Scandalul puilor „îngălbeniți” | Director general în ANPC, după ce declarația lui Horia Constantinescu a creat panică: „Era o expresie metaforică” / Ce spune Paul Anghel despre „tulpinile de salmonella periculoase”

Scandalul puilor „îngălbeniți” | Director general în ANPC, după ce declarația lui Horia Constantinescu a creat panică: „Era o expresie metaforică” / Ce spune Paul Anghel despre „tulpinile de salmonella periculoase”

La trei zile după ce Horia Constantinescu, încă președintele ANPC, a provocat un scandal susținând că în comerț sunt la vânzare pui de găină „îngălbeniţi” pentru a părea mai sănătoşi, dar „împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase”, Paul Anghel, director general în instituție, a scris pe Facebook că „este vorba despre o expresie metaforică”.

 

Ce a susținut Horia Constantinescu și cum a fost contrazis de ANSVSA

 

Miercuri dimineață, Horia Constantinescu a atras atenția asupra comercializării unor pui de găină „îngălbeniţi” pentru a părea mai sănătoşi, dar „împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase”.

„Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase. Asta este ceea ce numesc eu un fel de mâncare “gustos”. Astăzi, vom trimite informare către absolut toate instituţiile ce pot verifica cum s-a ajuns în această situaţie şi cine a acoperit adevărul. (…)

Dacă adăugăm şi ingredientul salmonella, descoperit la unele ferme de către colegii noştri, în condiţiile în care la fiecare dintre aceste structuri ar trebui să existe filtre serioase, nu superficiale, atunci puiul vopsit devine şi un pericol pentru sănătatea noastră. Ne confruntăm cu un atentat serios la siguranţa fiecăruia dintre noi: pui îngălbeniţi pentru a părea mai buni, împănaţi cu tulpini de salmonella periculoase”, a susținut Horia Constantinescu, pe Facebook.

Afirmația sa a fost demontată apoi de vicepreședintele ANSVSA, Dănuț Păle (PSD): „Într-adevăr a creat o stare emoţională extraordinară, dar din păcate acestea sunt practicile. Puiul galben există de când a apărut pasărea pe pământ. În zona aceasta, de ceva timp, metoda de creştere s-a schimbat. Într-adevăr, se folosesc în reţetele furajere atât pigmenţi naturali pe care îi găsim în porumb şi în lucernă, dar şi dintre aceia sintetici care dau acea culoare galbenă, dar care au fost aprobaţi de autoritatea de reglementare şi sunt folosiţi în hrana păsărilor (…) Sunt lucruri reglementate, lucruri normale, probabil că acum au descoperit unele instituţii acest lucru”.

Spre seară, Horia Constantinescu a revenit asupra declarației inițiale, susținând că nu sunt toxice furajele care le dau puilor o culoare galbenă, dar e „o practică comercială înşelătoare” deoarece sunt folosite pentru a crea senzația că puiul este de „calitate superioară”.

În aceeași zi, Horia Constantinescu a fost desemnat candidatul PSD la Primăria Constanța.

 

Reacția lui Paul Anghel la afirmațiile controversate făcute de Horia Constantinescu

 

Sâmbătă, directorul ANPC, Paul Anghel, a venit pe Facebook cu propriile explicații: „În legătură cu subiectul generic numit ‘puiul vopsit’ cred că toți consumatorii au înțeles că este vorba despre o expresie metaforică, menită să descrie constanta noastră preocupare legată de informarea completă, corectă și precisă a produselor în general și în cazul de față a celor din carne de pui”.

„Noi încercăm, prin controalele întreprinse, să evit[m înșelarea consumatorilor prin afișarea pe etichetele produselor a unor informații care nu corespund realității și nu de puține ori am depistat practici nelegale/comerciale incorecte/înșelătoare. Folosirea în produse a unor aditivi alimentari, omologați de instituțiile de specialitate, nu este periculoasă pentru consumator. Aceia dintre producători care decid să ofere un produs premium, cum ar fi ‘puiul hrănit cu porumb’ folosesc cereale, de exemplu porumb, pentru a obține produse superioare din punct de vedere vizual și calitativ. Monitorizăm constant conformarea acestora la normele legale privind etichetarea, astfel încât este permis să înscrie pe etichete ‘hrănit cu porumb’ doar dacă minim 50% din hrana pasărilor este porumb. Este natural ca în condițiile folosirii unei astfel de hrane, carnea și epiderma pasărilor să aibă culoarea galbenă”, a mai explicat Paul Anghel.

Cât despre „tulpinile de salmonella periculoase”, acesta a scris: „Al doilea subiect ce trebuie clarificat este legat de controalele întreprinse pentru depistarea salmonella la carnea de pui. În contextul eforturilor intensificate și susținute ale Uniunii Europene de stopare a acesteia, împreună cu colegii de la ANSVSA lucrăm îndeaproape în depistarea și indisponibilizarea loturilor suspecte. Ca urmare a monitorizărilor efectuate s-a identificat tulpina salmonella atât la carne de pui provenită din spațiul comunitar, Polonia și Ungaria, cât și din România. Referitor la cele din România este vorba de loturi de carne de pui provenite de la un producător din județul Vaslui, unde s-a confirmat o tulpină înalt patogenă, dar și de loturi suspecte provenite de la producători mari din județele Bacău și Buzău, pentru care încă nu avem confirmarea de la serotipizare”.

„Loturile respective au fost retrase de la vânzare, în așteptarea rezultatelor analizelor. Încă o dată, vrem să vă asiguram că scopul acestor verificari constante și a acestor comunicări este doar pentru a asigura consumatorul român de faptul ca ANPC – Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor este o instituție care nu doarme și care veghează constant la respectarea legii”, a mai susținut Paul Anghel, directorul ANPC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *