Românii, tot mai aproape de cea mai importantă sărbătoare a toamnei! Când este celebrat Sf. Dumitru – Tradițiile acestei zilei

Românii, tot mai aproape de cea mai importantă sărbătoare a toamnei! Când este celebrat Sf. Dumitru – Tradițiile acestei zilei

Sărbătoarea Sfântului Dumitru este asociată cu sosirea iernii şi a frigului, scrie Click!.

Conform datinei, Sfântul Dumitru este patronul păstorilor. La această dată, căldura intră în pământ şi gerilă începe să-şi arate colţii. Dacă Sfântul Gheorghe are grijă ca la ziua lui să fie codrul înverzit, Sfântul Dumitru are grijă să-l facă negru, adică să-l desfrunzească.

Ca la orice sărbătoare mare, și de Sfântul Dumitru se împarte mâncare. Femeile duc mâncarea la biserică şi dau de pomană celor trecuţi în nefiinţă. Tot femeile trebuie să împartă copiilor fructe uscate, covrigi, mere şi nuci. În anumite zone ale ţării, pentru sufletul celor morţi, se împarte grâu fiert în lapte şi colivă.

Un alt obicei al zilei de Sfântul Dumitru se întâlneşte în Dobrogea. Mai mulţi flăcăi se întrunesc la o casă, de unde pornesc apoi prin sat cântând din fluiere şi cavale. Între ei se află şi un fecior îmbrăcat ca o cadâncă. Astfel capătă bacşişuri. Obiceiul se mai numeşte şi “datina Saiegiilor”. 

În alte zone din ţară, se aprinde o roată din paie şi este lăsată să se rostogolească la vale. Rolul acestui foc este acela de a feri gospodăria de fiare sălbatice şi de boli. 

Tot de Sfântul Dumitru se tunde coama cailor până la trei ani, ca să aibă păr frumos. Se spune că în această zi nu ai voie să foloseşti pieptănul, în caz contrar, vei atrage necazuri şi primejdii. 

Toţi cei care au datorii, ar trebui să le plătească până la Sf. Dimitrie pentru a le merge bine tot anul viitor. 

De sărbătoarea Sfântului Dumitru, sau Sâmedru, există şi superstiţii legate de vreme şi de iarna ce va urma, dintre care:

– De va fi la Sâmedru vremea bună, toamna va fi lungă şi frumoasă.

– Dacă în noaptea Sfântului Dumitru e lună plină şi cerul e senin, iarna va fi bună, iar dacă e lună plină şi cerul e acoperit de nori, dacă plouă sau ninge, iarna va fi aspră, cu zăpezi grele.

– Dacă la Sâmedru e lună nouă, iarna se începe curând şi se termină repede.

– În noaptea de Sfântu Dumitru ciobanii pândesc unde dorm oile şi, dacă dimineaţa se va scula întâi o oaie albă şi va pleca în jos, iarna va fi grea; dacă se va scula o oaie neagră şi va pleca în sus, iarna va fi uşoară.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *