Putin anunță că Rusia a testat cu succes noua rachetă strategică cu propulsie nucleară Burevestnik, supranumită „Cernobîlul zburător”

Putin anunță că Rusia a testat cu succes noua rachetă strategică cu propulsie nucleară Burevestnik, supranumită „Cernobîlul zburător”

Rusia a testat cu succes o nouă generație de rachete de croazieră cu propulsie nucleară, a declarat joi, 5 octombrie, președintele rus Vladimir Putin, la Soci, potrivit CNN. Este vorba despre rachetele nucleare Burevestnik, supranumite „Cernobîlul zburător”, care au o rază de acţiune potenţială de multe mii de kilometri.

„Ultimul test încununat de succes al rachetei Burevestnik, o rachetă de croazieră cu rază de acțiune globală, cu o capacitate nucleară și cu un sistem de propulsie nucleară” a fost efectuat, a declarat Putin, în cadrul forumului politic de la Valdai, în sudul Rusiei, citat de agenția rusă de presă de stat RIA Novosti.

Putin a anunțat programul de dezvoltare a rachetelor Burevestnik în martie 2018, ca parte a unei inițiative mai ample de dezvoltare a unei noi generații de rachete intercontinentale și hipersonice. Printre acestea se numără racheta balistică Kinjal („Pumnal”) și vehiculul de planare hipersonic Avangard.

Liderul rus a declarat în fața Adunării Federale a țării că rachete precum Burevestnik vor contribui la asigurarea unui echilibru strategic în lume pentru deceniile următoare.

„Este o rachetă invizibilă care zboară la joasă înălțime și care transportă un focos nuclear, cu o rază de acțiune aproape nelimitată, cu o traiectorie imprevizibilă și cu capacitatea de a ocoli sistemele de interceptare”, a spus Putin, la acea vreme.

Cu toate acestea, analiștii occidentali spun că programul a întâmpinat de atunci probleme, cu o serie de teste eșuate. În 2019, Nuclear Threat Initiative, un grup de analiză care utilizează surse deschise, a precizat că „există un consens în presă, cu un presupus acord din partea serviciilor americane de informații, potrivit căruia rachetele Burevestnik au fost testat de 13 ori, cu două succese parțiale”.

Expertul militar rus Alexei Leonkov a descris racheta Burevestnik ca fiind o armă de represalii, pe care Rusia ar urma să o folosească după eventuala utilizare a rachetelor balistice intercontinentale, pentru a distruge complet infrastructura militară și civilă și a nu lăsa nicio șansă de supraviețuire, potrivit grupului de analiză.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *