Protest spontan la ușa lui Rafila. Salariații din Min. Sănătății au întrerupt lucrul, Rafila nu i-a băgat în seamă. Situație de criză în spitalele din București

Protest spontan la ușa lui Rafila. Salariații din Min. Sănătății au întrerupt lucrul, Rafila nu i-a băgat în seamă. Situație de criză în spitalele din București

Angajații refuză să mai intre în birouri și solicită ca ministrul Alexandru Rafila sau reprezentanți ai conducerii Ministerului Sănătății să vină să discute cu ei.Potrivit Ancăi Alexandrescu, la ora 14:30, când s-a declanșat protestul, ministrul Alexandru Rafila ar fi trecut pe lângă angajații zâmbind sarcastic, fără să le adreseze vreun cuvânt.

Protestul a izbucnit în condițiile în care, marți, salariații din casele de asigurări de sănătate, au spus capăt protestelor declanșate în 2 noiembrie, după ce legea care permite majorarea salariilor angajaților din acest sistem a fost adoptată în Camera Deputaților.Astfel, s-au deblocat plățile către spitale, servicii medicale și medicamente.

CRIZA ȘI LA ADMINISTRAȚIA SPITALELOR ȘI SERVICIILOR MEDICALE BUCUREȘTI

Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB) avertizează asupra crizei profunde din sistemul de sănătate, cauzată de politicile actuale ale Guvernului. Măsurile legislative recente au adus sistemul medical în pragul colapsului, prin deciziile luate și ignorarea crizei din sănătate, prin tăierea drastică a fondurilor spitalelor, punând astfel în pericol viețile pacienților.

 

Spitalele din Capitală, aflate sub administrarea ASSMB, se confruntă cu situații critice, iar consecințele sunt alarmante. Situația s-a agravat odată cu protestul angajaților CNAS. La Spitalul Clinic Colțea, programul de decontare a facturilor pentru citostaticele achiziționate a fost decalat, punând în pericol viețile pacienților care depind de aceste tratamente vitale.

 

La Spitalul Clinic de Ortopedie, Traumatologie și TBC Ostoarticular Foișor, finanțarea inconstantă a Programului Național de Ortopedie împiedică proiectarea și programarea activității de implantologie a spitalului și creează presiuni din partea pacienților și a autorităților. Spitalul are nevoie de un stoc endoproteic permanent, în valoare de aproximativ 12 milioane de lei, pentru a-și putea desfășura neîntrerupt activitatea.

 

La Spitalul de Copii „Dr. Victor Gomoiu”, lipsa fondurilor pentru plata salariilor și a facturilor de utilităţi pune în pericol întreaga activitate a spitalului, afectând direct îngrijirea copiilor.Acestea sunt doar câteva exemple ale situațiilor dificile prin care au trecut spitalele în aceste zile. Incertitudinea cu privire la modul în care vor gestiona resursele financiare în lunile viitoare este accentuată de Ordonanța privind reducerea cheltuielilor, care pune în pericol sănătatea pacienților și funcționarea spitalelor prin lipsa resurselor financiare.Recent, conducerea ASSMB și managerii celor 19 spitale din Capitală administrate de Primăria Muncipiului București, prin ASSMB, au adresat Guvernului un Memoriu comun, cu solicitarea de a fi efectuate „toate demersurile legale necesare, în vederea inițierii și adoptării unui act normativ prin care să se modifice OUG nr. 90/2023, în sensul stabilirii unei derogări/exceptări de la aplicare Art. I alin. (1) și de la Art. II alin. (1), în ceea ce privește achizițiile și cheltuielile destinate unităților sanitare publice”.ASSMB cere Guvernului să acorde o atenție deosebită acestor aspecte și să urgenteze soluțiile pentru a evita colapsul sistemului medical și a proteja viața și sănătatea cetăţenilor.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *