„Putin era de negăsit”. O publicație rusă explică cum s-au purtat negocierile care au încheiat bizara insurecție a lui Prigojin

Publicația independentă rusă Meduza oferă câteva detalii mai puțin cunoscute despre lunga zi a „rebeliunii armate” a șefului Wagner Evgheni Prigojin, care i-a lăsat pe observatori cu mai multe întrebări decât răspunsuri.

În seara de sâmbătă, Evgheni Prigojin a anunțat că mercenarii săi, care se opriseră la câteva sute de kilometri de Moscova, „se întorc în taberele de campanie, așa cum era prevăzut”, pentru a evita „vărsarea de sânge rusesc”.

Nu a fost doar o formulare vagă, ci și înșelătoare, scrie Meduza, care observă că în timpul insurecției de o zi au fost uciși 13 piloți ruși.

Anunțul lui Prigojin a venit după discuții cu liderul de la Minsk Aleksandr Lukașenko, care ar fi vorbit la rândul său cu Vladimir Putin, iar șeful Wagner a plecat de altfel, potrivit informațiilor oficiale transmise de purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, spre Belarus.

Ce va face acolo Prigojin, dacă a ajuns, este neclar deocamdată. Nu se știe exact nici care a fost rezultatul negocierilor. Peskov a spus sâmbătă că dosarul penal deschis șefului Wagner pentru rebeliune armată va fi închis, dar presa rusă a anunțat luni că acuzațiile nu au fost de fapt clasate – cel puțin deocamdată.

Negocieri începute de vineri

Potrivit surselor Meduza, autoritățile negociau de fapt cu Prigojin, într-o formă sau alta, încă din seara de vineri, 23 iunie, când acesta a anunțat începerea „marșului său pentru dreptate” spre Moscova, unde avea scopul relativ neclar de a-i pedepsi pe liderii militari ruși.

Șeful Wagner a denunțat în acea seară un presupus atac al armatei ruse împotriva trupelor Wagner, atac pentru care nu a furnizat însă dovezi.

Conducerea militară, oficiali ai administrației prezidențiale, conducerea Rosgvardia și alți oficiali au încercat să comunice cu el. Dar era neclar ce anume ar fi avut de negociat cu el, a precizat pentru Meduza o sursă apropiată de Kremlin.

Cererile lui, au fost, de asemenea, vagi: înlăturarea lui Serghei Șoigu, ministrul apărării, neamestecul în afacerile Wagner, suplimentarea finanțării pentru organizația paramilitară. Dar după astfel de acțiuni, Prigojin nu mai avea loc în sistem, a mai observat sursa.

Kremlinul a sperat mai întâi să rezolve situația „mai mult sau mai puțin pașnic”, dar nu a reușit să ajungă la un acord cu liderul mercenarilor. Prin urmare, a ordonat apoi guvernatorilor și politicienilor ruși să condamne public acțiunile lui Prigojin și să îl declare „trădător”.

Sâmbătă, în jurul orei 10.00, ora Moscovei, Putin însuși a ținut un discurs televizat în care l-a acuzat pe Prigojin, fără a-l numi, de „trădare”, părând astfel să excludă complet posibilitatea unei rezolvări pașnice a situației.

În replică, Prigojin a răspuns că „președintele s-a înșelat profund”. „Nimeni nu se va preda la cererea președintelui, a FSB sau a altcuiva”, a spus el, într-un moment în care mercenarii Wagner controlau deja orașul Rostov pe Don.

La un moment dat, Prigojin și-a dat seama că a „depășit măsura”

În următoarele câteva ore, ei s-au deplasat spre Moscova complet nestingheriți.

Cu toate acestea, sursele Meduza apropiate administrației prezidențiale spun că sâmbătă, în jurul prânzului, Prigojin a încercat el însuși să ajungă la Kremlin – ar fi încercat chiar „să-l sune pe Putin, dar președintele nu a vrut să vorbească cu el”.

Potrivit acestor surse, este probabil că Prigojin și-a dat seama că a „depășit măsura” și că „perspectivele coloanelor (Wagner) de a avansa în continuare sunt incerte”.

În acel moment, mercenarii se aflau deja aproape de râul Oka – acolo unde armata rusă și Garda Națională au decis să construiască prima linie de apărare. În același timp, în ciuda declarațiilor lui Prigojin cum că o parte a armatei e alături de el (și în ciuda faptului că nu a primit nicio opoziție din partea forțelor de securitate din regiuni), în primele ore ale revoltei, el nu a primit sprijin suplimentar din afara Wagner.

În cele din urmă, scrie Meduza, observând starea de spirit schimbată a lui Prigojin, Kremlinul ar fi decis să nu meargă pe calea unei „ciocniri sângeroase”.

Potrivit surselor citate de publicația rusă, negocierile finale au fost gestionate de un grup mare de oficiali, din care au făcut parte, printre alții, șeful administrației prezidențiale Anton Vaino, secretarul Consiliului de Securitate Nikolai Patrușev și ambasadorul rus în Belarus Boris Grizlov.

Omul din fața acestui grup a fost Alexandr Lukașenko. Potrivit unei surse apropiate Kremlinului, Prigojin a insistat ca la negocieri să participe „oficiali de rang înalt”.

Sursele Meduza apropiate Kremlinului și guvernului rus spun că Prigojin a pierdut, ca urmare a abordării sale radicale: „A fost forțat să plece din Rusia. Președintele nu iartă astfel de lucruri”.

Părțile încă vor „discuta” detaliile unui acord privind noua poziție a lui Prigojin, dar „nu va avea influența și resursele de odinioară”, au mai spus interlocutorii publicației.

În același timp, un interlocutor apropiat Kremlinului nu a exclus că ar putea avea loc schimbări de personal în conducerea Ministerului Apărării în urma revoltei, „dar nu la cererea lui Prigojin”.

O altă sursă Meduza apropiată guvernului a spus că se îndoiește totuși de astfel de schimbări: „Putin nu se lasă aproape niciodată în voia împrejurărilor și nu cedează sub presiune”.

Revolta a slăbit poziția lui Putin

Surse apropiate Kremlinului au recunoscut în același timp că revolta a slăbit poziția lui Putin – un lucru observat și de diferiți analiști din Rusia sau Occident. Sâmbătă, după discursul televizat, președintele „nu era de găsit nicăieri”, a spus sursa

„Nu putea să se coboare la nivelul lui Prigojin, dar nu era de găsit după discursul de ieri (sâmbătă). El este liderul și preia controlul atunci când este necesar. Nu ar trebui să facă din Lukașenko figură publică și să le permită oficialilor de securitate să conducă negocierile”, a spus sursa.

Avionul prezidențial, dotat cu echipamente de comunicații necesare pentru coordonarea armatei, a zburat de la Moscova în după-amiaza zilei de 24 iunie și a dispărut de pe radar în apropiere de Tver, a relatat publicația rusă Important Stories, citând datele Flightradar.

Peskov a susținut că Putin și-a continuat ca de obicei programul, la Kremlin.

 

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *