Reuters: Putin a propus SUA, prin intermediari, încetarea focului în Ucraina și „înghețarea” conflictului, iar Washingtonul a refuzat

Reuters: Putin a propus SUA, prin intermediari, încetarea focului în Ucraina și „înghețarea” conflictului, iar Washingtonul a refuzat

Sugestia președintelui rus Vladimir Putin privind o încetare a focului în Ucraina, pentru o „înghețare” a războiul, a fost respinsă de Statele Unite după mai multe contacte desfășurate prin intermediari, au declarat pentru Reuters trei surse rusești familiarizate cu discuțiile.

Eșecul propunerii lui Putin deschide practic al treilea an al celui mai sângeros conflict din Europa de după încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial și ilustrează cât de depărtate rămân cele două mari puteri nucleare ale lumii.

O sursă americană a negat că ar fi existat vreun contact oficial și a declarat că Washingtonul nu se va angaja în discuții care nu implică Ucraina.

Putin a trimis semnale Washingtonului în 2023, în public și în privat, prin intermediari, inclusiv prin partenerii arabi ai Moscovei din Orientul Mijlociu și prin alții, că este pregătit să ia în considerare o încetare a focului în Ucraina, au declarat sursele rusești.

Putin propunea înghețarea conflictului la liniile actuale de front și nu era dispus să cedeze nimic din teritoriul ucrainean controlat în prezent de Rusia, dar semnalul oferea ceea ce unii de la Kremlin vedeau ca fiind cea mai bună cale spre pace, indiferent de tipul ei.

„Contactele cu americanii nu au dus la nimic”, a declarat pentru Reuters o sursă rusă de rang înalt care are cunoștință despre discuțiile de la sfârșitul anului 2023 și începutul anului 2024, sub protecția anonimatului, din cauza sensibilității chestiunii.

O a doua sursă rusă familiarizată cu aceste contacte a precizat că americanii au transmis Moscovei, prin intermediari, că nu vor discuta despre o posibilă încetare a focului fără participarea Ucrainei și astfel discuțiile s-au încheiat cu un eșec.

O a treia sursă a spus: „Totul s-a prăbușit odată cu poziția americanilor”. Sursa a precizat că americanii nu au vrut să facă presiuni asupra Ucrainei.

Informații despre amploarea contactelor – și eșecul acestora – nu au apărut anterior în presă.

Acestea vin în condițiile în care președintele american Joe Biden face presiuni de luni de zile asupra Congresului SUA pentru a aproba un pachet suplimentar de ajutor financiar pentru Ucraina, dar s-a confruntat cu opoziția republicanilor, care îl sprijină pe Donald Trump, favorit să obțină nominalizarea acestora în cursa pentru Casa Albă.

Kremlinul, Casa Albă, Departamentul de Stat al SUA și Agenția Centrală de Informații (CIA) au refuzat să comenteze.

Washingtonul afirmă că nu există „niciun canal secundar” de negocieri cu Moscova

Putin a trimis mii de trupe în Ucraina în februarie 2022, declanșând un război la scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forțele ucrainene, pe de o parte, și ucrainenii proruși și intermediarii ruși, pe de altă parte.

Ucraina spune că luptă pentru existența sa, iar Occidentul cataloghează invazia lui Putin drept o acaparare de teritorii în stil imperialist care sfidează ordinea internațională de după Războiul Rece.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că nu va accepta niciodată controlul Rusiei asupra teritoriilor ucrainene anexate. El a interzis orice contact cu Rusia.

Un oficial american, care a vorbit la Washington sub protecția anonimatului, a declarat că SUA nu s-au angajat în discuții pe canale secundare cu Rusia și că Washingtonul a fost consecvent în a nu acționa pe la spatele Ucrainei.

Oficialul american a precizat că se pare că au existat conversații neoficiale de tip „Track II” între rușii care nu fac parte din guvernul de la Moscova, dar că Statele Unite nu s-au implicat în acestea.

Oficialul american a mai spus că propunerea lui Putin, pe baza a ceea ce a fost relatat public, a rămas neschimbată față de cererile anterioare conform cărora Rusia să păstreze teritoriul ucrainean ocupat. Oficialul a sugerat că pare să existe o frustrare la Moscova din cauza faptului că Washingtonul a refuzat în mod repetat să o accepte.

Putin i-a spus săptămâna trecută jurnalistului american Tucker Carlson că Rusia este pregătită pentru „dialog”.

Contacte

Intermediarii s-au întâlnit în Turcia la sfârșitul anului 2023, potrivit celor trei surse rusești.

O a patra sursă diplomatică a declarat că au existat contacte neoficiale ruso-americane prin intermediari la inițiativa Rusiei, dar că acestea par să nu fi ajuns la nimic. Oficialul american a precizat că nu are cunoștință de contacte neoficiale derulate prin intermediari.

Potrivit celor trei surse rusești, semnalul lui Putin a fost transmis la Washington, unde s-au întâlnit înalți oficiali americani, inclusiv consilierul pentru securitate națională al Casei Albe, Jake Sullivan, directorul Agenției Centrale de Informații, Bill Burns, și secretarul american de stat, Antony Blinken.

Ideea era ca Sullivan să discute cu consilierul de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, și să stabilească următorii pași, a menționat una dintre sursele rusești.

Dar când a venit apelul, în ianuarie, Sullivan i-a spus lui Ușakov că Washingtonul este dispus să vorbească despre alte aspecte ale relației, dar că nu va vorbi despre o încetare a focului fără Ucraina, a adăugat una dintre sursele rusești.

Oficialul american a refuzat să se pronunțe cu privire la detaliile despre presupusele apeluri ale lui Sullivan sau dacă o astfel de conversație cu Ușakov a avut loc.

Putin este „pregătit să continue lupta”

Una dintre sursele rusești și-a exprimat frustrarea față de Statele Unite în legătură cu insistența Washingtonului de a nu împinge Ucraina spre negocieri, având în vedere că Statele Unite contribuie la finanțarea războiului.

„Putin a spus: «Știam că nu vor face nimic»”, a declarat o altă sursă rusă. „Au tăiat de la rădăcină contactele, după ce a durat două luni ca acestea să fie create”, a mai spus respectiva sursă.

O altă sursă rusă a afirmat că Statele Unite nu păreau să creadă că Putin este sincer.

„Americanii nu au crezut că Putin era sincer în privința unei încetări a focului, dar el a fost și este gata să discute despre o încetare a focului. Dar, în egală măsură, Putin este, de asemenea, pregătit să lupte în continuare atât timp cât este nevoie – și Rusia poate lupta atât timp cât este nevoie”, a declarat sursa rusă.

Kremlinul nu prea vede rostul unor noi contacte cu Statele Unite pe această temă, au precizat sursele rusești, astfel că războiul va continua, notează Reuters.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *