Rețetă de murături. Cum se face cea mai simplă saramură – ingredientul care NU trebuie să lipsească

Rețetă de murături. Cum se face cea mai simplă saramură – ingredientul care NU trebuie să lipsească

Astfel, frunzele de vişin, mărarul şi hreanul sunt, la rândul lor conservanţi şi dau aroma potrivită murăturilor.

Raportul de sare la apă pentru orice saramură bună este de 1 lingură de sare grunjoasă, la 1 litru de apă.

Cum se face saramura pentru murături

Despre murăturile în saramură se spune că sunt o farmacie la borcan pentru că legumele astfel conservate pentru iarnă își păstrează vitaminele și, implicit, proprietățile vindecătoare.

În saramura pentru murături se pot adăuga orice condimente îți plac, însă nu uita de usturoi, boabe de muștar, foi de dafin și piper negru boabe. Hreanul, mărarul, țelina (frunze și rădăcini) și frunzele de vișin sunt alți conservanți care dau aroma potrivită murăturilor. 

În același timp, pentru saramura perfectă de murături este indicat să folosești sarea grunjoasă pentru ca murăturile să se păstreze tari și să nu se înmoaie peste iarnă. Un alt aspect de care trebuie să ții cont este raportul de sare versus apă. Pentru orice saramură bună reține: la un litru de apă adaugă o lingură (rasă) de sare.

Pentru o saramură perfectă de murături, fierbe cantitatea dorită de apă cu sare, până dă în două-trei clocote și apoi lasă-o să se răcească cam 10 minute. Toarnă saramura fierbinte peste legumele sau fructele așezate în borcane. Pune înainte vârful unui cuțit sau coada de la o furculiță sub borcane când torni saramura fierbinte, ca să nu se spargă.

După ce ai umplut borcanele cu saramură, închide-le bine, întoarce-le invers și acoperă-le cu prosoape. Lasă-le așa pe tot parcusul nopții, pentru a se steriliza la rece.

Rețetă gogonele în saramură

Ingrediente: 2,5 kilograme gogonele (castraveți), 2 morcovi, 1 mâna flori de conopidă, 4 linguri de sare grunjoasă, 1 tulpină hrean, 1/2 tulpină mărar uscat, frunze de țelină, 4 foi de dafin, 8 căței de usturoi, 1 lingură boabe de piper, 1 lingură boabe de muștar

Cum se prepară

Cel mai important: borcanele în care se pun gogonelele trebuie sterilizare. Ulterior, se spală legumele și se aruncă întotdeauna cele care sunt stricate. 

Se curăță morcovii și usturoiul, se taie morcovii rondele, se curăță hreanul și se taie în patru pe lungime. Între timp, se pun 3 litri de apă și 4 linguri de sare pe foc. Apa se ia de pe foc atunci când a dat în clocot și se lasă deoparte.

Se așază pe fundul borcanului un strat de tulpini de mărar rupte, împreună cu frunze de țelină. Apoi, se așează gogonele intercalate cu flori de conopidă și rondele de morcovi. Se toarnă boabele de muștar și cele de piper, se adaugă frunzele de dafin și restul de tulpini de mărar și țelina. La final, se toarnă saramura fierbinte peste gogonele. 

Borcanele umplute se sigilează bine cu capac sau cu o folie de celofan. Se depoziteaza într-un loc întunecos și răcoros.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *