumuzicala.ro. De asemenea, a creat un ghid de activităţi pentru integrarea elevilor refugiaţi din Ucraina la orele din şcolile din România şi a publicat „Aritmetica sunetelor”, o carte-enciclopedie ce accesibilizează educaţia muzicală pe înţelesul tuturor. 

Pentru a ajuta la combaterea bullying-ului, Ana-Maria a creat programul „Calm Art”, în care elevii cu probleme disciplinare s-au alăturat corului școlii timp de cel puțin o lună, pentru a dovedi că doresc să își schimbe comportamentul. 80% dintre ei au decis să rămână în cor și după această perioadă. 

Al treilea profesor român nominalizat la Top 50 Global Teacher Prize

Totodată, profesoara lucrează cu elevi neurotipici, neurodivergenți, din familii divizate, în pragul sărăciei, de etnie romă, cu probleme emoționale, cărora le explică muzica în moduri mai ușor de înțeles. Rusu este laureată MERITO din 2018 şi face parte din reţele precum Cantus Mundi sau Aspire Teachers.

În competiția Top 50 Global Teacher Prize au mai fost selecționați în trecut și alți profesori. Mirela Tanc, profesoară de limba română la Şcoala gimnazială „Oltea Doamna” din Oradea a intrat în competiție în 2021, iar Manuela Prajea, profesoară de matematică la acel moment la Colegiul Naţional Traian din Drobeta-Turnu Severin, în 2016.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *