Scandal la Muzeul Național de Artă: Acuzații de fals pentru tablouri care provin de la familia Năstase și incluse în expoziția Victor Brauner . Un al doilea istoric cere să fie verificate

Scandal la Muzeul Național de Artă: Acuzații de fals pentru tablouri care provin de la familia Năstase și incluse în expoziția Victor Brauner . Un al doilea istoric cere să fie verificate

Istoricul de artă Adrian Buga a recomandat Muzeului Național de Artă „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experţi internaţionali în opera lui Brauner”, la o zi după ce un alt istoric a vorbit despre „falsuri la limita ridicolului”. Acum, a ieșit la iveală că controversele înconjoară trablouriole din colecția privată a familiei Năstase, relatează News.ro

Într-un mesaj pe Facebook, care anunță un „protest public”, istoricul de artă Adrian Buga vorbește și el despre probleme privind expoziția „Victor Brauner. Între oniric și ocult”.

„Situația cea mai gravă, fiind gata să protestez public, este legată de problemele grave de autenticitate ale unor opere de artă care fac parte din expoziția Brauner. Sunt cunoscute ca lucrări cu mari probleme de autenticitate lucrările care fac parte din colecțiile: Adrian Năstase, Andrei Năstase, Mihnea Năstase”, spune istoricul de artă Adrian Buga.

El cere MNAR „să facă urgent o contraexpertiză realizată de experți internaționali în opera lui Brauner, care să confirme sau să infirme acuzele” și spune că este dispus să protesteze public.

„Dacă nu sefac publice expertizele cerute și nu se dă voie să se facă o contraexpertiză a lucrărilor menționate, iar aceste lucrări vor fi reproduse în viitorul catalog al expoziției Brauner, voi fi nevoit să PROTESTEZ PUBLIC în fața muzeului și în fața sediului MINISTERULUI CULTURII”.

„Falsuri la limita ridicolului”

Acuzațiile vin la o zi după ce istoricul și criticul de artă Pavel Șușară a vorbit, la rândul său, despre falsuri cuprinse în expoziții.

„Din păcate, iar aici nici nu ştiu dacă este vorba doar despre o incompetenţă impardonabilă sau, la fel de grav, despre o manevră conştientă de spălare a unor lucrări şi de manipulare, prin ricoşeu, a pieţei de artă, adică pur şi simplu de complicitate, un număr semnificativ de lucrări, peste numărul degetelor de la o mână, sunt falsuri la limita ridicolului.”, a scris Pavel Șusară.

Tot ieri, la solicitarea News.ro, managerul MNAR, Călin Stegerean, declara că lucrările provin din colecţii ale muzeelor, dar şi particulare din România şi Franţa, că „s-au avut în vedere autentificări” și că „nu a luat cunoştinţă până în prezent de existenţa unor falsuri”.

Foto: MNAR / Facebook.com

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *