Secretul bunătăților monastice: Rețeta pentru Fanuropita, viziunea culinară a Sfântului Fanurie

Secretul bunătăților monastice: Rețeta pentru Fanuropita, viziunea culinară a Sfântului Fanurie

Prăjitura Sfântului Fanurie se face cu ingrediente simple și se prepară ușor, fiind potrivită oricui dorește să încerce o rețetă tradițională din Grecia. Este o prăjitură potrivită pentru orice ocazie, dar pe lângă gustul său delicios, are și o semnificație specială și o încărcătură emoțională puternică. De aceea, este foarte apreciată de cei care respectă tradiția ortodoxă și care doresc să își exprime în acest fel credința și respectul pentru Sfântul Fanurie.

Deși există mai multe varietăți cu nuci, stafide și afine uscate, sau cu unt, ouă și coniac, noi am ales să vă oferim următoarea rețetă.

Pentru început, se preîncălzește cuptorul la 350 de grade. Se unge cu puțin ulei o tavă rotundă, se presară puțină făină și se lasă deoparte.

Într-un bol de mărime medie, se amestecă:

– 4 căni de făină– o linguriță și jumătate de bicarbonat de sodiu– o linguriță și jumătate de praf de copt– o linguriță de scorțișoară– o cană de nuci măcinate și o cană de stafide.

Murături în oțet, rețeta lui Radu Anton Roman. Trucul folosit de marele bucătar pentru a păstra legumele tari

Într-un bol mai mare, se amestecă:– o cană de suc de portocale– un sfert de cană coniac sau whisky (sau, dacă este zi de post, înlocuiți cu un sfert de cană de apă sau suc de portocale)– o cană de zahăr– amestecați până când zahărul se dizolvă complet, apoi adăugați o cană de ulei (de măsline, ca în rețeta originală grecească, sau de floarea-soarelui).

Ciorbă de perișoare ca la restaurant chiar la tine acasă. Cum poți obține un preparat demn de marii bucătari – Ingredientul cheie

Se toarnă aluatul puțin câte puțin în preparatul cu suc de portocale, amestecând până la omogenizare. Tradiția spune să se amestece manual timp de 7-9 minute, pentru ca făina să se incorporeze, timp potrivit pentru a mulțumi Sfântului Fanurie pentru ajutorul primit. De asemenea, este și timpul necesar ca reacția chimică să aibă loc în aluat pentru ca prăjitura să crească.Atenție: Aluatul va fi foarte gros și lipicios.Se adaugă aluatul în tava pregătită.Prăjitura se lasă la cuptor până când partea de sus se rumenește – aproximativ 40 de minute. Faceți „testul scobitorii” (introduce-ți o scobitoare în mijlocul prăjiturii și, dacă scobitoarea iese curată, atunci prăjitura este coaptă).Se scoate prăjitura din cuptor și se lasă 5 minute la răcit în tavă.Se scoate apoi prăjitura din tavă și se lasă la răcit complet.

Cum faci cel mai delicios magiun de prune fără zahăr, după reţeta de la Topoloveni. Ingredientul care face diferența

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *