Rusia plasează un al doilea judecător al Curții Penale Internaționale pe lista „most wanted”

Rusia plasează un al doilea judecător al Curții Penale Internaționale pe lista „most wanted”

Rusia a plasat-o pe judecătoarea Tomoko Akane de la Curtea Penală Internațională (CPI) pe lista persoanelor căutate, la câteva luni după ce instanța de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele președintelui Vladimir Putin pentru crime de război, a anunțat joi, 27 iulie, presa de stat rusă, potrivit The Moscow Times.

Baza de date online a Ministerului rus de Interne enumeră informațiile personale ale lui Akane, conform agenției de știri de stat TASS, dar nu precizează de ce infracțiune este acuzată judecătoarea.

Tomoko Akane apare pe listă ca fiind „căutată în temeiul unui articol din Codul penal al Federației Ruse”, notează Reuters.

Akane este cel de-al doilea judecător al CPI care figurează pe lista persoanelor căutate de Rusia, judecătorul Rosario Salvatore Aitala apărând în baza de date luna trecută.

În luna mai, Ministerul de Interne al Rusiei l-a plasat, de asemenea, pe lista persoanelor căutate pe procurorul-șef al CPI, Karim Khan.

Curtea Penală Internațională a precizat că își menține acuzațiile, după ce Khan a fost inclus pe listă, publicând un comunicat în care se declara „profund îngrijorată de măsurile coercitive nejustificate care au fost luate împotriva oficialilor CPI”.

CPI a mai transmis că va rămâne „neîngrădită în exercitarea mandatului său legal de a asigura tragerea la răspundere pentru cele mai grave crime care preocupă întreaga comunitate internațională”.

Curtea cu sediul la Haga a emis în martie un mandat de arestare pe numele lui Putin și al comisarului rus pentru drepturile copilului, Maria Lvova-Belova, acuzându-i că sunt implicați în deportarea ilegală a copiilor ucraineni din teritoriile ocupate în Rusia.

Comitetul de Anchetă al Rusiei, care investighează infracțiunile majore, a lansat imediat o anchetă penală împotriva lui Khan, Aitala, Akane și a judecătorului CPI Sergio Gerardo Uganda Godinez pentru că au cerut „ilegal” arestarea lui Putin.

Moscova a respins mandatele emise de CPI, în timp ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat mișcarea ca pe o „decizie istorică”.

Președintele SUA, Joe Biden, care ar fi ordonat oficialilor americani să împărtășească cu CPI dovezile privind crimele de război ale Rusiei, într-o schimbare majoră de politică, a calificat mandatul de arestare drept „justificat”.

Rusia recunoaște că a transferat mii de copii din Ucraina, dar spune că acest lucru a fost făcut exclusiv pentru a proteja orfanii și copiii abandonați aflați în zona de război.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *