Rusia a început să voteze. Vladimir Putin e președinte din anul 2000, cu o scurtă întrerupere impusă de Constituție. Cine sunt rivalii săi de pe buletinele de vot

Rusia a început să voteze. Vladimir Putin e președinte din anul 2000, cu o scurtă întrerupere impusă de Constituție. Cine sunt rivalii săi de pe buletinele de vot

Nimeni nu se îndoia, dar președintele Putin a confirmat totuși că va candida pentru a cincea oară, în timpul unei ceremonii militare de la Kremlin din decembrie 2023. Votul are loc acum pe parcursul a trei zile, chiar dacă rezultatul nu este pus la îndoială, deoarece nu are un adversar credibil.

Putin ar putea candida și pentru un alt mandat de șase ani în 2030

Secțiile de votare s-au deschis în peninsula Kamchatka, cea mai estică regiune a Rusiei, vineri la ora locală 08:00 și se vor închide în cele din urmă în cea mai vestică enclavă Kaliningrad, la ora 20:00, duminică.

Pe toate canalele de stat, președintele Putin, în vârstă de 71 de ani, a fost promovat ca lider național care e superior oricăror potențiali rivali.
El a fost deja președinte în Rusia mai mult timp decât orice conducător, după Iosif Stalin.

Vladimir Putin este președinte din 2000, în afară de o perioadă de patru ani pe care i-a petrecut în calitate de prim-ministru din cauza limitei de două mandate impuse de Constituția Rusiei.

De atunci, el a schimbat regulile iar asta înseamnă că ar putea candida și pentru un alt mandat de șase ani în 2030, când va împlini 78 de ani.

Cine sunt rivalii săi de pe buletinele de vot

Pe listele de vot se află și Nikolai Kharitonov, reprezentând Partidul Comunist, care rămâne al doilea partid cel mai popular al Rusiei, la mai bine de 30 de ani de la căderea Uniunii Sovietice.

El își atrage sprijinul dintr-o bază mică, dar loială, de nostalgici pentru trecutul sovietic.
Ceilalți doi candidați sunt Leonid Slutsky de la LDPR naționalist și Vladislav Davankov de la Poporul Nou, aparent un partid liberal, pro-business.

În ciuda pozițiilor lor politice foarte diferite, toți trei susțin în linii mari politicile Kremlinului – și niciunul nu are nicio șansă împotriva actualului președinte.

Consilierul local din Moscova Boris Nadejdin – și-a anunțat candidatura anul trecut, generând un rar moment de optimism pentru alegătorii cu opoziție.

A fost un invitat frecvent la talk-show-uri de la televiziunea de stat și a fost relativ critic la adresa războiului Moscovei în Ucraina.
Mii de oameni au stat la coadă pentru a oferi semnături care să-l ajute dar autoritățile electorale din Rusia i-au respins oferta, susținând că mai mult de 15% din semnăturile strânse de Nadejnin sunt false.

Lui Boris Nadejdin i s-a interzis să candideze cu mai mult de o lună înainte de alegeri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *