Scriitori americani renumiți au dat în judecată OpenAI că le-a folosit cărțile pentru antrenarea ChatGPT: „Dacă nu impunem limite, o să continue să ne jefuiască”

Scriitori americani renumiți au dat în judecată OpenAI că le-a folosit cărțile pentru antrenarea ChatGPT: „Dacă nu impunem limite, o să continue să ne jefuiască”

Un grup de 17 romancieri renumiți, între care George R.R. Martin (autorul seriei „Cântec de gheață și foc”, ecranizată de HBO sub titlul„Urzeala tronurilor”), John Grisham („Firma”, „Cazul Pelican”), George Saunders („Pastoralia”) și Jodi Picoult („Mici lucruri mărețe”), au intentat marți, 19 septembrie, un proces împotriva OpenAI, acuzând compania că le-a încălcat drepturile de autor când a folosit cărțile lor pentru a-și antrena chatbot-ul ChatGPT, scrie New York Times.

În plângere, formulată de Authors Guild, cea mai veche și cea mai importantă organizație profesională a scriitorilor din SUA, semnatarii susțin că „chatbot-urile OpenAI pot produce acum lucrări derivate, pot imita și rezuma cărțile autorilor, dăunând pieței și muncii lor”.

Succesul și profitabilitatea OpenAI se bazează pe încălcarea în masă a drepturilor de autor, fără nicio permisiune sau compensație pentru proprietarii drepturilor de autor.

Din plângerea scriitorilor americani:

Plângerea a fost depusă la Tribunalul Districtual al Statelor Unite pentru Districtul de Sud din New York.

Scriitorii care au semnat plângerea sunt, potrivit Author Guild, David Baldacci, Mary Bly, Michael Connelly, Sylvia Day, Jonathan Franzen, John Grisham, Elin Hilderbrand, Christina Baker Kline, Maya Shanbhag Lang, Victor LaValle, George R.R. Martin, Jodi Picoult, Douglas Preston, Roxana Robinson, George Saunders, Scott Turow și Rachel Vail.

Deși nu declară public care sunt lucrările pe care le folosește pentru a-și antrena modelele, OpenAI a recunoscut că folosește materiale protejate prin drepturi de autor.

Autorii au mai precizat, în plângere, că ChatGPT este capabil să producă rezumate ale cărților folosind detalii care nu sunt disponibile în recenzii sau în mediul online, ceea ce sugerează că „programul a fost alimentat cu cărțile în întregime”.

Douglas Preston, unul dintre romancierii care s-a alăturat procesului colectiv, a spus că a avut un șoc când a cerut ChatGPT să descrie personaje minore din cărțile sale și a primit înapoi informații detaliate, care nu erau disponibile în recenzii pentru romanele sale. „Doamne, nu e posibil așa ceva! ChatGPT mi-a citit toate cărțile?”, a spus Preston, apoi a adăugat: „Știa totul. Când am realizat asta, efectiv mi s-a făcut rău”.

Ce cred experții

Mary Bly, care publică romane istorice de dragoste sub numele de Eloisa James, s-a alăturat procesului Authors Guild pentru că și-a făcut griji că, dacă scriitorii nu reușesc să impună limite în privința preluării muncii lor, „companiile de tehnologie vor continua să ne jefuiască și să ne imite”.

Dacă au de gând să antreneze lucruri în viitor pe cărțile mele, trebuie să obțină licența. Nu poți să primești totul gratis!

Mary Bly:

Procese similare împotriva OpenAI, dar și împotriva Meta, părintele Facebook și Instagram, au fost intentate în ultimele luni de Michael Chabon, Ayelet Waldman și Matthew Klam.

Experții au păreri împărțite în legătură cu șansa scriitorilor de a câștiga în instanță, în fața OpenAI.

Unii susțin că dacă un program de inteligență artificială ingerează lucrări protejate prin drepturi de autor pentru instruire, apoi creează lucrări noi, care sunt substanțial diferite, aceasta constituie o utilizare loială. Alții, însă, cred că argumentul autorilor cel mai probabil va prevala.

Au introdus tot acest conținut în bazele lor de date fără să le ceară permisiunea autorilor – și pare a fi un conținut uriaș. Cred că instanțele vor decide că această copiere fără permisiune în baza de date este o încălcare în sine a drepturilor de autor.

Edward Klaris, avocat specializat în dreptul proprietății intelectuale:
  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *