Sarmuzac – rețetă de mujdei lipovenesc. Cum se face sarmuzacul din usturoi

Sarmuzac – rețetă de mujdei lipovenesc. Cum se face sarmuzacul din usturoi

Sarmuzacul, sau maioneza de usturoi, are un gust picant, ușor acrișor, este preparatul întâlnit în zona Dobrogei și se poate servi alături de preparatele din pește și cele pe grătar. Descoperă cum se face sarmuzacul din usturoi. Rețetă de mujdei lipovenesc.

Mujdeiul dobrogean de usturoi poate fi pregătit în două variante: drept maioneză de usturoi, dar și mujdei de usturoi cu roșii coapte. Este mujdeiul care se pregătește rapid, din câteva ingrediente, și aduce un plus de aromă preparatelor pregătite pe grătar ori celor pe bază de pește. Așadar, cum faci sarmuzac din usturoi.

Sarmuzac – rețetă de mujdei lipovenesc

Ingrediente

3 căpățâni de usturoi;
3 linguri de oțet sau 3 linguri zeamă de lămâie;
100 ml ulei;
Pătrunjel verde sau mărar;
Sare.

Mod de preparare

Zdrobește usturoiul într-un mojar până când obții o pasta densă. Pune apoi usturoiul într-un bol, pune sare, cât preferi, și amestecă bine. Începe acum să torni ulei, treptat, la fel ca la maioneză, și să amesteci până la omogenizare. Aproape de final, când mai ai puțin ulei de adăugat, pune și zeama de lămâie sau oțetul. Amestecă bine totul și adaugă acum restul de ulei care ți-a mai rămas.

Sarmuzac de usturoi

Sarmuzac – rețetă de mujdei cu roșii coapte

Ingrediente

3 căpățâni de usturoi;
3 linguri de oțet sau 3 linguri zeamă de lămâie;
3, 4 roșii coapte;
100 ml ulei;
Pătrunjel verde sau mărar;
Sare.

Mod de preparare

Zdrobește usturoiul într-un mojar până când obții o pasta omogenă. Pune apoi usturoiul într-un bol, pune sare, cât preferi, și amestecă bine. Începe acum să torni ulei, treptat, la fel ca la maioneză, și să amesteci până la omogenizare.

Compoziția trebuie să se îngroașe și să arate asemenea unei paste cremoase. Aceasta crește în volum și consistența se îngroașă pe măsură ce adaugi ulei și amesteci repede. Sarmuzacul este, de fapt, o maioneză de usturoi, cu un gust puternic și aromat.

Aproape de final, când mai ai puțin ulei de adăugat, pune și zeama de lămâie sau oțetul. Amestecă bine totul și adaugă acum restul de ulei care ți-a mai rămas.

Acum, după ce ai copt roșiile, înlătură-le coaja și pune-le într-o sită pentru a-și elimina zeama cât de mult se poate. Încearcă să pui în mujdei doar pulpa de la roșiile coapte.

Amestecă totul energic și asta este tot. Poți presăra deasupra verdeață proaspătă, mărar sau pătrunjel. Păstrează sarmuzacul la frigider până în momentul servirii.

Originea mujdeiului

Mujdeiul este considerat un sos aromat din usturoi tocat sau zdrobit, alături de alte câteva ingrediente simple, și este consumat adesea lângă mai multe preparate culinare, în bucătăria românească.

Cuvântul mujdei provine din sintagma „must de ai”, unde „ai” este o formă arhaică/ regională pentru termenul de „usturoi”. Alții cred că denumirea provine de la expresia franțuzească „mousse d’ail”.

Mujdeiul se poate pregăti rece, dar și cald, cu apă fierbinte. Se amestecă într-un mojar, instrument folosit special pentru sfărâmarea, zdrobirea, măcinarea sau pisarea și amestecarea unor ingredient/condimente.

Tipuri de mujdei

În fiecare zonă a țării există câte o rețetă diferită de mujdei de usturoi.

Mujdeiul dobrogean – poate conține, pe lângă usturoi, ardei iute, zeamă de lămâie, untdelemn cald, roșii coapte sau oțet;

Mujdeiul moldovenesc – poate conține ingredient precum legume (ardei, morcovi) și bulion de carne;

Mujdeiul oltenesc – rețeta poate conține oțet, mărar proaspăt sau untdelemn;

Mujdeiul transilvănean – poate conține smântână, miere, tarhon tocat sau oțet de mere;

Mujdeiul dunărean cald – poate fi făcut sub forma unui sos pe bază de făină, unt, supă de carne.

Mujdeiul de usturoi este sosul ce poate fi adăugat preparatelor pe grătar precum friptură, ciolan afumat sau chiar mititei, dar și preparatelor din pește făcute pe grătar sau prăjite, servite alături de mămăligă.

Descoperă și cele mai bune rețete de conopidă gratinată

Sursă foto: 123rf.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *