Secretele celui mai bun gulaș – rețeta tradițională. Ingredientul folosit de bucătarii din Ținutul Secuiesc

Secretele celui mai bun gulaș – rețeta tradițională. Ingredientul folosit de bucătarii din Ținutul Secuiesc

Maria Santa are 55 de ani şi a învăţat să gătească gulaş în urmă cu zeci de ani, de la o bucătăreasă mai în vârstă care moştenise reţeta din familie. Maria găteşte zilnic preparatul la o pensiune, pentru clienţi dintre cei mai pretenţioşi, români dar şi foarte mulţi străini. 

„Preparatul este originar din Ungaria, un păstor de vite a făcut prima dată acest fel de mâncare. Gulyas se numea turma de vite şi de acolo îi vine numele. Păstorul a vrut ceva care să fie un pic mai diferit faţă de ce mânca până atunci şi a gătit în ceaun. Şi astăzi cel mai bun gulaş este cel făcut în ceaun”, explică bucătăreasa, citată de adevarul. 

Reţeta pentru 4 persoane include, pentru început, 3 linguri de ulei, 400 de grame de pulpă de vită, 400 de grame de ceapă albă, o lingură de boia dulce, sare şi piper după gust, o lingură de chimion măcinat şi 3-4 foi de dafin.

„Din toate astea se face un fel de tocană din carne de vită. Când s-a fiert, carnea turnăm peste ea supă din os, tot din vită, şi apoi punem în ea morcov tăiat cuburi (200 de grame), ţelină şi pătrunjel tocate (câte 100 de grame) şi cartofi (400 de grame). Când se fierbe se mai pun găluşte mici, cu vârful linguriţei, făcute dintr-un ou şi 3 linguri de făină”, explică Maria.

Se lasă pe foc până se fierb legumele, după care, în reţeta tradiţională, se adaugă o linguriţă de pastă de ardei iute. Gospodinele moderne pot cumpăra însă direct din magazine cremă de gulaş picant, din care trebuie să adauge la final în preparat 2-3 linguri.  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *