Rețeta de lapte de pasăre – cum faci desertul copilăriei

Rețeta de lapte de pasăre – cum faci desertul copilăriei

Rețeta de lapte de pasăre este una care multora dintre noi ne amintește de copilărie, fiind un desert pe care adesea mamele și bunicile noastre îl preparau. Lapte de pasăre, Floating Island în engleză sau île flottante în limba franceză, este un preparat îndrăgit în multe zone din Europa.

Ce este desertul lapte de pasăre și de unde provine

Lapte de pasăre, cunoscut și sub denumirea de Oeufs a la neige (ouă înzăpezite) sau “île flottante” în limba franceză, este un desert clasic, ușor și delicios, care constă într-o bază de albușuri de ou bătute, plasate pe un strat subțire de cremă de vanilie și așezate, uneori, pe un “lac” de caramel. Numele “Floating Island” din limba engleză provine de la aspectul său, sugerând o insulă care plutește pe suprafața apei.

Originea exactă a acestui desert nu este clară, dar se crede că are rădăcini în bucătăria franceză tradițională. Île flottante a fost menționat în cărți de bucate franceze încă din secolul al XVIII-lea și a devenit popular în perioada secolului al XIX-lea.

Varianta englezească – Floating Island – a suferit însă mai multe schimbări de-a lungul vremii. Cea mai veche referință cunoscută în limba engleză este în ”Arta gătitului făcut simplu și ușor (1747)” de Hannah Glasse, unde Floating Island se făcea cu smântână îndulcită, fructe și jeleu.

O scrisoare din 1771 a lui Benjamin Franklin spunea că „La cină am avut o insulă plutitoare”. O carte de bucate americană din 1847 menționează ”insula plutitoare” drept desert de sărbătoare, de 4 iulie.

Forma veche a desertului a fost destul de diferită în Anglia, față de cea din Franța, unde era cunoscut sub numele de Île Flottante. Unii savanți spun că „Insula plutitoare” de astăzi seamănă mai mult cu Île Flottante franceză, din secolul al XVIII-lea, decât cu construcțiile elaborate de prăjituri și jeleu ale bucătăriei engleze.

Rețetele de azi pot varia ușor, dar în mod tradițional, albușurile de ou sunt bătute spumă cu zahăr pentru a forma o “insulă” lejeră și aerată. Aceasta este apoi fiartă în lapte. Crema de vanilie, adesea aromatizată cu vanilie naturală, este pregătită separat și așezată sub insula flotantă. De obicei, desertul este decorat cu fulgi de migdale prăjite sau caramel și servit rece.

Desertul lapte de pasăre a rămas un clasic în bucătăria franceză, dar și în alte bucătării din Europa, inclusiv în România, și este apreciat pentru combinația sa de texturi și arome. Este un desert elegant, potrivit pentru ocazii speciale sau pentru a impresiona invitații.

Cum se face desertul lapte de pasăre

Laptele de pasăre este, așadar, un desert apreciat și cu o istorie destul de îndelungată. El constă într-o cremă fină de vanilie obținută prin fierberea gălbenușului de ou cu adaos de zahăr, lapte și vanilie. La finalul fierberii se adaugă cu lingura mici grămăjoare de albuș de ou, bătut spumă cu zahăr și aromat cu vanilie.

Rezultatul final este o cremă fină de vanilie deasupra căreia plutesc grămăjoare albe de spumă de albuș fierte. Datorită aspectului său se mai poate numi și bulgări de zăpadă. Iată câteva sfaturi pentru un desert lapte de pasăre reușit:

Asigură-te că toate ingredientele, în special albușurile de ou, sunt aduse la temperatura camerei înainte de a începe procesul. Albușurile bătute la temperatura camerei formează o spumă mai stabilă și aerată.
Bate albușurile cu un praf de sare sau cu câteva picături de zeamă de lămâie. Acest lucru va ajuta la stabilizarea spumei de albușuri și la obținerea unei texturi mai ferme.
Adaugă zahărul treptat în timp ce bati albușurile. Acest lucru ajută la obținerea unei spume mai fine și la evitarea separării apei din albușuri.
Fierbe laptele la foc mic sau mediu pentru a preveni arderea și lipirea. Amestecă laptele în timp ce îl încălzești pentru a evita formarea unei coji la suprafață.
Când albușurile bătute sunt pregătite, formează-le în cupe folosind o lingură de supă și așază-le cu grijă în laptele fierbinte. Poți forma insule rotunde sau puțin alungite, în funcție de preferințele tale.
Reglează temperatura pentru a menține laptele în fierbere ușoară. Supra-fierberea albușurilor în lapte poate duce la o textură gălbuie și densă, în loc de aspectul pufos dorit.

Rețete de lapte de pasăre

Lapte de pasăre – rețeta clasică

Lapte de pasăre – rețeta clasică

Ingrediente

200 g zahăr
4 ouă
2 pliculete zahăr vanilat sau o păstaie de vanilie
1 lingura coajă rasă de lămâie
1 litru lapte

Mod de preparare

Se pune laptele la fiert. Albuşurile se bat cu 50 g zahăr şi un plic zahăr vanilat sau vanilie, până când spuma devine foarte densă şi se topeşte tot zahărul. Când laptele dă în fiert, se lasă focul mic şi se adaugă găluşte de albuş bătut spumă. După 2-3 minute, se întorc şi se mai lasă să fiarbă 2 minute. Se scot apoi cu spumiera şi se pun într-un castron mare. Laptele se păstrează.

Separat se bat gălbenuşurile cu 150 g zahăr şi 4-5 linguri de lapte, până se dizolvă tot zahărul şi compoziţia devine ca o cremă. Se adaugă un plic de vanilie sau vanilie din păstaie, coaja de lămâie şi restul de lapte. Se pune deasupra unui vas cu apă clocotită, amestecând continuu. Când s-a îngroşat puţin se ia de pe foc şi se pune deoparte.

Când se răceşte se toarnă în cas­tronul cu găluşte. Laptele de pasăre se servește rece sau la temperatura camerei.

Sursă – retete.unica.ro

Lapte de pasăre cu ciocolată

Lapte de pasăre cu ciocolată

Ingrediente

un litru lapte,
trei ouă,
200 g zahăr tos,
două plicuri zahăr vanilat sau o păstaie de vanilie/esență de vanilie
100 g ciocolată cu lapte.

Mod de preparare

Albuşurile se bat bine, se pune zahăr tos şi se bat la bain-marie până se întăresc, apoi se pun la rece.

Gălbenuşurile se bat cu 3-4 linguri de zahăr tos şi un plic de zahăr vanilat sau vanilie, până se albesc, apoi se adaugă trei linguri de lapte şi se amestecă la bain-marie până se îngroaşă.

Laptele se pune pe foc şi, când începe să fiarbă, din albuşurile bătute se formează găluşte cu lingura şi se pun în lapte, câte trei-patru, pentru că se umflă.

Găluştele se ridică la suprafaoea laptelui şi se fierb două minute pe fiecare parte. Se scot cu spumiera pe un platou. După terminarea găluştelor, se adaugă în lapte zahărul rămas şi celălalt plic de zahăr vanilat sau vanilie, iar când fierbe din nou se pun gălbenuşurile bătute cu zahăr şi se amestecă să nu se formeze cocoloaşe.

După cinci minute se ia de pe foc şi se toarnă peste găluştele de bezea. Se ornează cu ciocolată cu lapte topită.

Lapte de pasăre cu suc de portocale

400 ml suc de portocale,
coaja rasă a unei portocale netratată,
2 albușuri
120 g zahăr,
30 g amidon,
un praf sare

Mod de preparare

Se amestecă 80 g zahăr cu amidon și se toarnă cei 400 ml suc de portocale. Se pun pe foc și se lasă la fiert un minut. Se dă apoi la răcit.

Pentru găluștele de albuș, se mixează albușurile cu un praf de sare, se adaugă zahărul rămas și se mixează un minut. Se pune apă la fiert și, cu ajutorul a două linguri, se ia din spumă și se pun găluștele în apa clocotită.

Se lasă 3 minute, întorcându-le la jumătatea fierberii.

Se așază găluștile pe farfurii, se toarnă cu delicatețe sosul de portocale și se servește cu coajă rasă de portocală.

Bomboane de ciocolată cu lapte de pasăre

Bomboane de ciocolată cu lapte de pasăre

Ingrediente

5 albușuri
3 linguri gelatină
100 ml apă
100 g zahăr
1 linguriță zeamă de lămâie
un praf sare
zahar pudră
200 g ciocolată
1 lingură unt

Mod de preparare

Combină gelatina cu apa la temperatura camerei și lasă compoziția deoparte pentru 30 de minute, să se hidrateze.

Odată umflată, combină gelatina întărită cu 1/2 din cantitatea de zahăr și amestecă compoziția la foc mic, până obții o cremă lichidă, în care nu se mai simte zaharul. Lasă gelatina să se răcească complet.

Separă albușurile și bate-le cu o linguriță de zeama de lămâie și un praf de sare, până devin o spumă ușoară. Adaugă restul de zahăr treptat, până când albușurile devin foarte lucioase și zahărul nu se mai simte.

Ouăle trebuie să fie neapărat proaspete, având în vedere că rețeta nu presupune procesarea termică.

Trece crema cu gelatina printr-o sită și încorporeaz-o cu mixerul în albușuri. Toarnă compoziția într-o tavă tapetată cu ulei și zahar pudră.

Pudrează și partea de sus a compoziției din tavă cu zahăr, acoperă tava cu folie alimentară și presează compoziția cât mai bine, apoi dă-o la frigider pentru minim două ore, sau până când laptele de pasăre își menține forma bine.

Taie compoziția din tava cubulete, cu un cuțit trecut prin zahăr pudră. Trece fiecare cubuleț tăiat prin ciocolată topită la bain marie sau la microunde, cu o lingură de unt. Sursă – retetepractice.ro

Sursă foto – Shutterstock.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *