Protestul fermierilor francezi se apropie de Paris. Manifestanții au blocat autostrăzi și au aruncat lăzi cu produse importate

Protestul fermierilor francezi se apropie de Paris. Manifestanții au blocat autostrăzi și au aruncat lăzi cu produse importate

Fermierii francezi cer măsuri urgente în privința prețurilor scăzute la poarta fermei, reglementărilor ecologice și politicilor de liber schimb, și spun că protestele, aflate acum în a doua săptămână, vor continua atât timp cât cererile lor nu vor fi îndeplinite, relatează Reuters.

„Toate posibilitățile sunt încă pe masă”, a declarat Arnaud Gaillot, șeful sindicatului Tinerilor Agricultori (Jeunes Agriculteurs), întrebat de jurnaliști despre informațiile potrivit cărora agricultorii ar putea începe să perturbe traficul în Paris încă de vineri.

Serviciile de informații franceze au avertizat guvernul că sindicatele agricole regionale au făcut apel la membrii lor să se îndrepre spre Paris, au relatat ziarul Le Parisien și postul de televiziune BFM TV.

Protestele fermierilor reprezintă prima mare provocare pentru noul prim-ministru Gabriel Attal, notează Reuters, adăugând că premierul a covocat miniștri de rang înalt cu scopul de a anunța vineri propuneri concrete pentru agricultori.

Între timp, fermierii au folosit baloți de fân și tractoare pentru a bloca principalele autostrăzi din Franța. De asemenea, lăzi cu roșii, varză și conopidă despre care un grup de fermieri a spus că au fost importate au fost împrăștiate pe autostrada A7 care leagă Marsilia și Lyon. Iar la marginea sud-vestică a Parisului, zeci de tractoare au condus cu viteză redusă în timpul orei de vârf de dimineață.

Întrebat când vor ridica protestatarii blocajele rutiere, Gaillot a spus că întrebarea ar trebui să-i fie adresată lui Gabriel Attal pentru că „el este cel care deține cheia”.

Federația Națională a Sindicatelor Fermierilor (FNSEA) a transmis miercuri seara guvernului o listă cu revendicări, inclusiv o mai bună aplicare a unei legi care să protejeze prețurile la producător. Sindicatul cere și continuarea scutirilor de taxe pe motorină pentru vehiculele agricole, plata imediată a subvențiilor agricole ale UE, garanții privind plățile de asigurare legate de sănătate și climă, și ajutor imediat pentru viticultori și cei care practică agricultura ecologică.

Temându-se de o răspândire a tulburărilor fermierilor care au loc și în Germania, Polonia și România, guvernul francez a amânat deja un proiect de lege a agriculturii menit să ajute mai mulți oameni să devină fermieri, spunând că va consolida măsurile și va ușura unele reglementări.

De asemenea, în contextul alegerilor europarlamentare programate în luna iunie, președintele francez Emmanuel Macron se teme că agricultorii reprezintă un electorat pentru extrema dreaptă.

De altfel, lidera extremei drepte franceze Marine Le Pen a acuzat guvernul de la Paris că susține reglementările europene care îi afectează pe fermieri.

„Emmanuel Macron se adresează fermierilor cu o mână pe umăr și apoi îi înjunghie pe la spate la Bruxelles. Cei mai mari dușmani ai agricultorilor se găsesc în acest guvern”, a spus Le Pen.

Foto: Hepta

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *