Rușii sunt în ofensivă de-a lungul întregului front din Ucraina: „Aproape întotdeauna după același scenariu și aproape peste tot fără prea mult succes”

Rușii sunt în ofensivă de-a lungul întregului front din Ucraina: „Aproape întotdeauna după același scenariu și aproape peste tot fără prea mult succes”

Armata rusă, după ce a preluat inițiativa în fața forțelor armate ucrainene în toamnă, continuă să încerce să profite de acest lucru. Forma operațiunii ofensive strategice din iarna lui 2024 este aceeași ca și în 2023: forțele Armate Ruse lansează multe atacuri mici de-a lungul întregului front, fără a concentra suficiente trupe nicăieri pentru a câștiga o superioritate covârșitoare, scrie Meduza, portal independent media rusesc editat la Riga și care e una dintre sursele cele mai credibile și citate în legătură cu războiul din Ucraina și cu informațiile legate de Rusia.

Nu este surprinzător că niciunul dintre aceste atacuri nu a reușit încă să aducă vreun succes operațional. Toate ofensivele mici se blochează în apărarea ucraineană. Forțele Armate ale Ucrainei se află din când în când în situații de criză, dar până acum, în ciuda deficitului de muniție și trupe, rețin inamicul și chiar contraatacă.

Ofensiva rusă a fost posibilă datorită avantajului mare, potrivit unor surse, de cinci ori mai mare, în cantitatea de muniție folosită. Expertul german în politici militare Ulrich Speck a scris că în vara lui 2023 rușii utilizau 5.000 de proiectile de artilerie pe zi, iar ucrainenii 7.000, în vreme ce în acest moment ucrainenii mai folosesc doar 2.000, iar rușii trag 10.000 de proiectile zilnic.

<blockquote class=”twitter-tweet”><p lang=”en” dir=”ltr”>From the WSJ <a href=”https://t.co/QScgI2Iqla”>pic.twitter.com/QScgI2Iqla</a></p>&mdash; Ulrich Speck (@ulrichspeck) <a href=”https://twitter.com/ulrichspeck/status/1743561671472222714?ref_src=twsrc%5Etfw”>January 6, 2024</a></blockquote> <script async src=”https://platform.twitter.com/widgets.js” charset=”utf-8″></script>

În plus, comanda Forțelor Armate Ruse a transferat unități de rezervă nou formate pe front. Aceste resurse sunt acum implicate în atacuri fără valoare operațională. Dar chiar și o astfel de luptă de uzură aduce mari probleme pentru Kiev, dacă Occidentul nu reia urgent furnizarea completă de muniție și echipament către Forțele Armate ale Ucrainei.

Aproape toate loviturile forțelor armate ruse de până acum urmează un scenariu similar: vehiculele blindate atacă primele, sprijinite de artilerie, aviație și drone. După ce au suferit pierderi de echipament, dar au atins primele ținte ale atacului, trupele ruse încearcă să pună un punct pe noile linii ale frontului, cu forțele de infanterie. Ceea ce îi împiedică pe ruși să dezvolte o ofensivă în această etapă este faptul că artileria și dronele Forțelor Armate ale Ucrainei lovesc atunci când are loc transferul de echipamente suplimentare pe linia frontului.

Dacă este necesar, comandamentul ucrainean aduce rezerve la locul atacului armatei ruse. Infanteria rusă sapă tranșee și încearcă să oprească contraatacurile forțelor armate ucrainene și să supraviețuiască atacurilor artileriei și dronelor.

De regulă, avansul pe parcursul întregului ciclu este de câteva sute de metri, maxim câțiva kilometri. Comandamentul rus adună noi forțe, încercând să suprime artileria ucraineană în zona ofensivă, apoi repetă atacul, din noi poziții. În aceste lupte, ambele părți suferă pierderi mari.

Meduza detaliază apoi fiecare punct fierbinte de pe linia frontului și cât s-a mișcat aceasta. În aproape toate, de la Bahmut la Avdiivka și Mariinka, rușii au încercat la începutul lui decembrie o ofensivă masivă, respinsă peste tot de ucraineni, apoi au trecut la atacuri multiple mici, simultane, cu aceleași rezultate slabe.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *