Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2023: Spitalele, poliția și vămile din România, afectate de corupție. De ce apare numele Emiliei Șercan în document

Raportul Departamentului de Stat al SUA pe 2023: Spitalele, poliția și vămile din România, afectate de corupție. De ce apare numele Emiliei Șercan în document

Raportul anual al Departamentului de Stat al SUA privind respectarea drepturilor omului în România pentru anul 2023 a evidențiat o „corupție guvernamentală gravă” și că, deși autoritățile au adoptat „măsuri credibile” pentru pedepsi funcționarii, uneori „acțiunile guvernului au fost insuficiente”, notează Europa Liberă, care citează comunicatul oficial.

„Nu au existat schimbări semnificative în ceea ce privește situația drepturilor omului în România în cursul anului. Printre problemele semnificative legate de drepturile omului s-au numărat rapoarte credibile privind: tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante aplicate de către guvern sau în numele guvernului; și corupție guvernamentală gravă”, se arată în concluziile raportului.

Autorii scriu că „Guvernul a luat măsuri credibile pentru a identifica și a pedepsi funcționarii care ar fi comis abuzuri în domeniul drepturilor omului”, dar au fost situații în care „acțiunile guvernului au fost insuficiente”.

Justiție: Cazurile Dosarul Revoluției, disidentul Ursu și Emilia Șercan

La capitolul Justiție, Departamentul de Stat al SUA menționează plimbarea în instanțe a Dosarului Revoluției. Mai precis că, în februarie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a mutat procesul împotriva fostului președinte Ion Iliescu și a fostului vicepremier Gelu Voican Voiculescu la Curtea de Apel București. Ambii au fost acuzați de crime împotriva umanității în timpul Revoluției din 1989.

Apoi, se precizează că în iulie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a emis o hotărâre definitivă prin care i-a achitat pe foștii oficiali ai fostei Securități din perioada comunistă Marin Pârvulescu, Vasile Hodiș și Tudor Postelnicu. Cei trei fuseseră acuzați de crime împotriva umanității în 1985, când, potrivit procurorilor, l-au omorât în închisoare pe disidentul anticomunist Gheorghe Ursu.

De asemenea, s-a constatat că au fost multe cazuri în care persoanelor private și jurnaliștilor li s-a refuzat accesul la informații de interes public. „Acest lucru a împiedicat părțile interesate să obțină informații publice în timp util, ceea ce a împiedicat inițierea procedurilor administrative sau accesul la sistemul judiciar în termenul de prescripție”, scrie în comunicat.

Raportul se referă și la cazul jurnalistei Emilia Șercan, care a reclamat amenințări și tentative de șantaj după ce a publicat o investigație referitoare la presupusul plagiat comis de Nicolae Ciucă, fost premier, în lucrarea de doctorat. „Pe 24 octombrie (n.red. 2023), Parchetul Curții de Apel București a închis ancheta privind presupusele hărțuiri, amenințări, șantaj și încălcări ale vieții private la adresa jurnalistei de investigație Emilia Sercan”, se arată în raport.

Corupția din spitale și vămi

Mita din sistemul de sănătate și din vămi a fost un alt semnal de alarmă tras de americani.

„Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite. Transparency International a observat că au fost raportate niveluri ridicate de corupție la vamă și în interiorul unităților de poliție. Mita a fost percepută ca fiind frecventă în sectorul public, în special în sistemul de sănătate”, a transmis Departamentul de Stat.

În document se menționează că presa a scris că DNA a instrumentat peste 50 de cazuri legate de corupție în sistemul de sănătate, inclusiv cazuri împotriva unui manager, a șapte medici și a trei directori de spital.

Discriminare și violență domestică

Raportul face referire și la discriminarea și hărțuirea pe criterii etnice sau rasiale din România. „Guvernul nu a aplicat legea în mod eficient. Procesele bazate pe discriminare și violență împotriva minorităților rasiale sau etnice au fost rare”, se precizează în document.

De asemenea violul și violența domestică sunt în atenția SUA, care spun că „dacă nu existau circumstanțe agravante și dacă atacul nu a dus la deces, poliția și procurorii aveau nevoie de o plângere a supraviețuitoarei, chiar dacă existau probe fizice independente”, iar „în unele cazuri, guvernul nu a aplicat în mod eficient legea privind violul și violența domestică”.

Autorii raportului au menționat și cazul din iulie 2023, când un spital „a refuzat să acorde asistență medicală de urgență unei femei rome însărcinate, surde” și ca urmare „femeia a născut în afara spitalului, pe trotuar”.

Antisemitismul din România

Incidente legate de antisemitism au avut loc în cursul anului trecut, spun americanii. „Pe internet au apărut materiale care promovau opinii antisemite și glorificau mișcarea legionară fascistă. Potrivit unui studiu publicat în luna iulie de Institutul Elie Wiesel pentru Studierea Holocaustului din România, mai multe articole publicate online între mai 2022 și iunie 2023 au susținut că evreii se află în spatele unui presupus război împotriva Rusiei pornit de Ucraina”, se arată în raport.

Potrivit aceluiași studiu, cele mai multe discursuri de ură antisemite de pe rețelele de socializare au inclus distorsionarea Holocaustului, teorii ale conspirației evreiești și o banalizare a național-socialismului prin asocierea acestuia cu Ucraina sau Israelul din zilele noastre, scriu americanii.

„În timpul unui meci de fotbal disputat în luna iunie la București între echipele Under-21 ale României și Ucrainei, suporterii români au afișat un banner cu mesajul „Nici un pas înapoi/Ca în vara anului ’27”, făcând referire la înființarea Mișcării Legionare fasciste în 1927”, au notat autorii raportului.

Raportul Departametului de Stat al SUA pe 2023 poate fi citit mai jos:

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *