Reţete de compot de mere

Reţete de compot de mere

Merele sunt delicioase și sunt printre cele mai îndrăgite și consumate fructe din lume, dar și cele mai accesibile, fiind o sursă naturală de sănătate. Consumul de mere are numeroase beneficii pentru sănătate, aceste fructe fiind foarte valoroase din punct de vedere nutrițional. Le poți consuma crude, uscate, coapte, sub formă de dulceață sau marmeladă, dar și sub formă de compot. Iată mai jos cele mai bune rețete de compot de mere pe care poți să le savurezi în orice anotimp.

Lucruri pe care nu le știai despre mere

Merele sunt delicioase, versatile și unul dintre cele mai consumate fructe din lume. Ele pot fi consumate singure, ca o gustare sănătoasă, sau pot fi încorporate în rețete gustoase.

Există, de asemenea, o varietate uriașă de mere care diferă în ceea ce privește gustul, culoarea și mărimea.

Merele reprezintă jumătate din producția mondială de pomi fructiferi cu frunze de foioase

Pomii cu frunze de foioase sunt plante care își pierd fructele sau frunzele atunci când ajung la maturitate. Jumătate din toți pomii fructiferi de foioase utilizați pentru producția de fructe sunt meri. Țările care produc cei mai mulți dintre acești pomi sunt China, Statele Unite, Polonia, Italia și Turcia.

Conțin acid malic

Sucul de mere, pulpa de mere și oțetul de mere, toate au un conținut ridicat de acid malic. Acest compus benefic este util în tratarea unor afecțiuni precum fibromialgia, sindromul oboselii cronice și calculii biliari.

Plăcinta cu mere nu este tradițional americană

Toată lumea știe că plăcinta cu mere este adesea asociată cu faptul că este americană, dar acest desert delicios este de fapt european. Prima rețetă de plăcintă cu mere a venit din Anglia cu sute de ani în urmă. În plus, marea majoritate a soiurilor de mere nici măcar nu sunt originare din America de Nord.

Merele sunt bogate în fibre

Un măr de mărime medie conține aproape de două ori mai multe fibre decât o porție de supliment de fibre. De asemenea, are și un gust mult mai bun. De ce să te deranjezi cu suplimente când poți mânca un măr delicios?

Merele au 25% aer

Merele plutesc în apă pentru că un procent uriaș de 25% din volumul lor este de fapt aer. Merele sunt mai puțin dense decât apa.

Consumul de mere poate reduce riscul de cancer

Unele studii au arătat că un consum regulat de mere poate reduce riscul de cancer. Acest fruct sănătos conține pectină, quercetină, procianidine și vitamina C, care sunt toate benefice în prevenirea bolilor și a cancerului.

Merii au nevoie de ani de zile pentru a produce fructe

În funcție de sistemul de plantare folosit, un măr de dimensiuni normale poate ajunge la producția deplină în patru ani până la 10 ani. Mărul se maturizează foarte încet, dar factori precum expunerea la lumina soarelui și tipul de îngrășământ folosit pot avea, de asemenea, un impact asupra creșterii acestor pomi. 

Un pom care primește multă lumină solară, apă și o nutriție bună va crește într-un ritm mai rapid decât un pom lipsit de ea.

Este ușor de înțeles de ce merele sunt unul dintre cele mai populare fructe din lume! Sunt hrănitoare, ușor de mâncat și gustoase. Există o mulțime de soiuri de mere din care să alegi.

Compot de mere – rețete

Compot aromat de mere

100g unt nesărat
750g mere Granny Smith, decojite, curățate de coajă și tăiate mărunt
100g zahăr pudră
1 păstaie de vanilie despicată
Scorțișoară
Apă

Se pune untul într-o cratiță din oțel inoxidabil și se începe să se topească.

Se adaugă merele, zahărul și păstaia de vanilie.

Gătește merele până la obținerea unei compoziții, amestecând din când în când, timp de aproximativ 30 de minute la foc moderat.

Adaugă apa, mai lasă să fiarbă puțin, adaugă scorțișoară și servește cald.

Compot de mere, pere și vișine

12 mere curățate de coajă, fără miez și tăiate în bucăți
8 pere tari, curățate de coajă, fără miez și tăiate în felii groase
6 linguri de zahăr
280 g de vișine congelate sau orice fructe de pădure
Apă

Pune merele și perele într-o cratiță cu zahărul și 50 ml de apă. Adu la fierbere, apoi fierbe ușor, acoperit, timp de aproximativ 15 minute, până când merele se înmoaie.

Adaugă vișinele timp de 1 minut. Adaugă apă și condimente după gust, poți adăuga scorțișoară, vanilie, cardamom sau cuișoare.

Compot cu mere caramelizate

3 mere mari
3 pere medii
200 g de zahăr pudră
100 g de unt nesărat
7 bucăți anason stelat
5 cardamom, ușor zdrobit
6 crenguțe de rozmarin
150 ml suc de mere tulbure
2-4 linguri de zahăr

În primul rând pregătește merele și perele. Spală-le, curăță-le de coajă și taie-le bucăți sau felii. Îți trebuie fructe care nu sunt prea coapte, ca să nu se transforme în piure.

Pentru a face caramelul, încălzește tigaia la foc mediu. Apoi presără zahărul într-un strat uniform – acesta ar trebui să înceapă să se topească aproape imediat. Adaugă anasonul stelat, cardamomul și rozmarinul. 

Dă focul mai mic și lasă zahărul să se topească și să devină auriu, înclină tigaia înainte și înapoi dacă ți se pare că se întunecă prea mult pe o parte. 

Învârte caramelul pentru a obține o culoare uniformă. Adaugă fructele cu coaja în jos și continuă să faceți caramelul. Adaugă jumătate din unt și continuă să gătești.

Dacă fructele par întunecate, întoarce bucățile și gătește-le pe partea cealaltă. Adaugă restul de unt după ce le-ai întors și apoi lasă totul să se caramelizeze așa cum ai făcut cu prima parte. 

Odată ce ai obținut o culoare arămie, adaugă sucul de mere și dă  totul în clocot până când obții un sirop lipicios.

Pune o oală cu apă pe foc, adaugă scorțișoară și puțină vanilie. Pune tot acest amestec în oala care fierbe și mai lasă 5 minute să clocotească.

Servește în căni mari cu câte un bastonaș de scorțișoară. 

Compot de mere pentru iarnă

1 kg mere
150 g zahăr
1 baton de scorțișoară
1 l apă

Curăță merele de coajă, apoi taie-le în bucățele mici, curățându-le de semințe.Așază într-o oală mare merele, zahărul și scorțișoara. Amestecă-le și adaugă peste ele apa.Pune totul la fiert la foc mic, acoperind oala cu un capac.După ce apa dă în clocot, mai lasă pe foc un sfert de ceas sau până când poți intra foarte ușor cu furculița într-o bucată de măr. Scoate bețișorul de scorțișoară din oală.Toarnă compotul astfel pregătit în borcane sterilizate, pe care le lași la răcit acoperite cu un prosop. (sursă:retete.unica.ro)

Compot de mere, pere, portocale și ananas

 1 kg pere
 1 kg mere
 2 portocale
 1 compot de ananas
 1 lămâie
 300-400 g zahăr
 1 cana vin (opțional)

Se pun la fiert 1,5-2 l de apă cu 300 g zahăr şi o lămâie tăiată felii. Toate fructele se spală, se curăţă şi se taie cubuleţe. Pentru a nu se oxida, se pun imediat într-un castron cu apă.

Când siropul începe să fiarbă, se adaugă fructele tăiate şi se lasă la foc mic, având grijă să nu fiarbă decât câteva clocote, deoarece fructele se sfărâmă uşor.

Se adaugă compotul de ananas şi se potriveşte la gust cu zahăr. Cine doreşte mai poate adăuga la fiert şi un pahar cu vin. Se serveşte numai după ce s-a răcit. (sursă:retete.unica.ro)

Sursa foto: 123rf.com

Citeşte şi: Compot de gutui – rețete

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *