Reţete sârbeşti de gemuri de fructe

Reţete sârbeşti de gemuri de fructe

Toamna a sosit, ceea ce înseamnă piețele sunt pline de fructe și legume proaspete. Puteți savura fructele proaspete, dar pentru a vă îndulci și în timpul iernii, vă propunem să încercaţi aceste reţete sârbeşti de gemuri de fructe. Rețetele sunt ușoare, rămâne doar să vă suflecaţi mânecile și să vă apucați de prepararea gemului preferat.

Dulceaţă de zmeură

Ingrediente

1 kg zmeură;
1,5 kg zahăr.

Mod de preparare

Spălați bine zmeura și lăsați-o să se scurgă. Pregătiți o cratiță mare și așezați mai întâi un strat de zmeură, apoi o parte din zahăr. Repetați acest proces până când folosiți toate ingredientele. Acoperiți cratița și lăsați-o în frigider peste noapte. A doua zi, puneți cratița pe aragaz la cea mai mare temperatură. Când dă în clocot, reduceți focul și amestecați bine în cratiță. Scoateți spuma cu o lingură sau un polonic ori de câte ori se formează. Dulceața este gata atunci când siropul devine suficient de gros. Luați dulceața de pe aragaz, acoperiți-o cu un șervet umed și lăsați-o să se răcească la temperatura camerei. Turnați dulceața în borcane curate, sterilizate și închideți-le bine.

Gem de prune cu rom

Ingrediente

5 kg prune;
1 kg zahăr;
3 pliculețe de vanilie bourbon;
20 ml esenţă de rom;
2 lămâi;
1 litru de apă

Mod de preparare

Curățați mai întâi prunele de codițe și impurități și apoi spălaţi-le şi scoteţi sâmburii. Pregătiți o cratiță în care veți găti gemul, turnați apă, adăugaţi prunele, zahărul vanilat și zeama de lămâie. Gătiți timp de 30 de minute, apoi omogenizaţi amestecul într-un blender vertical și adăugați zahărul și romul și continuați să gătiți încă aproximativ o oră. Când se poate face o urmă în gem cu o lingură, este gata. Turnați-l în borcane curate pe care le-ați sterilizat în prealabil în cuptor. Porniți cuptorul la 100 de grade Celsius și introduceți borcanele cu gem. După o oră, opriți cuptorul, iar când borcanele se răcesc, închideți-le cu capace. Lăsați-le peste noapte la temperatura camerei și apoi așezați-le în pivniță.

Marmeladă de mure cu vanilie

Ingrediente

1 kg mure;
600 g zahăr;
1 pliculeț de vanilie bourbon;
1 baton de vanilie;
2 lămâi.

Mod de praparare

Spălați bine murele și lăsați-le să se scurgă. Amestecați-le cu zahărul într-o cratiță mai mare în care veți pregăti marmelada. Lăsați-o în frigider peste noapte. Apoi, amestecați bine murele cu o lingură de lemn și scurgeți-le de lichid. Turnați sucul obținut într-un vas și fierbeți-l timp de aproximativ jumătate de oră. Imediat ce începe să se caramelizeze, adăugați sucul unei lămâi fără sâmburi. Adăugați vanilia. Combinați murele cu sucul și cu pliculețul de zahăr vanilat, apoi pasați totul într-un blender vertical. Gătiți la foc puternic timp de aproximativ 20 de minute până la o jumătate de oră. Turnați marmelada obținută în borcane sterilizate, închideți-le bine și așezați-le cu capacul în jos pentru a se răci astfel. Apoi depozitați-le în cămară.

Gem de piersici

Ingrediente

1,5 kg piersici;
800 g zahăr;
zeama de la o lămâie;
1 linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare

Curățați mai întâi piersicile de codițe și impurități, spălați-le, scoateţi-le sâmburii şi apoi tăiați-le cât mai mărunt. Amestecați-le cu zahărul și cu zeama de la o lămâie într-o cratiță mai mare în care veți prepara dulceața. Lăsați-o în frigider peste noapte. A doua zi, puneți cratița cu piersici pe aragaz și fierbeţi la foc mare, amestecând din când în când. Puteți sau nu să îndepărtați spuma. Fierbeţi până când obțineți consistența dorită a gemului. Aproape de final, adăugați scorțișoara. Veți ști că este gata atunci când o lingură trecută prin preparat lasă o urmă. Turnați gemul fierbinte în borcane curate și sterilizate. Închideți-le bine și lăsați-le să stea în cuptorul ușor încălzit până dimineața.

Vezi şi alte gemuri și dulcețuri pentru iarnă!

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *