Scandal în PNL din cauza relației cu PSD și a măsurilor fiscale. Ministrul Boloș a primit o listă de negociere și eliminarea unor supraimpozite. Care sunt acestea

Scandal în PNL din cauza relației cu PSD și a măsurilor fiscale. Ministrul Boloș a primit o listă de negociere și eliminarea unor supraimpozite. Care sunt acestea

Duminică, la Vila Lac, au avut loc în discuții politice tensionate. Mai mulți parlamentari PNL i-au reproșat ministrului de finanțe Marcel Boloș că nu a comunicat la timp partidului măsurile de austeritate și că „a ascultat mai mult vocea PSD”.

„Toate deciziile fiscale trebuie luate prin vot în Biroul Politic Național al PNL. Nu se pot lua în cerc restrâns împreună cu PSD. Am cerut măcar scoaterea supraimpozitării contractelor part-time, să primească și PNL satisfacție”, au spus duminică mai mulți parlamentari PNL către Nicolae Ciucă și Marcel Boloș. Întâlnirea a avut loc la Vila Lac, complexul de protocol din nordul Capitalei, lipit de parcul Bordei. 

Boloș are o listă de câteva propuneri cu care să se ducă la PSD: scoaterea taxei de 0.3% pe proprietățile de peste 500.000 de euro, plafonul pentru PFA-uri și eliminarea suprataxării contractelor part-time”, au dezvăluit oameni din conducerea PNL care au asistat la discuție, sub condiția confidențialității.

Pe acest chestiuni, fiscal-bugetare, un vot era așteptat luni, în ședința oficială a Biroului Politic Național al PNL. Dar, în urma discuțiilor de duminică, lideri din partid estimează că votul va fi amânat. „Ca să obținem ce vrem”, sună explicația.  

Rareș Bogdan: PNL nu e „ruda săracă”

Social-democrații au dat un vot similar, sâmbătă, în cadrul Consiliului Politic Național. Asta chiar dacă nu au fost informați despre măsurile cuprinse în pachetul negociat cu Comisia Europeană.

<strong>La discuția liberală de sâmbătă, Rareș Bogdan, dar și alți lideri PNL au reproșat dinamica relației cu PSD. </strong>

„PNL trebuie să discute pe picior de egalitate cu PSD, nu ca ruda săracă. Nu ne pot ataca toți din PSD și noi să tăcem. Ori înțeleg că suntem egali, ori rupem căruța! Dacă ne mai atacă, trebuie să îi atacăm și noi. Nu putem să îi dăm un cec în alb lui Ciolacu decât pentru măsurile negociate în Coaliție. Nu putem să fim de acord cu pachetul de măsuri dacă nu știm concret ce conține legea de asumare”, a spus prim-vicepreședintele PNL în ședința de la Vila Lac. 

Nemulțumirea din PNL a fost multiplicată de faptul că liberalii nu au fost informați că guvernul își va angaja răspunderea pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare și de reducere a cheltuielilor statului. Prim-vicepreședinții au aflat informația de la televizor, după cum au dezvăluit surse din conducerea PNL.

Nicolae Ciucă, contrazis de parlamentarii PNL

Din cauza lipsei procedurii parlamentare, liberalii nu mai pot depune amendamente. Trebuie să accepte pachetul de măsuri fiscal-bugetare în forma integrală, așa cum este el propus de guvern.

„Nicolae Ciucă a intervenit și le-a explicat că a luat decizia angajării răspunderii după ce a avut o discuție cu Alina Gorghiu, ministrul justiției, care i-a comunicat că nu se pot da Ordonanțe de Urgență pentru că se modifică șapte legi organice. Atunci soluția a fost angajarea răspunderii”, a spus un lider al conducerii PNL prezent la ședința de la Vila Lac.

Cineva prezent a remarcat că, dimpotrivă, Gorghiu, ministrul justiției declarase pentru TVR că nu a fost informată că guvernul își va angaja răspunderea pentru pachetul de austeritate. 

A fost doar unul dintre momentele în care lui Ciucă i s-a sugerat, de către parlamentarii de la Vila Lac, că vine cu informații nesigure. 

Lideri PNL: măsura supraimpozitării microîntreprinderilor lovește în electoratul liberal

„Am cerut să fie o echipă de negociere care să impună și măsuri pentru partea dreaptă, pentru că afectați sunt oamenii care muncesc. Ministrul Boloș a prezentat, în principiu, cam ce a declarat pentru Libertatea înainte de ședință. Ne-a spus că pentru microîntreprinderi, 60% se regăsesc pe impozitul de 1%, în timp ce 40% vor intra sub impozitul de 3%. Aici lovește în electoratul nostru”, a spus un vicepreședinte.

Fostul ministru de finanțe, Alexandru Nazare, i-a reproșat lui Marcel Boloș că a preferat să discute cu mass-media înainte să vină în fața partidului. 

Episodul la care s-a referit Nazare a fost cel în care ministrul Boloș a prezentat măsurile economice într-un interviu pentru publicul Libertatea, înaintea ședinței de la Vila Lac.

Rareș Bogdan și Florin Cîțu s-au contrat cu ministrul de finanțe

„Dar, sincer, nu s-a serios pus problema demisiei lui Boloș sau a demiterii. Singurii care au avut anumite remarci au fost prim-vicepreședintele Rareș Bogdan, care a spus, că „Marcel trebuie să asumi sau pleci”, au declarat participanți la discuție.   

<strong>„Într-adevăr, Florin Cîțu le-a cerut lui Boloș și Ciucă să plece, însă aceasta e o cerere recurentă la fostul premier”, au mai explicat aceste surse. Fostul premier Florin Cîțu i-a reproșat lui Marcel Boloș că „nu citește bine PNRR, în sensul că nu-l interpretează corect”.</strong>

„Cîțu l-a pus să citească din PNRR, că acolo doar se face o analiză în jaloanele 205, 207. Cîțu i-a spus că folosește jaloanele pentru a motiva introducerea taxelor”, au dezvăluit surse din PNL.

Jalonul 205 vizează o analiză a sistemului fiscal din România cu scopul de a formula recomandări pentru a se asigura că sistemul fiscal contribuie la promovarea și menținerea unei creșteri economice sustenabile.

Conform acestui jalon, Ministerul de Finanțe se va asigura de eliminarea treptată a stimulentelor fiscale și a lacunelor fiscale în ceea ce privește impozitul pe venit, impozitul pe profit (inclusiv regimurile speciale care pot face obiectul unor derogări), – contribuțiile sociale și impozitul pe proprietate (și anume impozitele locale) și – orientarea regimului fiscal către aplicarea de taxe ecologice, ținând seama de impactul de redistribuire a veniturilor al acestei măsuri.

Replica lui Boloș către Cîțu: „PNNR a fost adoptat în timpul mandatului tău”

Jalonul 207 din PNRR are în vedere revizuirea cadrului fiscal. Ambele măsuri sunt planificate a fi îndeplinite până la 1 ianuarie 2024.

Marcel Boloș i-a replicat că PNRR a fost semnat în timpul mandatului lui Florin Cîțu ca premier. 

Un alt reproș venit din partea lui Cîțu a fost legat de impozitul de 1% pe cifra de afaceri pentru multinaționale. Cîțu s-a declarat din nou contra creșterii taxelor.

Afirmația lui Cîțu l-a enervat pe Nicolae Ciucă, iar cei doi s-au contrat pe tema introducerii de taxe și identității PNL.

Palatul Cotroceni, epicentrul deciziilor, cred mulți liberali

Printre cei care l-au mai criticat pe ministrul Marcel Boloș s-a numărat și vicepreședintele Robert Sighiartău.

<strong>„Să fim serioși, măsurile nu se iau în PNL. Toate măsurile sunt discutate și aprobate la Palatul Cotroceni”, a punctat un membru al conducerii PNL despre modul în care se ia decizia în partid asupra măsurilor fiscal-bugetare.</strong>

Liberalii i-au mai reproșat lui Marcel Boloș că îl apără pe Adrian Câciu, fost ministru de finanțe, și nu prezintă situația bugetului pe care acesta a lăsat-o. Liderii PNL îl consideră pe Câciu drept principalul responsabil pentru gaura din buget.

Ce se va întâmpla?

Măsurile fiscal bugetare urmează să fie aprobate de Guvernul Ciolacu prin angajarea răspunderii în fața Parlamentului. 

Dacă nu sunt de acord cu forma propusă, singura variantă a parlamentarilor PNL este să voteze moțiunea de cenzură depusă de Opoziție. 

„Dar este foarte puțin probabil ca acest lucru să se întâmple”, au declarat surse din conducerea PNL pentru Libertatea, precizând că se mizează pe „o preocupare a PSD de a nu ostiliza complet PNL”. 

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *