Șefa RT, Margarita Simonian, a fost inculpată în absență, în Ucraina, pentru „promovarea genocidului”

Șefa RT, Margarita Simonian, a fost inculpată în absență, în Ucraina, pentru „promovarea genocidului”

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunțat luni, 1 aprilie, că jurnalista rusă Margarita Simonian a fost inculpată, în contumacie, fiind acuzată de „promovarea genocidului” și de alte crime împotriva Ucrainei, scrie The Kyiv Independent.

Simonian este șefa rețelei de televiziune RT, cunoscută anterior sub numele de Russia Today, o instituție media de stat considerată unul dintre principalele puncte de difuzare a propagandei Kremlinului la nivel mondial.

În aparițiile sale televizate, după declanșarea invaziei ruse din Ucraina, Simonian a făcut nenumărate declarații în sprijinul excaladării conflictului, vorbind inclusiv despre necesitatea ca Rusia să recurgă la utilizarea arsenalului său nuclear.

SBU mai susține că Simonian a cerut public, în decembrie 2023, uciderea copiilor ucraineni.

Drept urmare, Simonian a fost acuzată de promovarea genocidului, de răspândirea propagandei de război, de justificarea războiului pe scară largă al Rusiei și de încurajarea încălcării ilegale a integrității teritoriale a Ucrainei. Ea a mai fost acuzată anterior, în martie 2023, pentru această din urmă infracțiune.

Întrucât Simonian locuiește în Rusia, ea a fost pusă sub acuzare în absență. Evident, este puțin probabil ca ea să fie adusă în fața justiției din Ucraina.

Kievul și Moscova se acuză reciproc de terorism

Tot luni, Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a respins drept „cinice” acuzaţiile de terorism formulate de Ministerul rus de Externe şi cererea de a fi predaţi Rusiei şeful acestui serviciu ucrainean şi alte persoane suspectate de Moscova că sunt implicate în atacul asupra sălii de concerte Crocus City Hall de la periferia Moscovei, unde au fost ucise pe 22 martie cel puţin 144 de persoane. În schimb, Serviciul de Informaţii Externe (SVR) al Rusiei a legat acest atentat de atacurile ucrainene efectuate în ultimele luni la frontieră, notează agenţia spaniolă de presă EFE, potrivit Agerpres.

„Încercând să amintească normele de drept internaţional, respectiv convenţia asupra combaterii terorismului, Ministerul rus de Externe uită că (preşedintele rus Vladimir) Putin este cel care se află oficial pe lista internaţională a persoanelor căutate de Tribunalul Penal de la Haga”, afirmă SBU.

„Declaraţiile despre terorism sunt în mod special cinice când vin tocmai dinspre ţara teroristă având în spate aniversarea eliberării (oraşului) Bucha în regiunea Kiev şi atrocităţile pe care ruşii le-au comis acolo”, adaugă serviciul ucrainean, după ce MAE rus a anunţat că a transmis către autorităţile ucrainene, „în baza convenţiei asupra atentatelor teroriste comise cu bombe şi a convenţiei asupra finanţării terorismului, cererea de arestare şi predare imediată a tuturor persoanelor implicate în atentate”.

În acest timp, Serviciul de Informaţii Externe rus (SVR) a sugerat că atentatul din 22 martie ar face parte din seria de atacuri lansate de Ucraina asupra teritoriului rus, inclusiv bombardamentele de artilerie asupra regiunilor ruse Belgorod şi Kursk învecinate cu teritoriul ucrainean.

„Regimul de la Kiev duce de mult timp un război terorist în toată regula împotriva ţării noastre, despre care vorbesc deschis reprezentanţii săi”, afirmă SVR într-un comunicat emis luni, în care sunt menţionaţi şeful serviciului militar de informaţii ucrainean, Kirilo Budanov, şi directorul SBU, Vasil Maliuk, a cărui predare a fost cerută de către MAE rus.

„Este evident că Statele Unite, prin albirea regimului de la Kiev şi ajutorul pe care i-l oferă, se expun riscului de a fi suspectate de implicare în terorismul internaţional”, mai afirmă SVR, în timp ce Moscova atrage atenţia că în atacurile asupra teritoriului rus, armata ucraineană foloseşte „activ” informaţii din sateliţi furnizate de serviciile secrete americane.

Serviciul rus de Informaţii Externe denunţă, de asemenea, o campanie occidentală de dezinformare al cărei obiectiv este să asigure că Rusia se află „în vizorul” grupării Statul Islamic (ISIS) din cauza războiului din Cecenia, susţinerii preşedintelui sirian Bashar al-Assad şi contactelor cu talibanii (care sunt adversari ai ISIS).

„Administraţia (preşedintelui SUA) Joe Biden şi-a intensificat eforturile de a crea o imagine distorsionată asupra atacului terorist comis pe 22 martie în Rusia şi încearcă să promoveze în jurul aliaţilor lor ipoteza participării Statului Islamic din Provincia Khorasan (ISIS-K) în atentatul de la Moscova, cu obiectivul de a elimina orice suspiciune asupra preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski şi anturajului acestuia”, mai susține SVR.

La rândul său, Comitetul rus de anchetă a anunţat luni că va investiga posibila implicare a Ucrainei, Statelor Unite şi a altor ţări occidentale în organizarea, finanţarea şi comiterea de atentate teroriste contra Rusiei.

Rusia a admis că atentatul din 22 martie, revendicat de ISIS, a fost într-adevăr comis de islamişti, dar afirmă nu este clară motivaţia acestui atac. Moscova susţine că există o implicare ucraineană şi că deţine dovezi privind finanţarea teroriştilor de către Kiev, acuzaţie dezminţită de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Cei patru terorişti, toţi cetăţeni tadjici, s-au îndreptat către Ucraina după atac, dar au fost arestaţi în regiunea rusă Briansk. Potrivit preşedintelui rus Vladimir Putin, ei aveau pregătită de partea ucraineană o „fereastră” pentru a trece graniţa.

„Este important să răspundem la întrebarea de ce teroriştii, după crima lor, au încercat să plece în Ucraina? Cine îi aştepta acolo? (…) Ştim cine a comis această atrocitate împotriva Rusiei şi a poporului său. Ceea ce ne interesează este sponsorul”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul dintre Ucraina și Rusia

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *