Razboiul tigarilor ia amploare. O țară din Europa va interzice fumatul pe toate plajele, în parcuri și păduri

Razboiul tigarilor ia amploare. O țară din Europa va interzice fumatul pe toate plajele, în parcuri și păduri

Implementarea acestei decizii se va face prin decret în primul trimestru al anului viitor, conform informațiilor furnizate de Le Parisien.

Ministrul francez al Sănătății, Aurélien Rousseau, a declarat că încălcarea interdicției va fi sancționată cu amendă, cuantumul urmând a fi stabilit.

Guvernul a anunțat că zonele fără fumat pe care până acum le stabileau autoritățile locale vor fi înlocuite printr-o interdicție la nivel național. “Schimbăm acum responsabilitatea și stabilim un principiu care va deveni regulă”, a afirmat Rousseau.

În Franța există deja 7.200 de zone unde fumatul este interzis, inclusiv în Nisa, un oraș de pe Riviera Franceză. Nisa a fost primul oraș care a introdus această restricție pe plajă încă din anul 2012, cu sprijinul Ligii Franceze Contra Cancerului.

În ultimii ani, numeroase localități din Franța, printre care Saint-Laurent-du-Var de pe Coasta de Azur, Saint-Malo și Biarritz în zonele turistice populare, au implementat zone fără fumat pe plaje. 

Cât au plătit românii pentru un sejur de Ziua Naţională. Topul celor mai rezervate destinații

În paralel cu această interdicție, va exista o creștere a taxelor pentru țigări – prețul unui pachet de 20 de bucăți va crește de la aproximativ 11 euro până în 2024 la 12 euro, iar începând din 2026 va ajunge la 13 euro.

Țigările clasice nu sunt, însă, principalele articole pentru fumat cărora guvernul de la Paris le-a declarat război. Executivul francez are în vedere interzicerea țigărilor electronice de unică folosință, după cum a menționat Rousseau, datorită popularității acestora în rândul tinerilor, dar și din cauza impactului lor puternic asupra sănătății și mediului.

Conform agenției de sănătate publică, aproape 12 milioane de persoane fumau în mod regulat anul trecut în Franța. Aproximativ 32% dintre adulții cu vârste cuprinse între 18 și 75 de ani au declarat că fumează, iar 25% o fac în fiecare zi.

Totuși, este de așteptat ca această “cruciadă” a guvernului împotriva fumatului să nu fie pe placul opiniei publice. După interzicerea fumatului în barurile și în restaurantele din Hexagon în 2008, măsură adoptată mai târziu decât în Marea Britanie, Spania și Italia, sondajele de opinie au arătat un grad mare de dezaprobare în societatea franceză.

Promovări-surpriză în instituțiile de forță din România: Reprezentanți ai MApN, MAI, SIE, SPP, STS și MJ, înaintați în grad

La Cannes, unde fumatul a fost interzis doar pe două zone mici de plajă, primarul David Lisnard, un important politician de dreapta, a pus la îndoială interzicerea fumatului pe plaje. “Mulți vor aplauda. Eu nu”, a scris el pe X, adăugând că a simțit că există deja suficiente restricții ale libertăților oamenilor. Edilul a întrebat, totodată, cine va verifica respectarea interdicției, sugerând că această sarcină le-ar putea reveni primarilor.

În schimb, Emmanuel Grégoire, viceprimarul de stânga al capitalei Franței, a declarat că Parisul a devansat guvernul în amenajarea a sute de zone fără fumat în oraș, inclusiv în locurile de joacă publice și în afara școlilor, creșelor și centrelor sportive.

Decizia șocantă a justiției franceze: Prințul Paul al României scapă de extrădare la București

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *