Rusia anunță că va părăsi Adunarea Parlamentară a OSCE: „O organizație politizată, care dansează după cum îi cântă Washingtonul”

Rusia anunță că va părăsi Adunarea Parlamentară a OSCE: „O organizație politizată, care dansează după cum îi cântă Washingtonul”

Președintele parlamentului de la Moscova, Viaceslav Volodin, a anunțat marți, 13 februarie, că Federația Rusă își va suspenda participarea la Adunarea Parlamentară a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), relatează The Kyiv Independent.

Volodin ar fi calificat OSCE drept „o organizație politizată absolut dependentă, care dansează după cum îi cântă Washingtonul”.

Duma de Stat și Consiliul Federației – cele două camere ale parlamentului rus – vor lua în considerare suspendarea participării Moscovei la organizația internațională pe data de 21 februarie.

„Cel mai rău lucru în această situație este că încă plătim bani, iar noi suntem unul dintre cei mai mari jucători, așa că trebuie să ieșim și să nu mai transferăm fonduri”, a susținut Volodin.

Adunarea parlamentară a OSCE este un organism interparlamentar format din 57 de state membre. Adunarea a fost creată în 1991 pentru a facilita realizarea obiectivelor OSCE, inclusiv prevenirea și soluționarea conflictelor, precum și consolidarea instituțiilor democratice în toate țările membre ale OSCE.

Din 1993, Adunarea a monitorizat alegerile în peste 30 de țări din Europa, Africa, America de Nord și Asia.

Vara trecută, Adunarea Parlamentară a OSCE a desemnat oficial Rusia drept „stat sponsor al terorismului” pentru implicarea sa în grupul de mercenari Wagner.

În ianuarie anul trecut, secretarul general al OSCE le-a spus jurnaliștilor germani că Rusia ar trebui să rămână în organizație pentru a fi menținute canalele diplomatice cu Moscova.

Ulterior, ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a boicotat reuniunile OSCE din cauza continuării prezenței Rusiei în cadrul organizației.

Purtătorul de cuvânt al lui Kuleba a declarat că Moscova abuzează de regula consensului în cadrul OSCE și recurge la șantaj și la amenințări deschise pentru a bloca chestiuni-cheie, cum ar fi candidatura Estoniei din 2024 la președinția organizației.

În ultimii doi ani, Rusia a fost expulzată din mai multe organizații internaționale care apără drepturile omului, inclusiv din Consiliul pentru Drepturile Omului al Națiunilor Unite (ONU).

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *