Să trăiți! Cum promovează televiziunile cărțile unui membru al CNA

Să trăiți! Cum promovează televiziunile cărțile unui membru al CNA

Când vine vorba despre piața TV din România sunt amintite marile televiziuni care au audiență, forță financiară și vedete cu numeroși fani. De data asta vom vorbi despre o televiziune mică, foarte mică. 

Pe 5 februarie, începând cu ora 20.00, Canal 33 a difuzat în „premieră”, sub genericul „Ediție specială”, înregistrarea lansării volumului „Omul orchestră. Un jurnal altfel”, de Răsvan Popescu. Evenimentul avusese loc în urmă cu 10 zile, la Banca Națională a României. În fapt, a fost o dezbatere intitulată pompos: „Istorie trăită: politică-economie-societate într-o perspectivă jurnalistică subiectivă”. Timp de 50 de minute, am rezistat să-i urmăresc pe oamenii care au dezbătut: Răsvan Popescu, autorul, Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR și moderatorul dezbaterii, Emil Constantinescu, fostul președinte al României, Daniela Zeca Buzura, scriitoare și șefa TVR Cultural, și alți doi vorbitori, numele lor nu mai contează în această afacere. Emil Constantinescu a fost invitatul special pentru că Răsvan Popescu i-a fost purtătorul de cuvânt în timpul mandatului său la Cotroceni și fostul președinte l-a propus pentru prima dată în funcția de membru CNA.   

A fost o „ediție specială” cu niște discursuri anoste, plictisitoare, în care nu s-a vorbit despre carte. De altfel, cam la orice lansare de carte din România, invitații vorbesc despre orice bazaconie care le trece prin cap, numai despre carte nu. Își amintesc câte în lună și-n stele despre autor, despre prietenia cu scriitorul, invocă tot felul de anecdote și amintiri. Cartea este ieșită din discuție. „Ediția specială” de la BNR n-a făcut excepție: multe cuvinte, puține idei. Vorbitorii și-au început frazele, boală cronică în societatea românească, cu pronumele personal la persoana I: „eu, eu, eu…” La rândul său, Răsvan Popescu a vorbit despre „cheia de lectură” a cărții sale. Adică, noi, spectatori și telespectatori, suntem atât de fraieri, încât ne trebuie o „cheie de lectură” din partea autorului. (Dacă un autor nu mai este printre noi, cine ne mai dă „cheia”?) În fapt, a fost un program anost, cu discursuri gomoase, găunoase, pierdere de vreme. (Unde apare Dan Suciu, la radio sau la TV, sigur este un prilej de plictiseală, chiar dacă vorbește despre inflație sau curs valutar!)

M-am gândit că pentru o televiziune precum Canal 33, aflată în coada topului național de audiență (doar 390 de telespectatori pe minut la nivel național, în ianuarie 2024, conform Kantar Media), difuzarea unei astfel de înregistrări reprezintă un program „premium”. Prezentarea unei cărți într-un anturaj intelectual simandicos. Special și premium, în prime time! Nu o știre de trei minute, ci o prezentare de 50 de minute. 

M-am gândit apoi: dacă Răsvan Popescu n-ar fi fost membru al Consiliului Național al Audiovizualului (CNA), oare Canal 33 i-ar mai fi acordat 50 de minute de expunere? Sunt sute de cărți care apar în România, mai bune, mai proaste, dar niciuna nu beneficiază de 50 de minute pe micul ecran. Dacă „Omul orchestră…” ar fi câștigat toate premiile literare din România și încă vreo două-trei internaționale, atunci aș fi înțeles acest răsfăț, 50 de minute! 

Nici Mircea Cărtărescu, Andrei Pleșu, Gabriel Liiceanu și Alexandru Călinescu, cu a sa carte recentă, „O lume care a luat-o razna”, n-au beneficiat vreodată de o astfel de „ediție specială” pe vreo televiziune. Atunci, cum de „Omul orchestră” a acaparat aproape o oră în prime time la o televiziune obscură? Un posibil răspuns (1): pentru că n-a avut un alt program de umplutură. Un posibil răspuns (2): pentru că televiziunea a descoperit un geniu. Un posibil răspuns (3): pentru că Răsvan Popescu este membru CNA. Adică, este unul dintre „jupânii” de la CNA, care, în afară de activitatea „obositoare” de la instituție (două ședințe pe săptămână), mai scrie și cărți (proză și poezie). Iar televiziunile se simt datoare ca să-i promoveze cărțile jupânului. (Nu este singurul scriitor membru CNA.) 

Amuzant este că aceeași dezbatere a fost transmisă, cu câteva zile înainte de difuzarea de la Canal 33, și de o altă televiziune obscură, Apollonia TV (114 telespectatori pe minut pe parcursul anului 2023). Mult mai rezonabile au fost televiziunile Antena 3 CNN și Național TV, care au dat câte o știre de trei minute despre evenimentul de la BNR, dar fără să precizeze că autorul este în prezent membru CNA. Au fost televiziunile care au difuzat știri cu prilejul lansării cărții lui Răsvan Popescu la Târgul de Carte Gaudeamus din noiembrie 2023: Pro TV, Antena 3 CNN și B1 TV. În fapt, de-a lungul anilor, la toate cărțile lansate până acum de Răsvan Popescu s-au îngrămădit televiziunile. Când ești „șef” la CNA, televiziunile trebuie să se simtă ca să-ți promoveze cartea, chiar dacă știriștii n-au citit-o și reproduc niște fraze plate din comunicatul de presă al editurii. 

Sigur că nu există vreun articol în Legea Audiovizualului care să interzică promovarea cărților scrise de membrii Consiliului. (Ar fi absurd!) Foarte bine că avem scriitori la CNA! Sigur că, înclinăm să credem, Răsvan Popescu n-a dat vreodată un telefon la o televiziune, să se roage de editori ca să-i bage o știre despre lansarea cărții sale. Sigur că n-a chemat la ordin televiziunile la diferitele sale lansări. 

Înclinăm să credem că astfel de „știrici” și „ediții speciale” nu reprezintă decât acțiuni de curtoazie, de PR, gesturi de prietenie și bunăvoință, toate venite din „sufletele generoase” ale televiziunilor față de creațiile literare ale unui membru respectabil al CNA. (Trebuie urmărit Răsvan Popescu cât de sfios și servil este atunci când Adrian Sârbu, fostul boss de la Pro TV și actualul șef înglodat în datorii de la Aleph News, intră în direct online într-o ședință de la CNA, tunând și fulgerând împotriva abuzurilor RCS&RDS împotriva televiziunilor sale. Dar mai toți membrii CNA iau poziția ghiocel când apare Sârbu, cu excepția notabilă a președintei Monica Gubernat.) 

La câte prostii și aranjamente se întâmplă pe piața TV, în fiecare zi, un eveniment de PR pentru o carte a unui membru CNA este… o picătură într-o apă de ploaie. 

Totuși, cum mai poate judeca Răsvan Popescu reclamațiile de la CNA, când știe câte televiziuni i-au difuzat știri și „ediții speciale” despre cărțile sale pe „ochi frumoși”, că sunt complice la promovare? Numai pentru că el este membru CNA?

Dar „Ediția specială” de la Canal 33 de luni seara n-a fost ultimul „capitol” din PR-ul pentru cartea „Omul orchestră…” La jumătate de oră de la difuzare, la „Cartea săptămânii”, rubrică ținută de Vicențiu Popa la aceeași televiziune, a fost prezentată, în stilul bolovănos, confuz și onctuos al realizatorului (parcă a fost adus de pe stradă!), tot volumul „Omul orchestră…” de Răsvan Popescu. Ce coincidență!

Ciudată este lumea asta a audiovizualului: în urmă cu trei săptămâni, Alexandru Răducanu, patronul televiziunii Canal 33, a fost la CNA și, după o prezentare superficială, a obținut licența pentru Bucătăria TV, pentru Seraphim Media Group, o firmă înființată în 2011, dar care, în ultimii cinci ani (2018 – 2022), n-a avut cifră de afaceri (zero lei cifră de afaceri) și în 2022, compania avea datorii de 1,5 milioane de lei, conform site-ului Ministerului Finanțelor. Să fie un gest de recunoștință difuzarea „ediției speciale” pentru licența obținută atât de ușor pentru Bucătăria TV? Dar să nu ne hazardăm cu teorii conspiraționiste în „bucătăria” altora! Cu atât mai mult cu cât votul din CNA a fost în unanimitate.

Este bine să fii membru CNA și scriitor. Ai promovarea asigurată. Interesant ar fi de văzut, după ce Răsvan Popescu va ieși la pensie, pensionar CNA, desigur!, dacă televiziunile vor mai avea vreun interes de PR pentru cărțile sale. De obicei, când ieși dintr-o industrie sau decazi, nu te mai cunoaște nimeni. Așa-i în România, îi faci PR jupânului atât cât este jupân.   

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *