România a pierdut la ICSID procesul pe certificatele verzi introduse de Victor Ponta și va trebui să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro

România a pierdut la ICSID procesul pe certificatele verzi introduse de Victor Ponta și va trebui să plătească despăgubiri de zeci de milioane de euro

România a pierdut la Tribunalul arbitral al Băncii Mondiale de la Washington (ICSID) un proces intentat de mai mulți dezvoltatori din industria regenerabilelor și trebuie să plătească despăgubiri de 42 de milioane de euro plus dobânzi, notează Economedia.

Ministerul Finanțelor a precizat că unul dintre arbitri ICSID a avut o opinie separată care a fost „mult în defavoarea României”. Hotărârea împotriva României a fost luată cu 2-1.

 

Ce au reclamat companiile care au dat în judecată statul român

 

În 2013, Guvernul de atunci, condus de Victor Ponta, a instituit prin Ordonanță de Urgență una dintre cele mai favorabile scheme de stimulare a investițiilor în domeniul energiei regenerabile din Europa. Numai că președintele de la vremea respectivă, Traian Băsescu, nu a vrut să promulge legislația.

Începând cu jumătatea anului 2013, România a modificat schema de ajutor prin mai multe acte normative, astfel că aceasta nu mai era la fel de atractivă. În 2018, un număr de 10 societăți din România, Germania, Austria și Cipru au inițiat o procedură arbitrală internațională investițională împotriva României.

Companiile au susținut că, pe baza cadrului normativ avantajos stabilit inițial de Guvernul Ponta, ele au construit mai multe parcuri fotovoltaice. Ulterior, din cauza modificării legislației, investițiile le-au fost afectate.

Prin urmare, firmele au cerut României daune de 142,7 milioane euro.

 

Verdictul Tribunalului arbitral

 

Pe 20 februarie, Tribunalul arbitral a dat dreptate companiilor și a obligat România la plata către reclamanți a 42,2 milioane de euro, plus dobândă de la 1 ianuarie 2022.

De asemenea, România e obligată să plătească 600.000 dolari costuri de arbitraj și aproximativ 3,5 milioane euro cheltuieli de apărare (60% din total), urmând ca la acestea să fie calculate dobânzi de la 30 de zile de la emiterea hotărârii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *