Românii, mai conectați la internet ca oricând. Câte dispozitive există, de fapt, în țara noastră

RMAG news

Directorul Directoratului Național pentru Securitate Cibernetică, Dan Cîmpean, a atras atenția asupra importanței abordării colective și proactive a riscurilor asociate digitalizării și securității cibernetice în fața unei creșteri exponențiale a numărului de dispozitive conectate și a amenințărilor cibernetice.

Cu un miliard de terminale deja conectate în România, se observă o proliferare masivă a tehnologiilor digitale și a dispozitivelor inteligente, cu o rată rapidă de adopție.

Riscurile din spate

Odată cu avansul tehnologic, apar și riscuri semnificative legate de securitatea informațiilor, a datelor și a infrastructurilor critice sau mai puțin critice, impunând necesitatea unei abordări proactive și colaborative în gestionarea acestor riscuri.

Directorul DNSC subliniază contextul geopolitic complicat și amenințările cibernetice la nivel global, inclusiv atacuri teroriste și războaie hibride, care transcend frontierele și generează îngrijorare la nivel regional și global.

Hackerii sunt bine finanțați și motivați atât din punct de vedere geopolitic, cât și ideologic, implicând actori statali, grupări infracționale și activiști cu acces la tehnologii și informații sensibile.

Cu un timp estimat de 13 ore și jumătate între identificarea vulnerabilităților și exploatarea lor de către atacatori, este foarte important să fim pregătiți pentru incidente cibernetice și să putem răspunde rapid și eficient.

Ecosistemul trebuie să lanseze și să susțină mai multe proiecte și inițiative în domeniul securității cibernetice, cu accent pe colaborare între instituțiile guvernamentale, mediul privat și academic, precum și parteneriate internaționale.

La ce trebuie să fim atenți

În contextul unei creșteri accelerate a digitalizării și a amenințărilor cibernetice, devine, așa cum am zis, foarte important să abordăm aceste provocări cu o perspectivă integrată și colaborativă.

O reacție proactivă și un răspuns rapid sunt cruciale pentru a proteja infrastructurile critice și pentru a asigura un mediu digital sigur și securizat pentru toți utilizatorii.

Cu alte cuvinte, cu cât mai conectați la lumea virtuală, cu atât mai mari și mai multe riscurile de a fi atacați cibernetic.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *