Sărbătoare 3 decembrie. Este zi de post, cu dezlegare la pește – Mari sfinți sunt pomeniți astăzi

Sărbătoare 3 decembrie. Este zi de post, cu dezlegare la pește – Mari sfinți sunt pomeniți astăzi

 

Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfântul Sfințit Cuvios Gheorghe de la Cernica și Căldărușani, Sfântul Proroc Sofronie, Vindecarea orbului din Ierihon (Dezlegare la pește).

 

Vindecarea orbului din IerihonÎn vremea aceea, pe când Se apropia Iisus de Ierihon, un orb ședea lângă drum, cerșind. Și, auzind el mulțimea care trecea, întreba ce se întâmplă. Și i-au spus că trece Iisus Nazarineanul. Atunci el a strigat, zicând: Iisuse, Fiul lui David, miluiește-mă! Și cei care mergeau înainte îl certau ca să tacă, dar el cu mult mai mult striga: Fiule al lui David, miluiește-mă! Deci, oprindu-Se, Iisus a poruncit să-l aducă la El; și apropiindu-se, l-a întrebat: Ce voiești să-ți fac? Iar el a spus: Doamne, să văd! Și Iisus i-a zis: Vezi! Credința ta te-a mântuit. Și îndată a văzut și mergea după El, slăvind pe Dumnezeu. Iar tot poporul care văzuse a dat laudă lui Dumnezeu (Ev. Luca 18, 35-43).

 

Este sărbătoare mare, în a 31-a duminică după Rusalii. Tot în acestă zi, de post, biserica a rânduit să fie dezlegare le pește.

 

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica 

Sfântul Cuvios Gheorghe era recunoscut pentru învățăturile sale și pentru minunile săvârșite, având harul înainte vederii și al străvederii. În ultimii ani din viață, a condus mănăstirile Cernica și Căldărușani, cu evlavie și iubire față de Dumnezeu.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica a fost român de neam şi era din părţile Ardealului. S-a născut din părinţi cucernici şi iubitori de Dumnezeu, în anul 1730, într-o familie evlavioasă din Săliştea Sibiului. Încă din fragedă vârstă, fiind plin de râvnă pentru Dumnezeu, dorea să vieţuiască după rânduiala călugărească a Părinţilor din Sfântul Munte Athos.

Dar, din pricina prigoanei din Ardeal împotriva Ortodoxiei şi a monahismului, la vârsta de 19 ani a trecut în Ţara Românească. Bunul Dumnezeu a ascultat glasul inimii lui, căci, aflându-se în Bucureşti un mitropolit grec, tânărul Gheorghe s-a dus la el şi i-a cerut să-i fie ucenic, şi învoindu-se mitropolitul, l-a primit; iar după ce mitropolitul şi-a isprăvit treburile în Bucureşti, l-a luat cu sine la Constantinopol. Tânărul Gheorghe a rămas la Constantinopol, în ascultare faţă de mitropolit, trei ani, după care a plecat în Sfântul Munte cu binecuvântarea lui.

A intrat în obştea Sfintei Mânăstiri Vatoped, unde a fost făcut rasofor, apoi a fost hirotonit diacon. Căutând un părinte duhovnicesc, l-a întâlnit pe Cuviosul Paisie, cu care s-a retras în singurătate, îndeletnicindu-se cu rugăciunea, citirea şi traducerea sfintelor cărţi, la Schitul Sfântul Ilie, scrie basilica.ro.

Acolo a petrecut mult timp în rugăciune, posturi și nevoințe, în privegheri și îndelungate meditații, ajungând să fie cunoscut în Sfântul Munte pentru râvna și nevoințele sale.

Potrivit scrierilor bisericii, la vârsta de 33 de ani, a plecat cu duhovnicul său și cu alți ucenici în Moldova, la Mănăstirea Dragomirna (1763-1775).

Din cauza ocupației austriece din Bucovina, au fost nevoiți să se mute împreună cu Sfântul Paisie și cu alți monahi la Mănăstirea Secu și apoi la Mănăstirea Neamț.

Pe data de 1 septembrie 1781 a fost numit Mitropolit și a ales ca loc schitul Cernica, un loc părăsit de aproximativ 30 de ani. Cu ajutorul ucenicilor și al oamenilor din zonă, a reușit să curețe zona și să renoveze Mănăstirea, pe care a redeschis-o oficial, în anul 1785.

Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica a trecut la cele veșnice în anul 1806. Pe data de 20 noiembrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii a hotărât ca Sfântul să fie trecut în calendar, iar cinstirea sa să fie pe data de 3 decembrie.

 

Sfântul Proroc Sofronie

Sfântul Proroc Sofronie este numit în cărțile ebraice Tefanian, adică „straja Domnului” sau „cunoscătorul celor ascunse”. Proorocul Sofronie și-a împlinit misiunea profetică în timpul regelui Iosia din regatul Iuda (640-609). În cartea lui, alcătuită din trei capitole, Proorocul Sofronie vestește apropiata distrugere a regatului Iuda pentru necredința locuitorilor și închinarea la idoli, îndemnându-i la pocăință.

Totodată, el vestește pieirea filistenilor, moabiților, asirienilor și a altor popoare care i-au asuprit pe iudei. Poporului Domnului se va întoarce din robia babilonică (Sofronie III, 20). Sfântul Proroc Sofronie vestește venirea Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim și întemeierea Bisericii Sale (Sofronie III, 14-17), potrivit basilica.ro.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *