România, statul UE cu cei mai puțini absolvenți de facultate. Ștefan Pălărie: Mai sunt și diplome obținute la imprimantă / Rectorii sunt lăsați să facă ce vor și aproape să moștenească pe viață aceste feude (VIDEO)

România, statul UE cu cei mai puțini absolvenți de facultate. Ștefan Pălărie: Mai sunt și diplome obținute la imprimantă / Rectorii sunt lăsați să facă ce vor și aproape să moștenească pe viață aceste feude (VIDEO)

Senatorul USR Ștefan Pălărie a comentat studiul Eurostat care arată că România era în 2022 statul UE cu cei mai puțini absolvenți de studii superioare, luni, la Talk B1 cu Irina Petraru, și a avertizat că lucrurile ar putea sta chiar mai rău, având în vedere că în țara noastră „mai avem și aceste diplome obținute la imprimantă”, o aluzie la facultățile considerate „fabrici de diplome”.

 

Ștefan Pălărie (USR), pe B1 TV, despre numărul mic de români cu studii superioare

 

Întrebat despre datele reliefate de Eurostat, senatorul USR a spus: „În comisia de învățământ din care fac parte, din Senatul României, avem numeroase discuții pe cum putem, evident, îmbunătăți cadrul legislativ și atunci ne uităm pe astfel de seturi de date, care ies în diferite momente. Unele dintre ele sunt naționale, sunt niște rapoarte pe care Ministerul Educației le realizează anual, se numesc «Starea învățământului preuniversitar» și «Starea învățământului superior», cu cifre, date, statistici”.

 

Ce a spus despre diplomele „obținute la imprimantă”

 

„Referitor la numărul de (…) absolvenți de studii superioare în cadrul populației, aici trebuie să ne uităm puțin la niște cifre care n-au fost spuse, pentru că ele țin de istoria României. Să nu uităm că undeva prin anul 2010 aveam peste un milion de studenți anual, dar la acest milion de studenți contribuiau și faimoasele fabrici de diplome „Spiru Haret” și celelalte – unele chiar au ajuns să fie închise (…), dacă te uitai puțin pe managementul lor, îți dădeai seama că era cvasi-imposibil ca un număr atât de mic de profesori universitari să poată să educe și inclusiv să monitorizeze niște examene”, a continuat Ștefan Pălărie.

„În acest 18% pe care îl vedem acum la cifra aceasta consolidată a României, totuși, în interiorul acelei cifre, mai avem și aceste diplome obținute la imprimantă, fără ca acei absolvenți să fi trecut în realitate cu adevărat. Este și mai rea realitatea ascunsă în spatele cifrelor. De la anul 2010, când a fost această bubă infectă deschisă și cauterizată, am ajuns undeva pe la anii 2020 să coborâm sub 400.000 de studenți anual (…). Mai degrabă ajungem o țară feudală, în care, invocând autonomia universitară, rectorii sunt lăsați să facă ce vor ei și aproape să moștenească pe viață aceste feude și să le lase copiilor lor mai departe”, a mai spus oficialul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *