Rusia acuză SUA și Marea Britanie că au ajutat Ucraina să comită atacul asupra cartierului general al flotei din Marea Neagră

Rusia acuză SUA și Marea Britanie că au ajutat Ucraina să comită atacul asupra cartierului general al flotei din Marea Neagră

Rusia i-a acuzat miercuri pe aliații occidentali ai Ucrainei că au contribuit la planificarea și realizarea atacului cu rachete din 22 septembrie asupra sediului flotei Mării Negre din Crimeea, relatează Associated Press, citat de The Guardian.

„Nu există nicio îndoială că atacul a fost planificat în avans folosind mijloace precum informații occidentale, date din satelitul NATO și avioane de recunoaștere și a fost implementat la sfatul agențiilor de securitate americane și britanice și în strânsă coordonare cu acestea”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova.

Kievul a susținut că atacul a făcut o gaură mare în clădirea principală a sediului flotei din Sevastopol și a rănit 105 persoane, dar aceste afirmații nu au putut fi verificate în mod independent. De asemenea, Kievul a anunțat uciderea comandatului flotei, Viktor Sokolov, dar Rusia a prezentat în ultimele două zile imagini imagini cu el.

Ieri, ministerul rus al apărării a publicat imagini care îl arată pe Sokolov participând la o reuniune a consiliului de apărare prin intermediul unui apel video. Astăzi, ziarul rus Zvezda a publicat un interviu cu Sokolov.

Întrebat miercuri despre Sokolov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a indicat apelul video de marți, dar nu a oferit detalii suplimentare. Peskov a spus, totuși, că SUA și Marea Britanie au fost „într-un fel sau altul” implicate în atacul de anul trecut asupra conductei Nord Stream.

Moscova a susținut în repetate rânduri că SUA și aliații săi NATO s-au implicat efectiv în războiul din Ucraina furnizând arme Kievului, informații și ajutând la planificarea atacurilor asupra instalațiilor rusești.

Declarațiile Mariei Zaharova vin după comentariilor făcute ieri de Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, care a declarat că sosirea tancurilor Abrams în Ucraina și promisiunea SUA de a furniza un număr nespecificat de rachete cu rază lungă de acțiune vor împinge NATO mai aproape de un conflict direct cu Rusia.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *