Rețetă de vinete la borcan pentru iarnă

Rețetă de vinete la borcan pentru iarnă

Vinete la borcan, rețete de zacuscă, rețete de murături și multe alte bunătăți se pregătesc acum pentru sezonul rece. Pentru cele mai bune rețete de vinete la borcan, descoperă mai jos ce trebuie să faci. Ce ingrediente ai nevoie și care este secretul pentru a păstra cele mai bune vinete pentru iarnă.

La început de toamnă încep pregătirile pentru bunătățile din cămară, consumate în timpul sezonului rece. Iată ce rețete de vinete la borcan pentru iarnă îți recomandăm să încerci în acest an.

Rețete de vinete la borcan pentru iarnă

Vinete coapte la borcan pentru iarnă

Ingrediente

6 kg de vinete;
100 ml de ulei;
20 g de sare mare.

Mod de preparare

Coace vinetele fie în cuptor, pe grătar sau la flacăra aragazului. Curăță-le de coajă și, la un kilogram de vinete coapte, după ce le-ai scurs bine, adaugă o linguriță de sare neiodată și 3-4 linguri de ulei.

Pune compoziția în borcane, dar nu umple borcanele până sus. Deasupra, mai pune un strat de ulei, cam o lingură. Pune capacele borcanelor, apoi pune-le la sterilizat.

Într-o cratiță mare pune un prosop, pentru a evita spargerea acestora în contact cu căldura, apoi pune borcanele, adaugă apă rece, dar să nu depășească înălțimea borcanelor, și dă drumul la foc să fiarbă pentru o oră. Lasă apoi borcanele să se răcească natural, în apa în care au fiert.

Ia-le din cratiță, acoperă-le cu un prosop ori o pătură și mai lasă-le până a doua zi.

A doua zi, repetă procesul de sterilizare, pentru încă o oră. Scoate apoi borcanele, lasă-le să se răcească lent, apoi depozitează-le în cămară sau într-un loc răcoros unde să nu pătrundă razele soarelui.

Vinete la borcan pentru iarnă

Descoperă și rețete pentru castraveți murați în oțet

Vinete la borcan cu roșii și usturoi

Ingrediente

5 kg vinete;
3 kg roșii;
O căpățână de usturoi;
Sare neiodată;
Cimbru proaspăt;
Pătrunjel verde, ulei.

Mod de preparare

Spală legumele și lasă-le la scurs. Taie vinetele în cuburi și pune-le într-un vas mare cu apă. Adaugă o lingură de sare și lasă-le pentru 30 de minute. Taie roșiile în felii și pune-le într-un vas împreună cu pătrunjelul tocat, o lingură de sare și un buchețel de cimbru.

Scoate cuburile de vinete și lasă-le la scurs pe un șervețel absorbant.

Într-o cratiță mare pune ulei, câteva linguri, adaugă vinetele tăiate cuburi și prăjește-le pe toate părțile.

În borcane curate și sterilizate pune un strat de vinete, un strat de roșii și din nou cuburi de vinete. Pune în borcane și zeama în care au stat roșiile. Pune capacele borcanelor.

Într-o cratiță pune un prosop pe fund și pune borcanele. Adaugă apă până la jumătatea borcanelor și fierbe pentru 40 de minute. Lasă-le apoi să se răcească până a doua zi. A doua zi, pune borcanele în cămară și depozitează-le pentru iarnă.

Vinete și dovlecei la borcan pentru iarnă

Ingrediente

1 kg de vinete;
 500 g roșii tocate;
100 g zahăr;
50 g oțet de mere;
Sare, piper, cimbru uscat, busuioc uscat.

Mod de preparare

Spală bine vinetele și taie-le în felii subțiri. Pune puțină sare peste și lasă-le deoparte pentru 30 de minute. Clătește-le apoi cu apă rece.

Taie roșiile în cuburi și pune-le într-o cratiță, împreună cu uleiul de măsline, zahărul, oțetul, sarea și condimentele. Amestecă bine și lasă totul să fiarbă pentru 30 de minute. Amestecă din când în când.

Adaugă apoi și vinetele și mai fierbe pentru 10 minute. Compoziția obținută pune-o în borcane curate și sterilizate și închide ermetic cu capace.

Pune borcanele într-o cratiță mare, cu apă care să ajungă până la jumătatea borcanelor și lasă-le să fiarbă pentru 30 de minute.

Scoate borcanele din apă și lasă-le până a doua zi să se răcească complet. Depozitează apoi borcanele cu vinete marinate într-un loc răcoros și întunecat.

Vinete la borcan cu ardei și roșii

Ingrediente

5 vinete mari;
5 ardei dulci, 5 roșii dulci;
5 cepe, 5 căței de usturoi;
125 ml ulei;
50 ml oțet;
3 linguri oțet;
Sare neiodată, zahăr.

Mod de preparare

Spală bine toate legumele. Taie vinetele și ardeii în bucățele. Ceapa toacă-o mărunt, iar usturoiul taie-l în bucăți mai mici. Taie roșiile în felii.

Într-o tigaie cu puțin ulei, pune roșiile la călit, apoi adaugă peste și restul legumelor. Adaugă apa, o linguriță de sare și o jumătate de linguriță de zahăr. Pune un capac și lasă legumele pe foc pentru 15 minute. Adaugă acum și oțetul și condimentează după gust, dacă mai este nevoie. Mai lasă pe foc pentru 5 minute, apoi pune compoziția în borcane.

Pune capacele borcanelor, întoarce borcanele cu fundul în jos și învelește-le cu o pătură groasă. Lasă-le să se răcească până a doua zi, după care depozitează-le în cămară.

Vinete la borcan cu roșii, ardei și dovlecei

Vinete la borcan în ulei

Ingrediente

1 kg de vinete;
700 ml oțet, 700 ml apă;
6 căței de usturoi;
Ulei de măsline;
O linguriță de sare.

Mod de preparare

Pune oțetul la fiert într-o cratiță mare, iar când dă în clocot, adaugă usturoiul feliat și feliile de vinete. Lasă-le la fiert pentru 7 minute, apoi lasă-le la scurs pe un șervețel absorbant.

Pune apoi compoziția în borcane curate și sterilizate, dar nu umple borcanele, lasă aproximativ 2 cm la suprafață, pentru a adăuga ulei de măsline. Lasă borcanele descoperite pentru minimum două ore, pentru ca vinetele să absoarbă uleiul. Ulterior, mai adaugă ulei, în funcție de cât a scăzut, apoi închide borcanele.

Pune borcanele într-o cratiță mare, unde ai pus un prosop la fund, pentru a preveni spargerea sticlei, apoi sterilizează borcanele cu vinete pentru 20 de minute din momentul fierberii.

Lasă-le să se răcească până a doua zi, apoi depozitează bunătățile pentru iarnă în cămară sau într-un loc unde nu pătrund razele soarelui.

Citește și: Rețetă de pepene murat

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *