Raport sumbru al serviciilor secrete americane: Ucraina nu va reuși să atingă principalul scop al contraofensivei. Ce urmează?

Raport sumbru al serviciilor secrete americane: Ucraina nu va reuși să atingă principalul scop al contraofensivei. Ce urmează?

Încetinite de apărarea consolidată a rușilor, forțele ucrainene nu vor reuși anul acesta să rupă puntea terestră care face legătura între Crimeea, teritoriile ocupate de ruși în Ucraina și Rusia continentală, un obiectiv-cheie al Kievului, arată analiza americană, citată de Washington Post.

Serviciile de informații americane cred că în acest moment contraofensiva Ucrainei nu va reuși să ajungă la Melitopol, oraș-cheie din sud-estul țării, au declarat pentru cotidianul american persoane familiare cu analizele clasificate.

Dacă această concluzie se va dovedi corectă, asta ar însemna că Kievul nu-și va îndeplini obiectivul principal de a sparge puntea terestră a Rusiei către Crimeea.

Forțele ucrainene care se îndreaptă spre Melitopol dinspre orașul Robotine, aflat la peste 80 de kilometri distanță, vor rămâne la câțiva kilometri în afara orașului, au estimat oficialii americani, sub acoperirea anonimatului.

Melitopolul este esențial pentru contraofensiva Ucrainei, deoarece este considerat poarta de intrare în Crimeea.

Orașul se află la intersecția a două autostrăzi importante și a unei linii de cale ferată care permit Rusiei să mute personalul și echipamentele militare din peninsulă către alte teritorii ocupate din sudul Ucrainei.

Un început greoi și o schimbare de strategie

Ucraina a lansat contraofensiva la începutul lunii iunie, sperând să repete succesul său uimitor din toamna trecută din regiunea Harkov.

Dar în prima săptămână de lupte, Kievul a suferit pierderi majore în fața apărării bine pregătite a Rusiei, în ciuda faptului că dispunea de o serie de echipamente occidentale recent achiziționate, inclusiv vehicule de luptă americane Bradley, tancuri Leopard 2 de producție germană și vehicule specializate în deminare.

Jocurile de război comune desfășurate de americani, britanici și ucraineni au anticipat astfel de pierderi, dar au prevăzut de asemenea faptul că Kievul le-a acceptat ca fiind costul străpungerii principalei linii de apărare a Rusiei, au declarat oficiali americani și occidentali.

Însă Ucraina a ales să reducă aceste pierderi și să adopte o tactică care se bazează pe unități mai mici, pentru a avansa în diferite zone ale frontului. Acest lucru a oferit Ucrainei progrese mici în diferite zone ale frontului pe parcursul verii.

Kievul a împins recent mai multe rezerve pe front, inclusiv unități Stryker și Challenger, dar nu a reușit încă să străpungă linia principală de apărare a Rusiei.

Sarcina dificilă a Kievului

Calea spre Melitopol este una extrem de dificilă și chiar și recucerirea unor orașe mai apropiate, precum Tokmak, va fi dificilă, a declarat Rob Lee, analist militar la Institutul de Cercetare a Politicii Externe.

„Rusia are trei linii defensive principale acolo și apoi orașe fortificate după aceea”, a spus el.

„Nu se pune doar problema dacă Ucraina poate să spargă una sau două dintre ele, ci dacă poate să le spargă pe toate trei și să aibă suficiente forțe disponibile pentru a realiza ceva mai semnificativ, cum ar fi cucerirea orașului Tokmak”, a continuat expertul.

Harta frontului din sud-estul Ucrainei. Cu galben, teritoriul eliberat de forțele ucrainene de la debutul contraofensivei. Sursa: Institutul pentru Studiul Războiului/Washington Post

Perspectiva sumbră a generat deja tensiuni în cadrul unor întâlniri cu ușile închise, în SUA.

Unii republicani se opun acum solicitării președintelui Joe Biden pentru un ajutor suplimentar de 20,6 miliarde de dolari pentru Ucraina, având în vedere rezultatele modeste ale ofensivei.

Alți republicani și, într-o mai mică măsură, democrați șovăielnici au reproșat administrației că nu a trimis mai devreme arme mai puternice în Ucraina.

Oficialii americani au respins criticile potrivit cărora avioanele de luptă F-16 sau sistemele de rachete cu rază mai lungă de acțiune, cum ar fi ATACMS, ar fi oferit un rezultat diferit.

„Problema rămâne străpungerea principalei linii defensive a Rusiei și nu există nicio dovadă că aceste sisteme ar fi fost un panaceu”, a declarat un înalt oficial al administrației.

O luptă „lungă, sângeroasă și lentă”

Într-un interviu acordat săptămâna aceasta, generalul Mark A. Milley, șeful Statului Major, a declarat că Statele Unite au fost clare cu privire la sarcina dificilă cu care se confruntă Ucraina.

„Am spus acum câteva luni că această ofensivă va fi lungă, va fi sângeroasă, va fi lentă”, a declarat el pentru Washington Post. „Și exact așa este: lungă, sângeroasă și lentă, și este o luptă foarte, foarte dificilă”, a adăugat el.

Deși nu și-a atins obiectivele, el a remarcat succesul Kievului în degradarea forțelor rusești. „Rușii sunt într-o formă destul de rea”, a spus el, „au suferit un număr uriaș de pierderi, iar moralul lor nu este grozav”.

Oficialii americani au declarat că Pentagonul a recomandat în mod repetat Ucrainei să concentreze o masă mare de forțe asupra unui singur punct de pătrundere.

Oficialii au spus că a fost dreptul Kievului de acționa diferit, având în vedere sacrificiul trupelor ucrainene.

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a recunoscut joi ritmul lent al contraofensivei ucrainene, dar a declarat că Kievul nu va înceta lupta până când nu va fi recucerit tot teritoriul său.

„Nu ne pasă cât timp va dura”, a declarat el pentru agenția de presă Agence France-Presse.

El i-a încurajat pe criticii ofensivei să „meargă și să se alăture legiunii străine”, dacă doresc rezultate mai rapide. „Este ușor să spui că vrei ca totul să fie mai rapid atunci când nu ești acolo”, a spus el.

Oficialii ucraineni au declarat în privat că multe depind de cât de repede pot pătrundă prin câmpurile minate – un proces dificil, care a pus la încercare resursele militare de deminare pe o mare parte a teritoriului.

Rusia a depășit așteptările

Analiștii citați de Washington Post spun că provocările cu care s-a confruntat Ucraina sunt multiple, dar aproape toți sunt de acord că Rusia a depășit așteptările în ceea ce privește competența sa în apărarea teritoriului ocupat.

„Cel mai determinant factor pentru modul în care această ofensivă a decurs până acum este calitatea apărării rusești”, a declarat Lee, menționând utilizarea tranșeelor, a minelor și a aviației.

„Au avut mult timp la dispoziție și le-au pregătit foarte bine. Și au făcut înaintarea Ucrainei foarte dificilă”, a spus el.

De asemenea, unii experți și oficiali au pus sub semnul întrebării modul în care Ucraina și-a angajat forțele și în ce zone.

Timp de luni, spre exemplu, ucrainenii au vărsat resurse uriașe în Bahmut, inclusiv soldați, muniție și timp, dar au pierdut controlul asupra orașului și au obținut doar câștiguri modeste în capturarea teritoriului din jurul acestuia.

Și, deși luptele corp la corp, în tranșee, sunt diferite în Bahmut de problema minelor din sud, concentrarea a făcut ca unii oficiali din administrația Biden să fie îngrijorați că angajamentul excesiv în est ar fi putut eroda puterea contraofensivei din sud.

Ofensiva ar putea continua la iarnă

Noua evaluare a serviciilor de informații se aliniază cu o prognoză secretă a SUA din februarie, care indica faptul că deficitul de echipamente și de forțe ar putea însemna că și contraofensiva va fi „cu mult inferioară” obiectivului Ucrainei de a rupe podul terestru către Crimeea până în august.

Evaluarea, detaliată într-un document clasificat scurs pe platforma Discord, a identificat Melitopol sau Mariupol drept obiective posibile ale Kievului.

Oficialii americani au declarat că Washingtonul consideră că este încă posibil ca Kievul să surprindă scepticii și să depășească așteptările.

Un oficial din domeniul apărării a declarat că este posibil ca Ucraina să încalce normele istorice și să continue contraofensiva pe timpul iernii, când totul, inclusiv aprovizionarea cu alimente și muniție, devine mult mai dificil.

Dar acest lucru ar depinde de mai mulți factori importanți, cum ar fi odihna de care au nevoie trupele după un sezon de lupte grele. De asemenea, ar depinde de cât de mult echipament specializat și îmbrăcăminte pentru vreme rece au la îndemână, a declarat oficialul din domeniul apărării.

Moscova ar putea, de asemenea, să fie mai performantă în timpul operațiunilor militare de iarnă.

„Se știe că rușii sunt capabili să lupte pe vreme rece”, a spus oficialul.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *