Reţeta de dulceaţă de prune

Reţeta de dulceaţă de prune

Prunele pot fi consumate ca atare sau pot fi folosite ca ingredient principal într-o mulțime de rețete delicioase. Pentru că este sezonul prunelor și este păcat să nu profităm de el, iată câteva dintre cele mai delicioase rețete de dulceață de prune.

Este sezonul prunelor, iar pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre. Consumate atât în stare pură, cât și uscate, prunele conțin doi fitonutrienți unici, neoclorogenic și acid clorogenic, substanțe antioxidante puternice, care distrug radicalii liberi ce atacă celulele umane.

Beneficiile consumului de prune

Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, dar sunt și un adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale.

Prunele tratează anemia feriprivă. Conțin mici cantități de fier organic asimilabil, iar consumul regulat ajută la asimilarea mai ușoară a fierului din alte alimente. Pentru absorbția fierului sunt recomandate cure timp de o lună, cu cel puțin 300 gr de prune pe zi, înainte de mesele principale.

Consumul de prune tratează constipația. Sedentarismul, consumul predominant de carne sau alimentația săracă în fibre poate provoca constipația, una dintre cele mai întâlnite afecțiuni. Consumul de prune timp de 2-3 zile ajută la tratarea și prevenirea constipației datorită conținutului crescut de celuloză și mucilagiu. Acestea stimulează tranzitul intestinal oferind un efect laxativ.

Stimulează memoria – Ştiai că dacă mănânci cel puţin trei prune pe zi, antioxidanţii puternici din acestea te ajută să elimini celulele deteriorate care îţi afectează memoria. Consumul zilnic de prune, cel puțin trei prune pe zi, ajută la eliminarea celulelor deteriorate, care afectează concentrarea și atenția. Datorită conținutului bogat de antioxidanți, prunele sunt un adjuvant natural pentru îmbunătățirea memoriei.

Tratează afecțiuni ale oaselor. Prunele conțin 8% din doza zilnică recomandată de vitamina A, iar asta ajută la refacerea și creșterea oaselor. Un consum regulat de prune îți oferă sursa de energie de care ai nevoie pentru a te reface mai repede în urma unei lovituri sau a unui accident.

Sursă info: webmd.com

Rețete de dulceață de prune

Dulceață de prune cu vanilie și scorțișoară

Dulceață de prune cu vanilie și scorțișoară

Ingrediente

2 kg de prune;
2 kg de zahăr;
1 baton de vanilie;
2 batoane scorțișoară;
sucul de la o lămâie.

Mod de preparare

Spălăm prunele bine, le tăiem în jumătăți și îndepărtăm sâmburii. Le punem într-o oală și adăugăm peste acestea zahărul. Acoperim oala și le lăsăm 2-3 ore la temperatura camerei, apoi le băgăm în frigider peste noapte. A doua zi, punem oala la fiert pe aragaz la foc iute, amestecând din când în când.

Când dulceața începe să fiarbă adăugăm vanilia, scorțișoara și sucul de lămâie și lăsăm totul la fiert, în continuare la foc mic. Cu ajutorul unei linguri sau spumiere, adunăm spuma care se formază în timp ce fructele fierb. Lăsăm dulceața la fiert până când zeama scade la jumătate.

Pentru a verifica dacă dulceața este fiartă, facem testul farfuriei. Turnăm câteva picături de dulceață pe o fafurie rece de la congelator, dacă acestea nu curg, după ce ajung la temperatura camerei, înseamnă că dulceața este gata. După ce dulceața este fiartă o punem în borganele bine sterilizate înainte.

Inchidem borcanele ermetic și le întoarcem cu fundul în sus. Le lăsăm așa până acestea se răcesc complet la temperatura camerei. În acest fel borcanele se vor vida fără a fi nevoie să le punem la cuptor sau la fiert.Borcanele se depozitează într-un loc răcoros și întunecat.

Dulceață de prune cu nuci

Dulceață de prune cu nuci

Ingrediente

5 kg de prune fără sâmburi;
2,5 kg de zahăr;
500 g de miez de nucă.

Mod de preparare

Fructele se decojesc şi li se scot sâmburii cu un dispozitiv special sau, în lipsa acestuia, cu un beţişor de lemn. Este important ca fructele să fie nici foarte coapte, dar nici crude, astfel încât sâmburii să se desprindă cu uşurinţă. În locul sâmburilor, în fiecare fruct se introduce miez de nucă.

Facem un sirop din apă şi zahărul în cantităţile menţionate, iar când zahărul s-a topit se adaugă prunele, după ce am îndepărtat vasul de pe foc.

Lăsăm pentru câteva minute prunele în sirop, după care putem pune din nou totul la fiert.Dulceaţa este gata când siropul devine suficient de dens încât picurat pe o farfurie să nu curgă.Cât de mult fierbem dulceaţa ţine de experienţă, de preferinţe, în mod sigur nu există o singură reţetă pentru toate gusturile.

Dulceaţa se pune fierbinte în borcanele dinainte pregătite şi încălzite şi, pentru un plus de siguranţă, la final borcanele se mai pot ţine pentru câteva minute în cuptorul încălzit.Borcanele se depozitează într-un loc răcoros și ferit de razele soarelui.

Vezi și cele mai bune rețete de marmeladă.

Dulceață de prune fără zahăr

Dulceață de prune fără zahăr

Ingrediente

1 kg de prune;
100 g miez de pepene roșu.

Mod de preparare

Prunele se spală și se curăță de sâmburi, după care se taie în bucățele mai mici. Pepenele se taie și el în bucățele mai mici și se elimină sâmburii. Se pune totul într-o cratiță, se acoperă cu folie de aluminiu și se bagă la cuptor la 160 – 170 de grade Celsius. Se lasă în cuptor până la 4 ore.

Când dulceața de prune se scoate din cuptor, se pune fierbinte în borcane, se pun capacele și se lasă să se răcească. După aceea, se pun și se mai fierb timp de 30-40 de minute la bain-marie. Sursa – libertateapentrufemei.ro

Dulceață de prune – rețeta clasică

Dulceață de prune – rețeta clasică
2 kilograme de prune, fără sâmburi;
2 kiloegrame de zahăr;
zeama de la 1 lămâie.

Mod de preparare

Prunele se aleg, să nu fie lovite sau să aibă viermi, se spală bine sub un jet de apă rece și se lasă la scurs.Se scot sâmburii și se pun jumătățile de prune într-un bol mare de sticlă. Într-un alt bol, se pune un strat de prune, unul de zahăr și se repetă procedeul până se termină ingredientele. Se lasă astfel până a doua zi, pentru a se scurge sucul din prune și combina cu zahărul. Se amestecă ușor de câteva ori pe parcursul procesului.

A doua zi se pun prunele împreună cu sucul și zahărul într-o cratiță, la foc mic.Se amestecă în mod constant cu ajutorul unei linguri de metal, pentru a se topi zahărul și combina cu zeama de la prune.

Se dă focul mai tare după ce se topește zahărul, însă nu vă opriți din amestecat, deoarece se poate lipi foarte ușor de vasul în care gătiți. Spre sfârșitul procesului, se adaugă și zeama de la o lămâie.Se închide focul și se acoperă vasul cu un prosop de bucătărie umezit până când se răcește dulceața.Se depozitează dulceața în borcane sterilizate în prealabil.

Dulceață de prune cu mere

3 prune;
4 mere;
240 ml apă;
400 g zahăr;
2 bețișoare de scorțișoară;
1 linguriță esență vanilie.

Mod de preparare

Se scot sâmburii prunelor și căsuța cu semințe a merelor. Prunele și merele se taie în cubulețe.Într-o cratiță se pun fructele, apa, scorțișoara și vanilia. Se fierb la foc mic timp de 8-10 minute sau până merele și prunele s-au înmuiat.

Se adaugă zahărul, se aduce la fierbere și se amestecă în mod constant până ce zahărul s-a dizolvat. Borcanele se sterilizează. Gemul de prune și mere se pune în borcane cât este cald și se lasă să se răcească. Se poate consuma imediat.

Gem de prune

Ingrediente

2 kg de prune;
500 g zahăr;
Sucul de la o lămâie;
 O păstaie de vanilie.

Mod de preparare

Prunele se spală, se taie în jumătăți și se scot sâmburii. Se pun într-un vas încăpător, se adaugă păstaia de vanilie tăiată în bucățele mai mici, zahărul, zeama de lămâie și se amestecă totul bine. Vasul se acoperă cu folie de aluminiu și se pune la frigider pentru aproximativ 8 ore sau toată noaptea.A doua zi, prunele se amestecă bine și tot vasul se pune la cuptor pentru 30 de minute la temperatura de 200 de grade C și pentru încă 60 de minute la temperatura de 180 de grade C.

Se amestecă gemul din cuptor o dată la 30 de minute. După ce gemul este fiert, se scoate din cuptor, se elimină păstaia din interior și se pune totul în borcane curate sterilizate. Se lasă să se răcească până a doua zi, după care borcanele cu gem de prune se depozitează în cămară.

Rețetă magiun de prune

Magiunul de prune nu necesită zahăr şi nici conservanţi. Zaharurile şi pectina din fructe sunt suficiente.

Ingrediente

5 kg prune brumării, foarte dulci.

Mod de preparare

Se spală fructele, se îndepărtează codiţele şi sâmburii. Se pasează sau se pun fructele ca atare într-o cratiţă adâncă, cu capac. Se bagă vasul la cuptor pentru aproape 8 ore, la 160 de grade (temperatură medie). Se verifică şi se amestecă o dată pe oră în primele patru ore, din 30 în 30 de minute în următoarele două ore şi din 15 în 15 minute în ultimele două ore. Magiunul se pune cald în borcane şi se lasă la răcit.

Compot de prune

Ingrediente

5 kg prune;
1 kg zahăr;
3 litri apă;
10 g cuişoare;
1 baton scorţişoară.

Mod de preparare

Prunele se curăţă de codiţe şi se spală cât mai bine. Se pun într-o oală mare zahărul, apa, cuişoarele şi batonul de scorţişoară. Se lasă la foc potrivit şi se amestecă până se formează un sirop.

Când începe să clocotească siropul, se adaugă și prunele, se amestecă cu o lingură în sirop, ca să treacă toate prin sirop timp de un minut, apoi se scot cu spumiera şi se pun într-un alt vas.

Prunele se aşază nepresate în borcanele curate și sterilizate în prealabil, lăsând un spaţiu liber de 2-3 cm până la gura acestora. Siropul se lasă să se mai răcească, apoi se toarnă uniform peste ele, până la acelaşi nivel. Borcanele se închid ermetic și se lasă să se răcească în mod natural.

Sirop de prune cu nuci

Ingrediente

2 kg prune dulci;
500 gr zahăr;
150 ml apă;
50 ml rom;
100 gr miez de nucă;
Esență de vanilie.

Mod de preparare

Spală prunele, scoate-le sâmburii și taie-le în cubulețe mai mici. Pune prunele într-o tavă pentru cuptor, pe foaie de copt, la 90 de grade, cu funcția de ventilație sus și jos, și lasă-le la deshidratat pentru minim o oră. După ce se deshidratează, prunele vor rămâne moi la mijloc și cu o crustă fermă la interior.

Într-o cratiță mare pune zahărul cu apa și amestecă până când vei obține un sirop. Adaugă acum și esența de vanilie, poți folosi și păstaie de vanilie, pune și prunele în sirop și lasă să dea câteva clocote pe foc, aproximativ 5 minute.

Lasă apoi prunele să se răcească, în siropul lor, până a doua zi. În felul acesta, prunele vor absorbi siropul și se vor confia.

Miezul de nucă îl poți prăji câteva minute într-o tigaie, fără ulei, doar cât să se mai rumenească puțin. Îl amesteci apoi cu romul și îl lași câteva ore. Poți lăsa nucile și peste noapte în rom să se hidrateze.

A doua zi, pune din nou siropul cu prune pe foc și lasă la foc mic pentru înca 3-5 minute. Spre final, adaugă și nucile ținute în rom și mai lasă pe foc pentru un clocot.

Lasă siropul să se răcească, după care pune-l în borcane curate și sterilizate și depozitează-l în cămară.

Sursă foto: 123rf.com

Citește și: Rețete de plăcintă cu dovleac

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *