Rețete de plăcintă dobrogeană

Rețete de plăcintă dobrogeană

Minunata plăcintă dobrogeană este un produs românesc recunoscut și înregistrat în Uniunea Europeană. Plăcinta dobrogeană este un perapart delicios de patiserie făcut din aluat umplut cu brânză telemea, caș și ouă. Descoperă cele mai bune rețete de plăcintă dobrogeană.

Despre plăcinta dobrogeană

Plăcinta dobrogeană s-a alăturat din martie 2023 celorlalte 10 produse românești recunoscute și înregistrate la nivel european, respectiv: Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Țara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnați de Pleșcoi, Cașcaval de Săveni, Salata cu icre de știucă de Tulcea, Telemea de Ibănești și Salată tradițională cu icre de crap.

Totodată, la nivel european sunt înregistrate şi băuturi spirtoase, respectiv din categoria Rachiu de fructe (Pălincă, Tuică Zetea de Medieşu Aurit, Ţuică de Argeş, Horincă de Cămârzana) şi din categoria Rachiu de vin (Vinars Târnave, Vinars Vaslui, Vinars Murfatlar, Vinars Vrancea, Vinars Segarcea).

Plăcinta dobrogeană este un produs de patiserie obţinut din foi umplute cu brânză telemea sărată, amestecată cu caş şi ouă. Foile produsului se obţin prin întinderea şi tragerea aluatului.

Foile cu umplutură sunt rulate, încreţite şi aşezate în formă de spirală în tăvi rotunde. Greutatea produsului poate să fie între 500 şi 2.000 de grame. Gustul este sărat dat de amestecul de brânză telemea, caş, ouă şi iaurt coapte împreună cu foile din aluat nedospit.

Plăcinta dobrogeană are o consistență moale și fragedă datorată amestecului de iaurt și de ouă folosit, spre deosebire de alte produse de același tip, care au o textură crocantă, cu o suprafață deseori friabilă.

O altă caracteristică ce o diferențiază de produsele similare este utilizarea de foi de aluat necongelate, preparate din aluat proaspăt, pentru fiecare lot de produse finite. Foile se întind și se usucă până când devin foarte subțiri, translucide, elastice și puțin lucioase, calități pe care numai localnicii din Dobrogea le cunosc, arată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Rețete de plăcintă dobrogeană

Plăcintă dobrogeană – rețeta clasică

Plăcintă dobrogeană – rețeta clasică

Ingrediente

1 kg de făină
250 ml de apă călduță
Un strop de sare
Pentru umplutură:
300 gr telemea (de preferat de oaie)
250 gr caș de vaci
6 ouă
250 ml de iaurt

Mod de preparare

Făina se cerne, se așază într-un bol larg și se face o gaură la mijloc unde se toarnă o cană cu apă călduță și se adaugă un strop de sare. Se amestecă bine făina cu apă până când se obține un aluat omogen și se frământă bine.Se face aluatul sul și se împarte în 4 bucăți egale. Fiecare bucată se unge cu ulei.Masa se acoperă cu o mușama curată și se unge bine cu ulei peste tot. Se ia fiecare bucată de aluat și se întinde cu mâna până când se face tot mai mare, mai subțire și elastică. Se poate folosit și un sucitor de lemn. În timp ce se lucrează aluatul, se ung mâinile cu ulei să nu se lipească.Foile pentru plăcinta dobrogeană trebuie să fie cât mai subțiri, aproape străvezii. Când sunt gata, se lasă să se usuce o jumătate de oră apoi se umplu cu brânză.Între timp, se face umplutura. Brânza sărată se dă pe răzătoare, se amestecă împreună cu cea dulce, cu cinci ouă bătute și se mai adaugă mărar sau ceapă verde, după gust.Se umplu foile cu brânza, se rulează și se pun în formă de spirală într-o tavă rotundă. Se bate un ou împreună cu iaurtul și se toarnă peste plăcinta din tavă.Se coace plăcinta la foc potrivit timp de 40 de minute.

Descoperă și cele mai bune rețete de plăcintă cu carne.

Plăcintă dobrogeană – rețeta tradițională veche

Plăcintă dobrogeană – rețeta tradițională veche

Ingrediente

1 kg de făină,
jumătate de linguriță de sare,
400 gr brânză sărată – 200 gr de vacă și 200 gr de oaie,
4-6 ouă,
100 ml apă,
500 ml lapte gras de vacă
o lingură plină cu untură.

Mod de preparare

Se amestecă făina cernută cu apă și sare până se face un aluat puțin mai moale, apoi se ia cu mâna și se frământă pe masă, cu făină. Din cantitatea aceasta facem 3 bile, din care se întind tot atâtea foi.

Brânza fărâmițată se împarte tot în 3 părți egale. Foaia se întinde cu vergeaua și trebuie să fie cât mai subțire. Peste ea se pune brânza, care nu trebuie să fie foarte multă.

Se împăturește foaia dintr-o parte și din cealaltă până la jumătate și apoi se încrețește, iar dacă este nevoie, se taie, în funcție de mărimea tăvii. Tava se unge bine cu untură și după ce se pun toate foile în tavă, se pune și peste ele untură. Se bat bine 5-6 ouă, se adaugă 500 ml de lapte gras de vacă și se toarnă peste foi, apoi tava se bagă în cuptor până se rumenește plăcinta. Cu cât sunt mai multe ouă, cu atât plăcinta creață se umflă mai mult și este mai bună. Peste ouăle bătute se pun laptele și amestecă bine, apoi se toarnă această compoziție peste foile de plăcintă. Laptele intră și dedesubt și fierbe, iar la final se vede frumos și are un gust foarte bun.

Sursa -discoverdobrogea.ro

Plăcintă dobrogeană cu unt

Plăcintă dobrogeană cu unt

Ingrediente

 1 pachet foi de plăcintă
50 g unt
 120 g făină
 80 ml lapte
 6 ouă
 300 g telemea
 350 g brânză de vaci

Pentru uns:

 250 g unt topit

Mod de preparare

Cele 50 g de unt se topesc și se pune făina, care se lasă puţin să se călească, apoi se adaugă și laptele. Se amestecă bine şi se lasă la fiert până ce sosul devine mai gros. Se ia de pe foc şi se lasă să se răcească 10 minute. Apoi, se pun ouăle şi se amestecă bine, după care brânza mărunţită şi se amestecă din nou foarte bine.

O tavă de copt se unge cu unt şi foile de plăcintă se împart în două. Primul set de foi se desface şi se aşază una peste alta, generos unse cu unt.

La mijloc, se pune umplutura de brânză şi se acoperă cu al doilea set de foi, unse generos cu unt topit între ele.

Ultimul strat trebuie să fie de foi care se ung cu unt, se presară cu susan şi apoi se taie cu un cuţit bine ascuţit. Se lasă la cuptor pentru 45 de minute, până ce foile de deasupra sunt bine rumenite.

Plăcintă dobrogeană cu iaurt gras și smântână

Ingrediente

500 g făină
250 g unt
1 lingurita sare
200 ml iaurt gras
Pentru umplutură
350 g telemea de vacă
4 ouă
3-4 linguri pesmet alb
3 linguri smântână

Mod de preparare

Se cerne făina într-un bol de plastic, se adaugă sarea, untul moale de la temperatura camerei şi iaurtul. Se încorporează toate ingredientele şi se obţine o cocă destul de tare. Se frământă câteva minute, se întinde cu sucitorul, se împachetează şi apoi se mai frământă 10 minute. Se înfăşoară în folie de plastic şi se lasă la rece aproximativ o oră.Între timp, se rade telemeaua şi se amestecă cu ouăle bătute spumă şi cu smântâna. Se obţine o cremă groasă şi se lasă la rece.Se scoate aluatul din cuptor şi se împarte. Se întind foile pe planşetă. Prima foaie se pune în forma de plăcintă, se toarnă umplutura de brânză şi se acoperă cu cea de-a doua foaie. Se înţeapă cu o scobitoare şi apoi se coace la foc mediu.

Plăcintă dobrogeană cu brânză și stafide

Pare o blasfemie să spui că plăcinat dobrogeană se face cu brânză dulce și stafide, însă gospodinele din zona Dobrogei obișnuiesc să facă și acest tip de plăcintă. Chiar dacă nu are legătură cu rețeta consacrată, această rețetă merită încercată măcar o dată.

Plăcintă dobrogeană cu brânză și stafide

Ingrediente

300 g făină
120 g unt
1 lingura zahar
2 linguri smântâna
Pentru uns:
2 linguri smântâna
Pentru umplutură:
500 g brânza de vaci
2 linguri smântâna
150 g stafide aurii
1 plic zahar vanilinat
3 ouă
coaja rasa a unei lamâi sau portocale
Pentru tava:
1 lingurită unt
o lingura faina

Mod de preparare

Pentru aluat, se amestecă făina cu zahărul, smântâna și untul, apoi se frământă un aluat de dimensiune potrivită, din care se întind două foi de plăcintă. O foaie se așază în tava unsă cu unt și tapetată cu faină.

Continuăm pregătirea plăcintei cu brânză dulce și stafide și amestecăm gălbenușurile cu brânza, smântâna, zaharul vanilinat și coaja de citrice, după gust. Separat se bat și albușurile până se obține o spumă, iar ulterior se adaugă și ele împreună cu stafidele în compoziția cu gălbenușuri și brânză.

Toată compoziția de plăcintă obținută se pune peste foaia din tava, se acopera cu cea de-a doua foaie, se unge cu smântâna si se da tava la cuptor pentru 30 de minute.

Aceasta este cea mai simplă rețetă de plăcină cu brânză dulce și stafide. Imediat cum ai scos-o din cuptor, poți orna plăcinta cu zahăr pudră.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *