Șapte mari bănci europene au făcut peste 3 mld. euro profit în Rusia, în 2023, și au plătit taxe în valoare de 800 mil. euro. O bancă austriacă a achitat mai mult de jumătate din sumă

Șapte mari bănci europene au făcut peste 3 mld. euro profit în Rusia, în 2023, și au plătit taxe în valoare de 800 mil. euro. O bancă austriacă a achitat mai mult de jumătate din sumă

Cele mai mari bănci europene care continuă să opereze în Rusia au plătit peste 800 de milioane de euro în taxe la bugetul rus în 2023, a calculat Financial Times. Cifra este de patru ori mai mult decât înainte de intrarea trupelor ruse în Ucraina, relatează cotidianul rus Kommersant.

Cele șapte bănci europene de top în funcție de active din Rusia – Raiffeisen Bank International, UniCredit, ING, Commerzbank, Deutsche Bank, Intesa Sanpaolo și OTP – au raportat un profit combinat de peste 3 miliarde de euro în 2023, în ciuda promisiunilor de a minimiza expunerea lor rusă, după invazia pe scară largă a Ucrainei.

Aceste profituri au fost de trei ori mai mari decât în ​​2021 și au fost parțial generate de fonduri pe care băncile nu le pot retrage din țară.

Creșterea profitabilității a făcut ca băncile europene să plătească taxe de aproximativ 800 de milioane de euro, în creștere față de cele 200 de milioane de euro în 2021, arată o analiză a Financial Times.

Taxele plătite de băncile europene, echivalentul a aproximativ 0,4% din toate veniturile bugetare non-energetice preconizate ale Rusiei pentru 2024, sunt un exemplu al modului în care companiile străine care rămân în țară ajută Kremlinul să mențină stabilitatea financiară în ciuda sancțiunilor occidentale.

Mai mult de jumătate din plățile în valoare de 800 de milioane de euro, sub formă de impozite, ale băncilor europene au fost făcute de Raiffeisen Bank International din Austria, care are cea mai mare prezență în Rusia dintre creditorii străini.

Profiturile rusești ale RBI s-au triplat la 1,8 miliarde de euro, între 2021 și 2023, reprezentând jumătate din profitul total al grupului austriac, comparativ cu aproximativ o treime înainte de război.

Pe lângă contribuțiile fiscale obișnuite în 2023, Raiffeisen a plătit 47 de milioane de euro ca urmare a unei taxe excepționale impuse de Kremlin unor companii anul trecut.

După invazia pe scară largă a Ucrainei de către președintele Vladimir Putin în februarie 2022, RBI și-a exprimat în mod repetat planul de a-și reduce și cesiona operațiunile din Rusia. S-a confruntat cu critici persistente din partea Băncii Centrale Europene și a Departamentului de Trezorerie al SUA pentru că nu a finalizat încă retragerea.

Deși RBI (Raiffeisen Bank International AG) a făcut unele eforturi pentru a-și reduce expunerea în Rusia, cum ar fi o scădere cu 56% a portofoliului său de credite de la începutul anului 2022, unele măsuri indică contrariul. Anunțurile recente de locuri de muncă ale RBI în Rusia sugerează planuri ambițioase pentru „extinderea multiplă a bazei de clienți activi”, a dezvăluit FT.

Deutsche Bank, OTP din Ungaria și Commerzbank și-au redus semnificativ prezența în Rusia, care era deja mică în comparație cu RBI, au spus reprezentanții acestora. Intesa este cel mai aproape de a ieși de pe această piață, dar încă nu și-a vândut afacerea din Rusia. UniCredit a refuzat să comenteze datele.

Băncile americane nu au fost incluse în calculele Financial Times deoarece nu își dezvăluie rezultatele din Rusia în rapoartele lor.

Dar, ciuda închiderii afacerilor sale corporative și de retail, Citigroup, al patrulea cel mai mare creditor al SUA, care a obținut un profit de 149 de milioane de dolari și a plătit 53 de milioane de dolari în Rusia în 2023, a devenit al patrulea cel mai mare contribuabil dintre băncile occidentale din Rusia, potrivit Școlii de Economie din Kiev, care a făcut calculele bazându-se pe datele Băncii Centrale Ruse.

Un alt gigant american, JPMorgan, a raportat un profit de 35 de milioane de dolari și a plătit taxe 6,8 milioane de dolari, potrivit instituției de cercetare.

Creditorii occidentali au beneficiat de impunerea de sancțiuni asupra majorității sectorului financiar rus, căruia i s-a blocat accesul la sistemul internațional de plăți interbancare Swift. Asta a făcut din băncile internaționale un colac financiar de salvare pentru Moscova, în raport cu vestul.

Astfel de factori au contribuit la creșterea de trei ori a veniturilor nete din comisioane ale RBI în Rusia, de la 420 de milioane de euro în 2021, la 1,2 miliarde de euro în 2023.

„Nu este doar în interesul RBI să rămână în Rusia. [Banca centrală a Rusiei] va face tot posibilul pentru a nu-i lăsa să plece, deoarece există puține bănci nesancționate prin care Rusia poate primi și trimite plăți Swift”, a spus un director bancar rus.

Băncile au beneficiat, de asemenea, de majorări ale ratei dobânzii, rata cheie a băncii centrale ruse este acum de 16%, de aproape două ori mai mare decât înainte de război. Creșterile ratelor i-au ajutat pe creditori să obțină venituri extraordinare din împrumuturile cu rată variabilă și să acumuleze venituri suplimentare din fondurile prinse în conturile de depozit rusești.

Dar băncile nu pot accesa numerarul câștigat în Rusia din cauza restricțiilor de reglementare impuse în 2022, care interziceau plățile de dividende de la filialele ruse către întreprinderile din țările occidentale „neprietenoase”.

„Nu putem face nimic cu depozitele rusești, în afară de păstrarea lor la banca centrală. Deci, pe măsură ce ratele dobânzilor au crescut, la fel au crescut și profiturile noastre”, a spus un director executiv la o bancă europeană cu o filială rusă.

Numerarul blocat reprezintă un obstacol semnificativ în calea ieșirii din Rusia. De la începutul anului 2022, băncile au cerut și o autorizație personală din partea președintelui Vladimir Putin pentru vânzarea operațiunilor lor rusești.

Doar șapte bănci occidentale – din 45 incluse în lista celor care au nevoie de aprobarea prezidențială pentru a ieși – au primit o astfel de autorizație, inclusiv Mercedes-Benz Bank și Intesa.

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *