„Putin va continua să-și ucidă adversarii”. Jurnalistul de investigație care i-a demascat pe agenții FSB care l-au otrăvit pe Navalnîi în 2020 spune că disidentul rus a fost ucis în închisoare tot cu Noviciok

„Putin va continua să-și ucidă adversarii”. Jurnalistul de investigație care i-a demascat pe agenții FSB care l-au otrăvit pe Navalnîi în 2020 spune că disidentul rus a fost ucis în închisoare tot cu Noviciok

Hristo Grozev, șeful grupul de investigații Bellingcat, care a lucrat cu echipa lui Aleksei Navalnîi la mai multe investigații, inclusiv la cea despre otrăvirea disidentului rus, vorbește, într-un interviu publicat de Meduza, despre ancheta în cazul morții lui Navalnîi și despre negocierile pentru un schimb de prizonieri, în care a fost implicat și care l-ar fi putut salva pe Aleksei. Jurnalistul crede că, pentru Putin, moartea lui Navalnîi transmite Occidentului mesajul că Rusia nu mai are linii roșii pe care nu le va trece. 

În urmă cu patru ani, Aleksei Navalnîi, cel mai vocal critic al lui Putin, a supraviețuit unei tentative de otrăvire cu Noviciok. Câteva luni mai târziu, jurnalistul bulgar Hristo Grozev și echipa lui Navalnîi au arătat, într-o investigație explozivă, că cei care au încercat să-l ucidă sunt ofițeri ai serviciului secret rus FSB, care i-au pus Noviciok pe haine. Episodul este subiectul principal al documentarului „Navalny”, premiat cu Oscar în 2023 și disponibil în România pe platforma HBO. 

„Autoritățile se ascund mai bine ca înainte”

Acum, Grozev și echipa lui lucrează la o investigație mai dureroasă, cea a morții lui Navalnîi, care s-a stins luna trecută într-o închisoare din Siberia, după trei ani de detenție. 

„Avem ceva date, deși autoritățile se ascund mai bine ca înainte. Au învățat din anchetele noastre anterioare să nu mai lase urme. Dar în continuare fac greșeli, și sunt sigur că vom găsi vinovații. Ne lasă impresia că au ceva de ascuns, comportamentul lor trădează frică și îngrijorare”, spune Hristo Grozev, în interviul acordat scriitorului și jurnalistului rus Mikhail Zygar. 

Christo Grozev, șeful proiectului Bellingcat

Jurnalistul de investigație spune că datele pe care le are, deși insuficiente momentan, indică din nou folosirea unui tip de Noviciok. „Probabil au încercat să termine ce au început în 2020 în același mod. Altfel, rămânea o altă crimă neterminată cu Novichok, în care au investit atât de mulți ani și atât de mulți bani”, spune Grozev. 

Schimbul de prizonieri care l-ar fi salvat

Întrebat despre schimbul de prizonieri care ar fi putut să îl salveze pe Navalnîi, Grozev afirmă că nu poate spune tot ce știe, pentru că mai sunt negocieri în desfășurare care îi vizează pe alți deținuți politici. 

Discuțiile au început în urmă cu aproape de doi ani, când el și Maria Pevchikh, jurnalista de investigație care conduce FKB, asociația anti-corupție înființată de Navalnîi, și-au dat seama că, în contextul războiului pornit de Rusia în Ucraina, ar trebui să caute noi piste pentru a obține libertatea lui Aleksei Navalnîi. 

Grozev își explică motivele: „După începerea războiului, nu mai existau costuri de reputație pentru regimul lui Putin, și, automat, dispăreau și reținerile președintelui de a finaliza tentativa de asasinare a lui Aleksei. Aleksei trebuia să fie cel mai zgomotos și vizibil opozant al războiului pentru a se încheia cât mai curând posibil. Am simțit că o putea face mai bine afară decât în închisoare, deși nimeni nu l-a întrebat”. 

Cine e Vadim Krasikov, atât de prețios pentru Putin

Deținutul care urma să fie dat la schimb Rusiei pentru Navalnîi este Vadim Krasikov, un înalt ofițer FSB, închis pe viață în Germania pentru asasinarea a lui Zelimkhan Khangoshvili, un desident georgian de origine cecenă care obținuse azil politic în Berlin. 

Vadim Krasikov

Hristo Grozev povestește că la negocieri s-a discutat și eliberarea unor cetățeni americani, inclusiv a jurnalistului Evan Gershkovich, de la The Wall Street Journal, închis de autoritățile ruse sub acuzația de spionaj. Lui Grozev i-a revenit sarcina de a face lista deținuților pe care și-i dorește Rusia, pentru a-i oferi la schimb. 

Jurnalistul susține că Putin știa despre aceste planuri, cel mai probabil de la Roman Abramovich, care a avut rolul de negociator. Și-a dat seama când a urmărit interviul lui Putin acordat jurnalistului american Tucker Carlson. 

Imagine din timpul interviului lui Tucker Carlson cu Vladimir Putin

„Mă uitam la Putin și mă gândeam cât de furios era că i s-a oferit cu nerușinare Aleksei Navalnîi în schimbul lui Krasikov. S-a adresa direct americanilor, despre care spune că ar controla Germania: «Sunați-l pe acest vasal al vostru și spuneți-i să mi-l dea pe Krasikov și eu vi-l dau pe Evan» (n.r. Evan Gershkovich, jurnalistul The Wall Street Journal)”, povestește Grozev, care mărturisește că acela a fost momentul în care s-a temut pentru Aleksei. Dar, spune el, Occidentul a rămas pe poziție în negocieri și l-a cerut pe Navalnîi până pe 16 februarie, când a fost anunțat decesul disidentului. 

„Va urma o perioadă cu multe drame teribile”

Hristo Grozev mai precizează că sursele din Rusia îi dau indicii că moartea lui Aleksei Navalnîi nu va fi ultimul incident de acest fel. 

„Nu vreau să fac predicții, dar mă tem că motivația lui Putin pentru această crimă a fost să demonstreze Occidentului că nu mai are linii roșii și, astfel, să forțeze un acord privind Ucraina în condițiile sale”, mai spune Grozev. 

„Va urma o perioadă cu multe drame teribile. Putin vrea să transmită că, dacă nu ești gata să negociezi – va fi mai rău. Este mai bine să fim pregătiți pentru cel mai rău scenariu și să facem totul pentru a împiedica acest lucru să se întâmple decât să purtăm ochelari roz”. 

Hristo Grozev: 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *