Sara și Diana Samson, fetele unei familii de români din Suedia, „luate abuziv” de asistența socială. Cum s-a ajuns în această situație și ce face statul român

Sara și Diana Samson, fetele unei familii de români din Suedia, „luate abuziv” de asistența socială. Cum s-a ajuns în această situație și ce face statul român

Cele două fetițe ale unor români din Suedia, familia Samson, „au fost luate abuziv de către asistenţa socială” în decembrie 2022, spun parlamentarii Titus Corlăţean și Ben Oni Ardelean, care au prezentat luni, 17 iunie, cazul într-o conferință de presă, relatează News.ro.

Este vorba despre o situație similară cu cea a familiei Bodnariu din Norvegia sau a familiei Furdui din Germania, în care copii români au fost luați de statele respective.

„Cele două fiice, Sara şi Diana, au fost luate abuziv de către asistenţa socială din comunitatea suedeză în care această familie locuieşte. Două fete, cu cetăţenie română exclusivă, sunt deţinute ilegal, abuziv şi împotriva dorinţei părinţilor, de statul sudez. Am încercat, la solicitarea părinţilor, gestionarea discretă pe canale diplomatice timp de aproape un an şi jumătate a acestui caz dramatic”, a declarat senatorul Titus Corlățean, precizând că „colaborarea cu instituţiile româneşti guvernamentale a fost foarte bună”, dar demersurile făcute până acum „nu primit niciun fel de răspuns din partea statului suedez”.

Când au fost luate de autorități, în decembrie 2022, cele două fete aveau la 11 ani neîmpliniţi și 10 ani.

„Conferinţa de presă de astăzi însă este determinată de o situaţie dramatică şi mă refer la o nouă tentativă de suicid a uneia dintre fetele care au fost luate de asistenţa socială”, a spus senatorul, relatând că totul a pornit de la o discuție dintre părinți și Sara, fata cea mare, care voia să primească „un machiaj şi un smartphone”.

„Părinţii îi răspund: «Eşti prea copil, eşti încă un copil şi eşti foarte frumoasă, nu este cazul la această vârstă de machiaj. Ţi-am luat un laptop cu acces la internet şi la şcoală, şi acasă, ai tot ceea ce îţi trebuie». Ştiind că la şcoală, fetele spuseseră, copiii foloseau smartphone-ul pentru a accesa inclusiv site-uri pornografice. În mod firesc, părinţii care sunt crescuţi în familia creştină au preferat să nu dea curs acestei solicitări. Fata a ameninţat că dacă nu i se va da curs solicitării va spune şcoală faptul că ei suferă de acte de violenţă în familie, ceea ce s-a şi întâmplat”, a declarat Titus Corlățean.

Parlamentarul român afirmă că cele două fete au fost luate de asistența socială suedeză „fără niciun fel de verificări”.

„Cealaltă fată, de la bun început, Diana, afirmă foarte clar că este o invenţie a surorii sale, că sunt copii iubiţi în familie, respectaţi, nu este vorba despre niciun fel de abuz. Cealaltă fată care iniţial a făcut această declaraţie falsă, după două-trei zile realizează că situaţia este foarte delicată şi se produce o ruptură în familie şi spune foarte clar asistenţei sociale şi poliţiei faptul că în niciun caz nu au fost tratate rău şi că a fost o solicitare a ei căreia părinţii dintr-un motiv sau altul nu i-au dat curs la acel moment”, a mai declarat senatorul, adăugând că după o investigație de câteva săptămâni, poliția a închis cazul.

„Evident, nu au existat astfel de probe, moment în care dispare orice fel de raţiune pentru ca fetele să fie deţinute în continuare de către asistenţa socială”, mai spune el.

Potrivit acestuia, a fost solicitată repatrierea, dar nu a fost primit un răspuns.

„Suntem pregătiţi pentru o misiune la Stockholm. O intrarea cu cizma în viaţa privată de familie!”, a susținut parlamentarul.

„Părinţii copiilor au fost întrebaţi dacă sunt lăsaţi să cânte doar cântece creştine. Au început să ia copii pentru motive hilare, banale”, a declarat și deputatul Ben Oni Ardelean.

În anul 2015, cei cinci copii ai lui Marius şi Ruth Botnariu au fost luați de autoritățile din Norvegia, în urma unor acuzații că părinții nu se purtau bine cu cei mici. Un an mai târziu, municipalitatea Naustdal a decis că aceştia se pot întoarce în familie. După ce și-au recuperat copiii, soții Botnariu s-au mutat în România.

*Telverde Antisuicid: Pentru consiliere în situaţii de criză suicidară puteţi contacta Alianţa Română de Prevenţie a Suicidului între orele 19.00 și 7.00, la numărul de telefon 0800 801 200 (apelabil gratuit la nivel naţional din orice reţea) sau oricând prin e-mail la sos@antisuicid.ro.

*Helpline DepreHUB: Pentru sprijin și prim ajutor psihologic puteți contacta hubul antidepresie, primul de acest fel din România, la numărul de telefon 037 445 6420 (apelabil gratuit la nivel național din orice rețea). Linia este deschisă nonstop. În cazul în care simțiți că sinuciderea este iminentă, apelați de urgență 112.

Foto: 123rf.com

  

  

Please follow and like us:
Pin Share