Scandal între Kiev și Beijing, după ce un grup de chinezi a petrecut la ruinele teatrului bombardat din Mariupol: „Au cântat Katiușa”

Scandal între Kiev și Beijing, după ce un grup de chinezi a petrecut la ruinele teatrului bombardat din Mariupol: „Au cântat Katiușa”

Oleh Nikolenko, purtător de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, spune că influencerii chinezi au intrat „ilegal” în „orașul ocupat temporar”, au petrecut la ruinele teatrului din Mariupol, iar una dintre „bloggerițe” a cântat piesa „Katiușa”, „unde armata rusă a ucis peste 600 de oameni nevinovați”, relatează publicația ucraineană Ukrainska Pravda.

„Conform informațiilor disponibile, un grup de bloggeri chinezi a ajuns în orașul ocupat temporar. Sosirea lor este ilegală. Încalcă grav legislația Ucrainei, care reglementează traversarea statului de către străini. Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei inițiază o interdicție de intrare în Ucraina pentru aceste persoane”, a transmis Nikolenko.

Nikolenko a subliniat că „Ucraina respectă integritatea teritorială a Chinei și așteaptă de la partea chineză o explicație a scopului șederii cetățenilor chinezi la Mariupol, precum și a modului în care au ajuns în orașul ucrainean ocupat temporar”.

Rușii au preluat controlul complet asupra orașului ucrainean Mariupol în primăvara lui 2022, după lupte dure care au durat mai multe luni și o rezistență aprigă a apărătorilor ucraineni la uzina Azovstal.

Oficialul a publicat și un videoclip cu interpretarea piesei „Katiușa”, de „cântăreața de operă” Wang-Fang, la ruinele teatrului din Mariupol, „unde armata rusă a ucis peste 600 de oameni nevinovați”, „un exemplu de degradare morală completă”.

„Katiușa” a fost compus în 1938, pe versurile lui Mihail Isakovski și muzica lui Matvei Blanter. Cântecul a câștigat popularitate în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, când mulți bărbați din URSS și-au părăsit soțiile și iubitele pentru a pleca pe front.

Cântecul descrie dragostea dintre o fată și un soldat plecat să-și facă serviciul militar. Fata se gândește că iubitul ei va își va apăra patria și poporul, pe când ea, recunoscătoare, îi va păstra neștirbită iubirea.

Ce spun rușii

Anterior, Serghei Aksionov, guvernatorul instalat de ruși în Crimeea anexată ilegal, s-a lăudat că a primit o „delegație din China”.

El a susținut că aceștia sunt „reprezentanți ai mass-media și ai sferelor culturale ale Republicii Populare Chineze” cu care a discutat „probleme legate de turism”. 

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *