Șeful spionajului militar ucrainean: „Avem surse în cele mai apropiate birouri de Putin. De obicei, știm ce se întâmplă”

Șeful spionajului militar ucrainean: „Avem surse în cele mai apropiate birouri de Putin. De obicei, știm ce se întâmplă”

Şeful serviciilor de informaţii aflat la conducerea operaţiunile de spionaj ale Ucrainei în timpul războiului cu Rusia, Kirilo Budanov, în vârstă de 37 de ani, şi-a construit un profil neobişnuit de public, pe care l-a folosit pentru a ameninţa Rusia de la distanţă, scrie Reuters, care a realizat un interviu cu oficialul ucrainean, informează News.ro.

După ce revolta mercenarilor Wagner ai lui Evgheni Prigojin a făcut, luna trecută, ca sistemul de conducere al Moscovei să pară şi mai opac, dar şi mai instabil, Budanov s-a folosit de ocazie pentru a spune ceea ce ştiu spionii ucraineni despre inamicul lor.

În fragmente din interviul său prezentate de Reuters la începutul acestei săptămâni, el a declarat că mercenarii ruşi răzvrătiţi s-au îndreptat spre o bază nucleară în căutarea unei arme atomice de mărimea unui rucsac. Mai multe surse ruseşti care au vorbit apoi cu Reuters au confirmat unele părţi ale acestei relatări.

Budanov a dezvăluit, de asemenea, un sondaj interceptat de serviciile sale, efectuat de Ministerul rus de Interne, care ar arăta că şeful mercenarilor, Evgheni Prigojin, se bucura de sprijin în Rusia.

Budanov nu a oferit nicio dovadă, dar a reamintit că el a prezis cu exactitate, anul trecut, momentul când Rusia va declanşa invazia pe scară largă asupra ţării sale, deşi mulţi, inclusiv în Occident, se îndoiau că aşa se va întâmpla.

„Cine s-a dovedit a avea dreptate? Noi”, spune, dezarmant de simplu şi direct, Budanov. „Avem propriile noastre surse. În cele mai apropiate birouri (de Putin), ca să spunem aşa. De aceea, de obicei, ştim ce se întâmplă”, adaugă el.

Budanov: ruşii pierd bătălia informaţională

Tânărul şef al spionajului militar ucrainean consideră că în zilele noastre, un şef al unor servicii de informaţii nu mai poate rămâne în umbră. „Nu mai este posibil acest lucru. Şi toate războaiele următoare vor arăta aşa. În orice ţară din lume. Putem spune că aici creăm o tendinţă”, a declarat şeful Direcţiei Principale de Informaţii din Ucraina (GUR) în interviul pentru Reuters acordat de la sediul său din capitala ucraineană.

El a explicat că Ucraina a ajuns la concluzia că trebuie să-şi transmită public mesajele încă din 2014, când Moscova a luat lumea prin surprindere acaparând peninsula ucraineană Crimeea şi declanşând apoi un război prin interpuşi în estul Ucrainei.

„Am pierdut complet războiul informaţional în 2014. Iar războiul care a început (în 2022) l-am început aici într-un mod complet diferit. Iar acum ruşii pierd bătălia informaţională”, arată Budanov.

În mass-media rusă, el este un personaj extrem de urât. Kremlinul a calificat drept „monstruoasă” o remarcă făcută de el în luna mai. „Vom continua să ucidem ruşi oriunde ar fi pe faţa pământului, până la victoria completă a Ucrainei”, a fost afirmaţia care a stârnit mânia Kremlinului.

Perspectiva ca o agenţie de spionaj să trimită asasini pentru a vâna duşmanii Ucrainei a atras comparaţii cu Mossadul israelian, iar Budanov nu se opune analogiei.

„Dacă întrebaţi despre Mossad ca fiind faimos (pentru) eliminarea duşmanilor statului lor, atunci noi facem acest lucru şi îl vom face. Nu trebuie să creăm nimic, pentru că există deja”, a spus el.

Budanov, despre tentativele de asasinat la viaţa sa: totul este în zadar

Budanov şi-a început cariera militară ca agent al forţelor speciale şi a luptat în estul ţării după ce Rusia a anexat ilegal Crimeea, iar proruşii au preluat controlul asupra zonelor de est ale Ucrainei. El a fost rănit de trei ori.

De când a preluat conducerea serviciului de spionaj, au existat numeroase tentative de atentat la viaţa sa care au eşuat, inclusiv un atac cu maşină capcană în care atacatorul a fost aruncat în aer.

„Singurul lucru pe care îl pot spune este că nu au încetat să încerce, dar repet – totul este în zadar”, a declarat el.

La sfârşitul lunii mai, un atac aerian rusesc a vizat cartierul său general din peninsula Rîbalski din Kiev, ceea ce a dus la apariţia unor informaţii în presa rusă potrivit cărora el ar fi fost grav rănit. Budanov a minimizat importanţa acestui incident. „Nu a fost prima lor încercare. Dar, după cum puteţi vedea, încă o dată, ne aflăm aici, în sectorul principal al acestei clădiri. Când erai afară, ai putut vedea oameni care se plimbau şi care lucrau. Totul funcţionează aşa cum trebuie”, a punctat el.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

  

  

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *