„Putiniștii și oamenii Wagner să se omoare între ei și să ne lase în pace”. Cum s-a văzut rebeliunea lui Prigojin în colțurile îndepărtate ale Rusiei

„Putiniștii și oamenii Wagner să se omoare între ei și să ne lase în pace”. Cum s-a văzut rebeliunea lui Prigojin în colțurile îndepărtate ale Rusiei

În republicile îndepărtate ale Federației Ruse, revolta Wagner a stârnit confuzie, panică și în unele cazuri speranță de schimbare, scrie publicația independentă rusă The Moscow Times.

În timp ce mercenarii Wagner își lansau „marșul dreptății” spre Moscova, la începutul zilei de 24 iunie, locuitorii din republica Saha (Iakuția) din Extremul Orient, aflată la mii de kilometri depărtare, s-au adunat în fața capitalei regionale pentru o sărbătoare – Anul Nou marcat de popoarele indigene Saha.

Deși unii localnici din Saha au ales anul acesta să boicoteze sărbătoarea sponsorizată de guvern din cauza mesajului său prorăzboi, festivalul de două zile a atras totuși peste 230.000 de participanți.

„Oamenii care se opun războiului nu au mers acolo, dar au mers cei care susțin războiul și guvernul. Nu aveau nicio idee despre ceea ce se întâmpla”, a declarat Sargilana Kondakova, cofondatoare a celei mai mari mișcări antirăzboi din regiune, Fundația Iakuția Liberă.

La aproximativ 800 de kilometri est de capitala Moscova, și autoritățile din republica Tatarstan au mers mai departe cu tradiționalul festival de vară Sabantui, în timp ce învecinatul Bașkortostan a organizat fastuoase festivități de Ziua Tineretului.

„Este regretabil că nu am putut ajunge la Sabantui! A fost foarte animat acolo, judecând după imagini”, au scris administratorii Stepnoi Dozor, cel mai mare canal pro-guvernamental de pe aplicația Telegram din Republica Buriația, din Orientul Îndepărtat, despre un festival similar organizat în regiune în acea zi.

Un lucru e cert: fiecare dintre liderii acestor regiuni a evitat în mod vizibil să comenteze evenimentele care se desfășurau în centrul Rusiei.

„A vorbi despre festivaluri etnice în timpul unei revolte este similar cu difuzarea «Lacului lebedelor» de Ceaikovski”, a declarat activista buriată Maria Viușkova, făcând referire la difuzarea în buclă a legendarului balet la televiziunea de stat sovietică, în timpul tentativei de lovitură de stat din 1991.

Confuzie și panică

De fapt, instabilitatea bruscă ce a cuprins guvernul federal de la Moscova în timpul revoltei Wagner de săptămâna trecută a semănat confuzie și panică în rândul conducerii republicilor etnice din Rusia, potrivit experților și activiștilor intervievați de The Moscow Times.

Incapabili să ia partea unei tabere în confruntarea care se desfășura în centrul Rusiei și nesiguri de ce mesaj să transmită acasă, majoritatea șefilor locali au ales să își continue activitatea ca de obicei, sperând că situația se va rezolva pur și simplu de la sine.

„Acești oameni nu erau oricum stăpâni pe situație și au fost forțați să ia decizii politice importante. Asta i-a forțat să intre în panică”, a explicat expertul politic și jurnalistul tătar Ruslan Aisin pentru The Moscow Times.

„Se cerea – așa cum au înțeles ei – să jure credință unuia dintre cei doi”, a spus Aisin.

În culisele festivităților elaborate din republica Saha, guvernul local a forțat toate canalele media să tacă pe toată durata rebeliunii care a avut loc departe în vest.

„Guvernul nostru s-a speriat foarte tare, mai ales atunci când au apărut știrile privind fuga din Moscova a cercului intim al lui Putin”, a declarat Kondakova, de la Free Iakuția, pentru Moscow Times.

„Unii oameni din republică au crezut că liderul nostru (șeful republicii, Aisen Nikolaiev) ar putea, de asemenea, să se urce în avion și să dispară”, a adăugat ea.

Declarații echilibrate

Impulsionați de ordinele venite de la Moscova sâmbătă dimineața, șefii și guvernatorii regionali au emis totuși un șir de declarații în sprijinul Kremlinului.

Cu toate acestea, probabil neliniștiți de incertitudinea rezultatului confruntării, mulți lideri ai republicilor etnice nu au reușit totuși să afirme un sprijin neechivoc pentru Kremlin.

Scurta declarație emisă de șeful Tatarstanului, Rustam Minnihanov, a fost publicată de o serie de mass-media proguvernamentale, dar nu a apărut niciodată pe site-ul său oficial sau pe paginile sale de socializare.

Chiar și liderul republicii cecene din Caucazul de Nord, Ramzan Kadîrov, un aliat apropiat al lui Putin, a reacționat la revoltă abia la aproximativ 16 ore după ce aceasta a început, anunțând că trimite unități armate pentru a ajuta la reprimarea rebeliunii.

Potrivit avocatului cecen pentru drepturile omului Abubakar Iangulbaiev, reacția întârziată a lui Kadîrov ar putea fi legată de deteriorarea stării sale de sănătate – o speculație neconfirmată – mai degrabă decât de slăbirea încrederii în Putin.

„Totul a început noaptea și probabil că el dormea sau era incapabil din punct de vedere fizic (să reacționeze mai devreme)”, a declarat Iangulbaiev pentru The Moscow Times.

Șeful Buriației – republică cu numeroase victime în războiul din Ucraina – s-a adresat direct luptătorilor Wagner într-un mesaj video.

„Știți că oamenii noștri își fac griji pentru cei dragi în egală măsură, indiferent dacă sunt înscriși în Forțele Armate sau în Wagner. Urmărim toate luptele voastre în mod egal”, a declarat șeful Buriației, Alexei Țidenov.

Activista buriată Maria Viușkova a declarat că mesajul lui Țidenov a fost „cel mai favorabil față de Wagner” – o schimbare surprinzătoare, având în vedere că numărul recruților Wagner proveniți din republica siberiană ar fi destul de mic.

„Putiniștii și oamenii Wagner să se omoare între ei și să ne lase în pace”

În timp ce liderii regionali au fost vizibil reticenți în a lua partea cuiva, unii oameni din republicile etnice s-au opus categoric atât lui Prigojin, cât și lui Putin și au văzut în rebeliune o oportunitate de a face o schimbare acasă, potrivit activiștilor și analiștilor intervievați de The Moscow Times.

În Saha, 70% dintre cei aproximativ 600 de locuitori intervievați de Fundația Iakuția Liberă s-au declarat dezamăgiți de faptul că rebeliunea lui Prigojin nu a avut succes, dar numai pentru că se așteptau ca aceasta să modifice în mod fundamental cursul invaziei din Ucraina.

Acest sentiment a fost deosebit de pronunțat în Cecenia, unde mulți membri de rang înalt ai Wagner au luptat de partea Moscovei în timpul celui de-al doilea război cecen.

Comandantul Wagner și simpatizantul nazist Dmitri Utkin este considerat responsabil pentru comiterea mai multor crime de război în Cecenia, potrivit activistului Iangulbaiev.

„Oamenii din Cecenia cred că Prigojin este mai rău decât Putin, deoarece este un nazist, un fascist și un golan. Dar unii au văzut în acest lucru o oportunitate de a face schimbări în Cecenia”, a declarat Iangulbaiev.

„Reacția oamenilor a fost: «Fie ca putiniștii și oamenii din Wagner să se omoare între ei și să ne lase în pace»”.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *