Putin se compară cu Isus, în lupta sa pentru a susține tradiția: „Știți ce mi-a venit în minte? Mi-am amintit, destul de ciudat, de Evanghelie”

Putin se compară cu Isus, în lupta sa pentru a susține tradiția: „Știți ce mi-a venit în minte? Mi-am amintit, destul de ciudat, de Evanghelie”

Președintele Rusiei a folosit o poveste biblică, într-un discurs despre necesitatea de a-i învăța pe tinerii ruși despre valorile tradiționale, scrie cel mai vechi cotidian britanic, The Times. Vladimir Putin s-a comparat cu Isus, discutând despre politica de tineret la o întâlnire cu guvernul, și a amintit un pasaj din Evanghelie, relatează agenția rusă de presă de stat TASS.

„Putin s-a comparat cu Isus Hristos când a citat Biblia, pentru a-și explica misiunea divină de a școlii tinerii Rusiei în valori tradiționale”, scrie expertul militar și politic George Grylls, care semnează articolul din The Times.

Președintele rus s-a prezentat adesea ca un apărător ferm al credinței creștine împotriva Occidentului „satanic”. Dar într-o perspectivă revelatoare a modului în care Putin își vede rolul, liderul rus a vorbit în termeni religioși deschis despre necesitatea de a modela viziunea asupra lumii a tinerilor ruși.

Într-o întâlnire onlie cu reprezentanți guvernamentali, după ce participase în același format la deschiderea mai multor centre pentru tineret din regiunea Moscovei, Putin a spus: „Unii dintre participanții la întâlnire și cu mine tocmai am deschis centre de tineret împreună, aproape în toată Rusia. Știți ce mi-a venit în minte? Mi-am amintit, destul de ciudat, de Evanghelie. Amintiți-vă că Isus a venit în Galileea și a văzut pescari lângă Marea Galileei? Unul prindea pește, altul îndrepta mrejele. Și le-a spus: Urmați-mă și veți fi pescari de oameni. Adică de suflete umane”.

TASS scrie că „șeful statului a apelat la acea parte a textului biblic în care Isus a întâlnit pescari pe malul Mării Galileii și ei au devenit primii urmași ai lui Hristos”.

„Acest lucru a fost foarte important în timpul formării religiilor lumii și acestea sunt toate cele patru religii tradiționale ale Rusiei. Acesta nu este doar creștinismul, ci toate religiile noastre tradiționale. Dar se dovedește a fi nu mai puțin relevant acum, când suntem forțați și trebuie să ne apărăm valorile tradiționale, cultura, tradițiile, istoria noastră”, a continuat Putin.

Și apoi a subliniat că acest lucru este foarte important pentru viitorul țării: „Rezultatele acestei lucrări a noastra vor determina în mare măsură cum va fi Rusia în viitorul foarte apropiat și în viitorul istoric îndepărtat. Și dacă va rămâne ca atare, așa cum ne imaginăm”.

Practic, scrie Grylls, Putin și-a comparat misiunea de a proteja tineretul rus de influența Occidentului cu eforturile lui Isus Hristos de a-i recruta pe Petru și Andrei, doi pescari, pentru a răspândi Cuvântul lui Dumnezeu.

Putin a ordonat înființarea de centre de tineret în toată țara, într-o mișcare care amintește taberele din epoca sovietică, în care copiii erau îndoctrinați în valorile Partidului Comunist încă de la o vârstă fragedă. Începând cu vârsta de șase ani, elevii din școala primară din Uniunea Sovietică se puteau alătura Micilor Octobriști, înainte de a avansa la Tinerii Pionieri, la vârsta de nouă ani, și de a trece la Komsomol, la 14 ani.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *