Sărbătoare 25 septembrie – Doi sfinți foarte importanți sunt pomeniți în calendarul ortodox în această zi

Sărbătoare 25 septembrie – Doi sfinți foarte importanți sunt pomeniți în calendarul ortodox în această zi

Sărbătoarea Sfintei Cuvioase Eufrosina și a Sfântului Serghie de Radonej

Pe data de 25 septembrie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe doi sfinți cu vieți remarcabile: Sfânta Cuvioasă Eufrosina și Sfântul Serghie de Radonej. Amândoi au fost modele de nevoință duhovnicească, de iubire față de Dumnezeu și de aproapele, și de minuni săvârșite prin rugăciune.

Sfânta Cuvioasă Eufrosina a trăit în secolul al V-lea, în Alexandria Egiptului, fiind fiica unui om bogat și nobil, pe nume Pafnutie. Deși era frumoasă și avea multe oferte de căsătorie, ea a dorit să se dedice lui Hristos și să trăiască în feciorie. Pentru a scăpa de presiunea tatălui ei, care o voia măritată cu un tânăr ales de el, ea a fugit de acasă și s-a refugiat într-o mănăstire de călugări, dându-se drept bărbat și luând numele de Smaragd. Acolo a petrecut 38 de ani în post, rugăciune și ascultare, fără ca nimeni să-i cunoască adevărata identitate. Abia pe patul de moarte, ea și-a dezvăluit tatălui ei, care venise să o viziteze, că este fiica lui pierdută. Pafnutie a rămas uimit și emoționat de această revelație, și a rămas în chilia fiicei sale până la sfârșitul vieții sale. Sfânta Eufrosina este prăznuită ca ocrotitoarea femeilor și a celor care doresc să se căsătorească.

Sfântul Serghie de Radonej a trăit în secolul al XIV-lea, în Rusia, fiind fiul unui boier din Rostov. De mic copil, el a arătat o mare dragoste pentru Dumnezeu și pentru învățăturile Bisericii. La vârsta de 20 de ani, el a renunțat la lume și s-a retras împreună cu fratele său Ștefan într-o pustie din pădurea Radonejului. Acolo au construit o bisericuță din lemn și au început să ducă o viață aspră de sihastrie. După moartea fratelui său, Serghie a rămas singur în pustie, dar curând au început să vină la el alți călugări care îl căutau ca pe un duhovnic și un povățuitor. Astfel s-a format o mânastire sub conducerea lui Serghie, care avea ca reguli ascultarea, smerenia, iubirea și munca. Sfântul Serghie a fost un mare făcător de minuni, vindecând bolnavi, alinând necazuri și propovaduind credința ortodoxă. El a fost și un sprijinitor al poporului rus în lupta împotriva invadatorilor tătari. Sfântul Serghie este praznuit ca întemeietorul monahismului rusesc și ca ocrotitor al Rusiei.

Sfinții Cuvioși Eufrosina și Serghie ne învață prin exemplul lor cum să ne dăm toată viața lui Dumnezeu și cum să ne iubim aproapele ca pe noi înșine. Ei ne arată că prin rugaciune putem face minuni și putem birui orice greutate. Spre ei să ne îndreptăm cu credința noastră și să le cerem mijlocirea lor înaintea lui Hristos, Cel ce i-a încununat cu cununile sfințeniei. Amin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *