„Rusia e Hamas”: Ambasada Ucrainei le spune israelienilor că Moscova a ales o tabără în războiul din Gaza

„Rusia e Hamas”: Ambasada Ucrainei le spune israelienilor că Moscova a ales o tabără în războiul din Gaza

Mesajul a fost transmis prin intermediul unei postări plătite de Ambasada Ucrainei în Israel, care susține că Rusia este alături de Hamas și împotriva evreilor din întreaga lume, scrie Times of Israel.

Anunțul finanțat de statul ucrainean, care a circulat pe X, fostul Twitter, este scris atât în ebraică, cât și în engleză, și încearcă să îi convingă pe israelieni că Rusia nu este de partea lor.

„Rusia a ales o tabără – este de partea Hamas”, spune mesajul.

„Nu există loc de îndoială: Ei găzduiesc lideri Hamas. Nu au condamnat masacrul îngrozitor care a avut loc pe 7 octombrie. Ei emit declarații împotriva Israelului”, mai spune mesajul conceput și plătit de statul ucrainean.

Mesajul face referire și la evenimentele recente din Daghestan, unde un avion sosit din Israel, cu un grup de evrei la bord, a devenit ținta furiei mulțimii. „În Daghestan, au existat încercări fără precedent de organizare a unor pogromuri împotriva evreilor”, spune anunțul.

„Israelul se confruntă cu terorismul, Ucraina se confruntă cu terorismul. Teroarea este teroare, indiferent unde și împotriva cui – nu trebuie să-i permitem să crească! Rusia = Hamas”, concluzionează mesajul ucrainean.

Imaginea atașată prezintă steagurile Rusiei și Hamas contopite, cu inscripțiile „Hamassia” și „Să ne unim împotriva terorii!”.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”iw” dir=”rtl”>עבר/Eng<br>רוסיה בחרה צד – היא בצד של חמאס.<br><br>אין מקום לספק:<br>- הם מארחים אצלם בכירי חמאס.<br>- הם לא גינו את הטבח הנורא שקרה ב-7.10.<br>- הם יוצאים בהצהרות נגד ישראל.<br>- בדאגסטן נעשו נסיונות חסרי תקדים לבצע פוגרומים ביהודים.<br><br>בישראל מתמודדים עם טרור ובאוקראינה מתמודדים עם טרור. טרור הוא… <a href=”https://t.co/lAeriFQ38Q”>pic.twitter.com/lAeriFQ38Q</a></p>&mdash; Ukr Emb in Israel (@UKRinIsrael) <a href=”https://twitter.com/UKRinIsrael/status/1721897662927220843?ref_src=twsrc%5Etfw”>November 7, 2023</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

Rusia, care a lansat o invazie militară în Ucraina în urmă cu mai bine de un an și jumătate, și-a aprofundat relațiile deja strânse cu Iranul, o țară ai cărei lideri au jurat să distrugă Israelul și care au legături puternice cu organizația teroristă Hamas, scrie Times of Israel. Această alianță a venit cu avantajul suplimentar al dronelor Shahed pe care Rusia le-a folosit în invazia sa mortală.

Recent, oficialii ruși au făcut o serie de comentarii care au fost considerate ostile față de Israel. Reprezentantul Rusiei la Națiunile Unite, Vasili Nebenzia, a declarat, spre exemplu, în cadrul Adunării Generale a ONU, că Israelul nu are dreptul să se apere, scrie publicația israeliană.

În plus, Moscova a primit recent o delegație Hamas, stârnind furia oficialilor israelieni. Incidentele din Daghestan au stârnit și ele temeri privind situația tot mai complicată a israelienilor, și a evreilor în general, în relație cu Rusia.

Mesajul Ucrainei vine în același timp într-un moment complicat pentru Kiev, care se confruntă cu realitatea tot mai îngrijorătoare a unui impas în războiul cu Moscova, și care are nevoie mai mult decât oricând de aliați.

În trecut, oficialii ucraineni au cerut repetat ajutor din partea Israelului, care a preferat însă să păstreze o poziție neutră față de acest conflict, pentru a-și proteja relațiile cu Rusia.

În vara acestui an, spre exemplu, premierul israelian Benjamin Netanyahu a reiterat că nu intenționează să ofere Kievului eficientul sistem antiaerian Iron Dome, pe care ucrainenii și l-ar dori, pentru a se apăra de atacurile Rusiei.

Într-un interviu pentru Wall Street Journal, oficialul israelian a spus că nu dorește ca sistemul să cadă în mâinile vreunui stat inamic, al Iranului, spre exemplu.

Există însă și alte motivații. Ezitarea, au spus analiștii, pare să fie legată în mare măsură de nevoia strategică a Israelului de a-și menține libertatea de operare în Siria, unde forțele rusești controlează în mare parte spațiul aerian.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *