Războiul măștilor reînvie în SUA, odată cu creșterea numărului de cazuri COVID

Războiul măștilor reînvie în SUA, odată cu creșterea numărului de cazuri COVID

Legiuitorii republicanii au introdus un proiect de lege pentru a interzice eventualele mandate federale ce ar putea impune obligativitatea măștilor în școli și în transportul în comun, scrie Washington Post.

Odată cu începerea școlii și cu creșterea numărului de cazuri COVID, măștile au revenit în unele săli de clasă americane, relansând dezbaterea politică încrâncenată pe tema necesității acestora și, potrivit conservatorilor, a libertăților pe care le încalcă.

Săptămâna aceasta, în Maryland, directorul unei școli primare a impus purtarea măștii timp de mai multe zile pentru o clasă de copii de grădiniță, după ce cel puțin patru persoane au fost depistate pozitiv cu COVID.

Guvernatorul statului New York a anunțat și el un plan de distribuire gratuită a măștilor N95 și KN95 în școli în această toamnă, deși statul nu impune utilizarea acestora. Iar în Alabama, o școală gimnazială din Sumter County a anunțat la sfârșitul lunii august că purtarea măștilor va fi din nou valabilă pentru toată lumea – elevi, personal și vizitatori.

Chiar dacă aceste decizii reprezintă excepții, deoarece puține școli impun folosirea măștilor, legiuitorii și candidații la președinție s-au grăbit să abordeze rapid această problemă care a divizat puternic societatea americană în timpul pandemiei.

Un grup de republicani din Senat a introdus, săptămâna, aceasta o lege care interzice mandatele federale privind purtarea măștii în avioane pe zborurile interne, în transportul în comun și școlile publice până la sfârșitul anului 2024.

Senatorul J.D. Vance, unul dintre sponsorii proiectului de lege, i-a invitat pe democrați să voteze propunerea, pentru a arăta că și ei se opun unor decizii la nivel federal privind obligativitatea măștilor.

Miercuri, senatorul republican Ted Cruz a transmis și un avertisment școlii primare din Maryland.

„Dacă vreți să purtați voluntar o mască, foarte bine, dar lăsați-i naibii în pace pe copiii noștri”, a spus el. În acest timp, școala cu pricina, Rosemary Hills din Silver Spring, a sporit securitatea și a ținut copiii în interior, în timpul recreațiilor, cauza reacțiilor dure apărute online în aceeași zi.

Fosta ambasadoare la ONU Nikki Haley, aflată în cursa republicană pentru președinția SUA, a declarat miercuri, într-un interviu pentru Fox News, că obligativitatea purtării măștilor în școli este un atac la adresa drepturilor părintești.

Iar fostul președinte Donald Trump a promis luna trecută că, dacă va fi reales, „va tăia finanțarea federală pentru orice școală” care impune obligativitatea purtării măștii.

Directorii de școli au spus că nu sunt deloc dornici să reia luptele acerbe legate de măști și vaccinare care au dominat primii doi ani ai pandemiei.

Josh Tovar, un director de liceu din districtul școlar independent Garland, din Texas, a declarat pentru Washington Post că în campusul său se înregistrează o creștere a numărului de infectări printre elevi și personal, ceea ce privează unele clase de profesori.

Dar, a spus Tovar, nu s-ar mai gândi niciodată să ceară din nou măști, chiar dacă ar avea această putere.

Alții au luat măsuri doar pe jumătate. În Alabama, școlile din Talladega City Schools au încurajat purtarea măștilor. Dar oficialii au evitat să impună obligativitatea, a declarat superintendentul Quentin J. Lee, în ciuda valului de cazuri din districtul său și a e-mailurilor primite de la profesorii îngrijorați de posibila infectare.

Anunțul oficial a subliniat că nu este vorba despre o obligativitate, iar Lee a explicat că a vrut să fie atent, deoarece „este vorba despre un subiect foarte polarizat”.

Rata de infectare COVID a reînceput să crească și în SUA, ca în alte țări, inclusiv România, deși spitalizările sunt mult sub nivelul de acum un an.

Este de altfel de spus cât de răspândite sunt cazurile ușoare, deoarece rezultatele testelor efectuate la domiciliu nu sunt raportate, iar multe persoane nu se mai testează, deoarece testele gratuite nu mai sunt disponibile pe scară largă, scrie Washington Post.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *