Se apropie sezonul bețiilor. Ce semnifică “mangă”, “criță” sau “clește”?

Se apropie sezonul bețiilor. Ce semnifică “mangă”, “criță” sau “clește”?

Una dintre cele mai utilizate expresii pentru a descrie un grad avansat de ebrietate este “beat mangă”. Dar ce este MANGA? Potrivit DEX, este un regionalism care semnifică “surpătură într-un mal”, șanț la marginea drumului sau prăpastie. Evident, mai ales la țară, multi dintre cei care depășesc cu mult măsura cu băutura ajung în șanț, în mangă.

O altă expresie des întâlnită este “beat criță’. Și de această dată, misterul expresiei stă în substantiv. Potrivit renumitului lingvist Rodica Zafiu, “criță” este un regionalism arhaic, din zona Moldovei, pentru oțel, preluat din Ucraina, dar de origine germană.

De la ideea de oțel ca formă supremă a prelucrării metalului, a căpătat rolul de exprimare plastică a superlativului, adică un adverb echivalent cu “foarte”.

O altă expresie clasică, dar de origine urbană, este “beat clește”. În acest caz, e vorba doar de puțină imaginație pentru a-ți da seama că descrie acea stare de ebrietate în care persoana respectivă nu-și mai poate “desCLEȘTA” fălcile.

 

CONSUMUL DE ALCOOL, O PROBLEMĂ VECHE ÎN ȚĂRILE EUROPENE

 

Dincolo de farmecul lingvistic al expresiilor, fenomenul descris avea amploarea unui adevărat flagel în trecut. La începutul secolului XX, statisticile sanitare din România indicau faptul că în anumite regiuni peste 20% dintre localnici sufereau de alcoolism, iar viciul era transmis copiilor încă din stadiul de sugari, prin pâinea înnmuiată în vin sau rachiu cu scopul de a-i adormi sau a le calma durerile.

 

Din păcate, nici in prezent lucrurile nu stau foarte bine, Potrviti datelor Eurostat din 2021, România este pe locul 2 la capitolul adulți cu probleme serioase de consum (heavy drinking).

Danemarca (38%)

Romania (35%)

Luxembourg (34%)

Germania (30%)

Belgia (28%) 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *