Rețete de cataif – cum faci desert turcesc din tăieței

Rețete de cataif – cum faci desert turcesc din tăieței

O rețetă de desert originară din Turcia, cataiful este un produs de patiserie care are la bază multe arome, tăieței subțiri și un sirop dulce din zahăr. Iată cum poți să faci și tu acasă cea mai bună rețetă de cataif!

Cataif este un desert denumit și “păr de înger”, datorită formei pe care o are atunci atunci când tăiețeii sunt bine însiropați și prăjitura este aurie. Se poate face ușor și acasă, deoarece rețeta nu este deloc complicată. Iată mai jos câteva dintre cele mai bune rețete de cataif.

Rețete de cataif

Cataif cu brânză

Ingrediente

500 gr tăieței pentru cataif;
300 gr unt;
250 gr mozzarella;

Ingrediente pentru sirop

600 gr zahăr;
300 ml apă;
Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Topește untul la bain-marie. Toacă tăiețeii mărunt și peste adaugă untul topit acoperind uniform fideaua. Pune într-o tavă pentru cuptor jumătate din cantitatea de fidea și presează bine cu o lingură de lemn pentru a obține un strat cât mai compact.

Deasupra presară mozzarella pe care ai ras-o cu o răzătoare cu găuri mai mari, iar deasupra pune restul de tăieței cu unt. Presează la fel cum ai făcut și cu primul strat.

Dă tava la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 170 de grade, sau până când observi că s-a rumenit deasupra.

Pentru a pregăti siropul, pune într-o cratiță apa cu zahărul, iar când zahărul se topește și începe să fiarbă siropul, adaugă și zeama unei lămâi. Lasă să fiarbă la foc mic pentru 3-5 minute, apoi ia de pe foc.

Când ai scos tava din cuptor, toarnă siropul fierbinte. Ai grijă să pui sirop uniform, pe toată suprafața desertului. Fideaua va absorbi siropul.

Cataiful cu brânză este gata și se poate consuma imediat.

Cataif cu fistic

Ingrediente

200 gr tăieței pentru cataif;
130 gr unt;
50 gr fistic;
200 ml apă;
200 gr zahăr;
Zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Sfărâmă tăiețeii într-un bol. Tăiețeii speciali pentru cataif vei observa că sunt subțiri și au o textură diferită față de tăiețeii de casă făcuți din aluat. Pune peste tăieței untul topit și amestecă bine pentru a se încorpora cele două ingrediente.

Unge o tavă pentru cuptor cu puțin unt și așază un strat de tăieței la bază, deasupra pune fisticul mărunțit, apoi așază și celălalt strat de tăieței.

Pentru sirop, amestecă apa cu zahăul și zeama de lămâie, pune pe foc până când se topește zahărul, după care toarnă siropul peste tăiețeii din tavă.

Dă tava la cuptor pentru 15 minute, la 170-180 de grade.

Imediat cum ai scos rețeta de cataif din cuptor, presară deasupra încă un strat de fisitic.

Cataif cu nucă

Ingrediente

800 ml apă;
450 gr tăieței pentru cataif;
250 gr nucă mărunțită;
200 gr zahăr;
150 gr unt topit;
Coaja și zeama de la o lămâie.

Mod de preparare

Rupe tăiețeii și pune-i într-un bol, iar peste ei pune untul pe care l-ai topit. Amestecă bine cele două ingrediente. Unge o tavă de ceramică cu puțin unt, apoi toarnă jumătate din cantitatea de tăieței în tavă, apoi pune jumătate din cantitatea de nucă peste tăieței și adaugă restul de tăieței.

Tasează la suprafață pentru a obține un strat cât mai uniform. Dă cataiful la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade sau până când capătă o culoare aurie.

Înainte cu 5 minute de final, scoate tava din cuptor, presară restul de nucă și mai lasă la cuptor apoi cele 5 minute.

Pentru sirop, amestecă zahărul și apa și pune-le la fiert pentru 5 minute. Adaugă apoi și zeama și coaja de lămâie și mai lasă pe fic încă 2 minute.

Când ai scos tava din cuptor, lasă 2-3 minute să se răcorească, apoi taie în pătrățele mici cataiful și însiropează bine cu tot siropul. Rețeta de cataif este gata și prăjitura poate fi consumată atât caldă, cât și rece.

Cum faci cataif

Cataif cu mere

Ingrediente

600 gr tăieței pentru cataif;
1 kg de mere;
200 gr zahăr;
200 gr unt;
O linguriță de sare, scorțișoară.

Mod de preparare

Într-o tavă pe care ai uns-o cu unt pune tăiețeii, iar peste toarnă untul pe care l-ai topit. Dă tava la cuptor pentru 10-15 minute, la 180 de grade.

Separat, amestecă apa cu zahărul și pune pe foc până când zahărul se topește.

Când scoți tava cu tăieței din cuptor, toarnă siropul de zahăr uniform peste tăieței. Dă din nou tava la cuptor pentru 10 minute, sau mai puțin dacă observi că tăiețeii se rumenesc prea repede.

Taie merele cubulețe, pune-le într-o cratiță, iar peste adaugă 5 linguri de zahăr, 2 linguri de unt și o lingură de scorțișoară. Dă pe foc, amestecând constant, până când merele se înmoaie. Se lasă apoi să se răcească.

Peste tăiețeii de cataif se pune compoziția de mere și deasupra se presară scorțișoară. Cataiful se lasă să se răcească la frigider pentru o oră înainte de a se servi.

Cataif cu frișcă

Ingrediente

1 L smântână dulce pentru frișcă;
750 ml lapte;
500 gr tăieței pentru cataif;
500 gr zahăr;
200 gr unt;
100 gr zahăr pudră.

Mod de preparare

Sfărâmă tăiețeii și pune-i într-o tavă pentru cuptor pe care ai tapetat-o cu unt. Topește untul și toarnă-l peste tăieței. Dă tava la cuptor pentru 20-30 de minute, la 180 de grade.

Separat, într-un vas amestecă laptele cu zahărul, esență de vanilie și dă pe foc până când zahărul se topește și începe compoziția să fiarbă.

Când scoți tăiețeii din cuptor, toarnă peste siropul din lapte și lasă apoi să se răcească pentru minim o oră până când se răcește complet.

Dă apoi cataiful la frigider pentru câteva ore pentru a se însiropa toată prăjitura.

Bate apoi smântâna dulce cu zahărul pudră până când vei obține frișcă îndulcită. Întinde frișca într-un strat uniform peste tăiețeii însiropați și dă la frigider pentru minim o oră înainte de servire.

Citește și: Rețete de prăjituri cu banane

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *